Hlavní navigace

Zpráva o okamžitém hacknutí po příjezdu do Ruska je zmanipulovaný vý­mysl

10. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zpráva reportéra NBC o okamžitém hacknutí jeho počítačů i mobilů po příjezdu do Ruska je podle expertů nesmysl. Reportér si svá zařízení nechal infikovat vědomě a aktivně.

NBC přineslo ještě před zahájením OH zprávu Hacked Within Minutes: Sochi Visitors Face Internet Minefield, ve které reportér přišel s (na první pohled zcela fantastickou) historkou o tom, že při návštěvě Ruska budou hacknuty vaše mobilní telefony i počítače. A k hacku dojde v okamžiku, kdy se pokusíte o první komunikaci.

Už při sledování reportáže se neubráníte dojmu dobře sehrané komedie. Mashable v NBC Reporter's Story of Getting Hacked in Russia Is BS, Experts Say nakonec cituje bezpečnostního experta, který vše zpochybňuje. A NBC původně citovaný „bezpečnostní expert“ Kyle Wilhoit nakonec vše musel na Twitteru vysvětlovat řadě lidí a dokonce zveřejnit detailní popis na blogu společnosti Trend Micro.

V tom nakonec uvádí to, co se dalo odvodit už z první fantastické reportáže – tedy že se reportér NBC nechal hacknout záměrně a dobrovolně. Jinými slovy, vědomě pustil do počítače viry, backdoory i trojské koně – ať už prostřednictvím vědomého spuštění aplikace či infikovaného dokumentu ve Wordu.

First, all the attacks required some kind of user interaction. Whether to execute “applications” or to open a Microsoft Word document, all the attacks shown required user interaction in order to compromise the device.

Kyle Wilhoit upozorňuje, že tyto útoky se mohou stát (a stávají) kdekoliv a s Moskvou nemají nic společného, a přidává také další dost zásadní informaci – útok se podařil i proto, že byly záměrně použity počítače právě vybalené z krabice. Tedy bez aktualizací, bezpečnostních oprav, správného nastavení. Wilhoit nakonec znovu opakuje, že k útokům došlo opravdu a jenom díky tomu, že se reportér NBC dobrovolně nechal napadnout a zavirovat.

BRAND24

Finally, to reiterate, while all three devices looked like they had been compromised with no user interactions that was just not the case. Incorrect impressions may have been formed due to the editing process; no zero-days were used and all infections required plenty of risky behavior to succeed.

Ve výsledku je z celé komediální reportáže NBC jasné, že dnes už je běžné, že i doposud seriózní média se dokážou ochotně vydat cestou polopravd, manipulací a záměrného vynechání informací. Spolu s odpovídajícím bulvárním zpracováním a společenským zájmem pak vzniká tolik potřebné zviditelnění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).