Hlavní navigace

Změnu majitele by potřebovala i česká pobočka satelitní služby Digi TV. Jako sůl

10. 6. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Digi TV to měla v České republice už dost nahnuté přede dvěma lety. Někteří provozovatelé stanic se s jejím majitelem chtěli soudit, ale firma, jak se zdá, z těchto problémů vybruslila.

Neurčité vyjádření Slovak Telekomu

20. května oznámila společnost Slovak Telekom tiskovou zprávou, že odkoupí 100% podíl firmy Digi Slovakia, která je jak provozovatelem satelitní služby Digi TV na Slovensku, tak i kabelových rozvodů této firmy v několika tamních lokalitách. Ačkoliv není jasné, kolik zákazníků využívá první a kolik druhou platformu, celkem jde o 270 tisíc klientů. A to už je slušná zákaznická základna. Když se server DigiZone.cz snažil zjistit, co by z tohoto obchodu roku mohlo vzejít, dočkal se očekávané odpovědi: Děkujeme za otázky, ale v tomto směru vám můžeme poskytnout pouze jednotnou odpověď. Na všechny otázky budeme moci odpovědět nejdříve po získání souhlasu antimonopolního úřadu a začlenění společnosti Digi Slovakia do skupiny Slovak Telekom.

Tisková zpráva dává poměrně velký prostor pro spekulace a těm se pochopitelně chceme vyhnout. Například se v ní vůbec neuvádí, jaký finanční obnos Slovak Telekom za tuto společnost zaplatil, ale například ani to, co mohou zákazníci Digi TV v nejbližších měsících, případně letech, očekávat. Naším cílem ve střednědobém horizontu je rozšířit naše portfolio a využít růst ve vybraných strategických segmentech, jakým je digitální televize. Digi Slovakia jsme si vybrali díky její etablované zákaznické bázi a dostupnosti jejích služeb. Věřím, že její akvizicí získají naši stávající i budoucí zákazníci řadu výhod, uvedl v oficiálním vyjádření neurčitě předseda představenstva a generální ředitel Slovak Telekomu Miroslav Majoroš.


Autor: Slovak Telekom

 Slovak Telekom už u našich východních sousedů nabízí placenou satelitní televizi MagioSat

Česká Digi TV se zasekla v čase. Co to je HD?

Slovenské společnosti Digi Slovakia se stalo to nejlepší, v co mohla doufat. Zázemí silné a spolehlivé zahraniční společnosti je dobrým počátečním vkladem, i když Slovak Telekom bude muset pochopitelně do firmy ještě značně investovat, aby si ji „přebarvil“ podle svého. Digi Slovakia už ale například na Slovensku slibuje brzké spuštění HD vysílání, tedy něco, na co jsme doposud nebyli u tohoto operátora v Česku zvyklí. Pokud se podíváme na stránky české pobočky Digi TV (www.cz.digi.tv), pak o této novince u nás nemůže být vůbec řeč. Operátor tu pouze slibuje, že za 60 korun/měsíc nabídne v dohledné době balíček Filmbox. Ten bude ale opět pouze v SD rozlišení.

Na otázku, zda se i v České republice dočkáme programů v HD kvalitě, jsme dostali ze Slovenska následující odpověď: Musíte se zeptat společnosti Digi Czech Republic. My jsme samostatné společnosti. Toto stručné vyjádření poslala naší redakci marketingová manažerka Adriana Hoštovecká, která je v podstatě považována v našem regionu za jediného člověka, od kterého se podaří v souvislosti s Digi TV získat nějaké vyjádření. Česká pobočka ale nekomunikuje vůbec, a pokud by se vám od někoho přece jen stanovisko získat podařilo, hraničilo by to pravděpodobně se zázrakem. Připomeňme, že Digi TV slibovala vysílání v HD kvalitě už před více než dvěma lety.

Zdroj: Sateliti.info
Autor: Satelliti.info

Jedním z programů ve vysokém rozlišení, který Digi Slovakia nabízí v rámci své kabelovky, je Digi Sport

Digi TV je trapný neplatič, řekl o ní nedávno Ivan Hronec

Provozovatel satelitní služby Digi TV, rumunská služba RCS&RDS, v podstatě do tohoto operátora několik let vůbec neinvestoval, nebo to alespoň nebylo vůbec vidět. Programy tu přibývaly minimálně a dalo se spíše hovořit o opaku. Pravděpodobně nejviditelnějším krokem v tomto směru bylo vyřazení balíčku HBO MaxPak a tím pádem i znemožnění sledování těchto stanic klienty Digi TV. Doufáme, že se tato situace v co nejkratší době vyřeší a vše se vrátí do původního stavu, napsal 14. ledna 2011 na svůj web provozovatel HBO u nás, společnost HBO Česká republika. Digi TV tehdy uvedla, že mělo dojít k podstatnému navýšení ceny za distribuci těchto kanálů, jejich provozovatel to však popřel.

V nabídce Digi TV například čtyři roky úplně chyběla stanice Filmbox. O tom, že šlo a stále ještě jde o skutečně komplikovaného partnera, svědčila slova Ivana Hronce, který v našem regionu zastupoval společnost SPI International. Nyní už Hronec vede vlastní firmu Film Europe a s majitelem Filmboxů nemá nic společného. Digi TV je smutný případ. Nejprve stoupající hvězda s téměř 500 tisíci domácnostmi v České republice a na Slovensku, poté komplikovaný klient, mrtvý brouk a nakonec trapný neplatič, uvedl v květnu 2011 současný šéf Film Europe. Ačkoliv to s Digi TV vypadalo z tehdejšího pohledu dost bledě, ze situace se dostala a opět uvázla na mrtvém bodě.

MMF24


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

 Ivan Hronec nevzpomíná na satelitní službu Digi TV v dobrém

Nezbývá, než nevěřícně kroutit hlavou

Digi TV si jede zkrátka stále po svém. Pokud se tedy o nějaké jízdě vůbec dá hovořit. Za celé roky s ní totiž neudělala nic konkurence v podobě Skylinku, který je lídrem na poli televize ve vysokém rozlišení (HDTV), ani v poslední době aktivní freeSAT by UPC Direct, jenž se snaží v rámci možností první jmenované službě konkurovat a zařadil do nabídky například Travel Channel HD, Primu Zoom i Dajto. Netvrdíme, že Digi TV občas nějaký ten program do nabídky také nezařadí, ale je toho opravdu velmi poskrovnu. Navíc, obrazová kvalita programů většinou není žádný zázrak. Najdou se tu ale pochopitelně i výjimky, například vlastní kanál Digi Sport ve verzi pro český a slovenský trh.

Operátor například také několikrát z nepochopitelného důvodu proměnil zákazníkům řazení stanic na dodávaných přijímačích, takže místo toho, aby jim orientaci v programové nabídce usnadnil, udělal přesný opak. Navíc, o tom, že boxy od Digi TV nejsou žádný zázrak, už se toho také napsalo víc než dost. Na řadě diskusních fór jsou jednoduše označovány jako šrot. Operátor taktéž doposud nedokázal nabídnout zákazníkům žádnou přidanou hodnotu. Doposud tak klienti Digi TV například vůbec nevědí, co je interaktivita. Je to poměrně smutná kapitola. Operátor se před lety zjevil a vypadalo to, že přinese svěží vítr do vod satelitní televize. Místo toho se mu v průběhu času povedl pravý opak.

Myslíte si, že společnost RCS&RDS, tedy rumunský vlastník Digi TV, prodá i svou českou pobočku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).