Hlavní navigace

Google spouští českou verzi hlasového vyhledávání

15. 9. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 107809
Čeština se stala desátým jazykem, pro který bylo vyvinuto hlasové vyhledávání v chytrých mobilních telefonech. Už dnes si tuto funkci mohou vyzkoušet v lokalizované verzi majitelé iPhonu nebo mobilního zařízení s platformou Android. Rozpozná nejen slova, ale i číslice a jednotlivé hlásky. S rostoucím počtem dotazů, se budou zpřesňovat i výsledky.

Na Google Instant, dynamické poskytování výsledků vyhledávání už při zadávání vyhledávaného dotazu, který Google představil před několika dny, si čeští uživatelé musí ještě nějaký čas počkat. Dnes však Google spouští českou lokalizaci další, zajímavé funkce, která může ušetřit čas při vyhledávání. U příležitosti čtvrtého výročí tuzemské pobočky se české verze dočká Google Voice Search, neboli hlasové vyhledávání pro chytré mobilní telefony. (informovali jsme vás už včera)

To zatím fungovalo pouze ve verzi pro angličtinu, mandarínskou čínštinu a japonštinu. V červnu k nim přibyl ještě „balík“ dalších jazyků, který obsahuje francouzštinu, němčinu, italštinu a španělštinu. Čeština se podle včerejší tiskové zprávy stala teprve desátým jazykem na světě, který chytré telefony dokážou rozpoznat, dá se tedy předpokládat, že Google mezitím, nebo společně s češtinou, spustil lokalizace ještě pro dva jazyky.

Hlasové vyhledávání funguje obdobně i v české verzi

Více než milion slov

Český Google Voice Search disponuje slovní zásobou v rozsahu více než milionu slov. Na jazykovém modelu pracoval tým vývojářů v New Yorku a Londýně několik měsíců, přičemž důležitou roli sehrál blíže neupřesněný počet externistů, kteří měli na starost namlouvání slov v různých zvukových prostředích, aby bylo možné simulovat reálné podmínky. Testovalo se na několika typech mobilních zařízení a pracovalo se i s různými akcenty.

Hlasové vyhledávání si však zatím neporadí s jazykovými nářečími. Google už v červnu upozorňoval, že některé jazyky zatím fungují jen pro určité státy. Bylo tím myšleno, že například Rakušan s německou verzí či Mexičan se španělskou verzí, mohou při rozpoznávání hlasu mít problémy.

Zatím jen pro Android a iPhone

Ačkoli ve Spojených státech funguje Google Voice Search na čtyřech platformách: Android, iPhone, Symbian a Blackberry, v České republice jej budou mít možnost využívat zatím pouze majitelé mobilních zařízení s Android 2.1 a 2.2 a mobilních telefonů iPhone.

Na telefonech s operačním systémem Android je třeba stáhnout a nainstalovat aplikaci „Voice Search“ z Android Marketu. Pak stačí poklepat na ikonu hlasového vyhledávání a můžete mluvit. Telefony iPhone musí mít nainstalovánu aplikaci Google Mobile App a v nastavení aplikace je potřeba zvolit jazyk „Čeština“. Pro zařízení s operačním systémem Android 2.2 (Froyo) je funkce nainstalovaná automaticky a měla by být k dispozici v průběhu dnešního dne.

Při použití hlasového vyhledávání funguje vše, na co jsou uživatelé mobilních zařízení při klasickém vyhledávání zvyklí. Pokud například vyslovíte dotaz „pizza“, stejně jako v případě jeho naťukání prostřednictvím klávesnice, získáte přehled pizzerií, které se nachází ve vašem okolí. Hlasový dotaz je zpracováván za využití akustického jazykového modelu a analyzován na velkém množství počítačů. To má za následek rychlé zobrazení výsledků hledání. Aplikace navíc není příliš náročná na datové přenosy a funguje prý svižně nejenom na 3G, ale také na EDGE.

Jak funguje google voice search

Schéma fungování Google Voice Search

Systém se postupně učí

Hlasové vyhledávání používá heuristického algoritmu a tudíž, úměrně tomu, jak poroste počet dotazů, by se měly zpřesňovat i výsledky. Měli jsme možnost si službu otestovat již včera a procento rozpoznaných dotazů bylo překvapivě vysoké. Samozřejmě záleží na prostředí, míře okolního hluku a šumu, či na samotné artikulaci. Systém rozeznává i číslovky a zvládá základní matematické operace.

Poradí si i s delšími dotazy, ale čím je dotaz delší, tím roste pravděpodobnost, že nebude rozeznán správně. Pochvalu si zaslouží rozeznávání jednotlivých hlásek. Stačí říci „dépépé tečka cézet“ a rázem jste na webu pražského dopravního podniku. Samozřejmě i zde se dají najít určité „mouchy“, například se mi nepodařilo zjistit, jak správně vyslovit samohlásku „e“. I na desátý pokus si Google trval na svém, že říkám „p“ a nikoli „e“.

Při podobnosti jejich výslovnosti, to ale zase tak překvapivé není. Menší problémy jsou také s ženskými cizími jmény, ke kterým mnozí zcela automaticky připojují koncovku –ová. Na některá slova či slovní spojení se prostě musíte dotázat několikrát. Většina z několika desítek dotazů, které jsme vyzkoušeli, byla rozeznána hned napoprvé, zbytek po lepší artikulaci. „Fresky ze čtrnáctého století“ jsme ale přeci jenom raději našli ručně. Ty o století mladší, ale už systém bez problémů rozpoznal.

V USA stačí znát název a telefon sám zavolá

Rozpoznávání hlasu lze ale například u telefonu Google Nexus použít nejen pro vyhledávání. Funguje všude tam, kde je nějaký textový vstup či pole. Zvládne tak například přepsat nadiktovanou SMS zprávu. Nejde však zatím o funkce, které nabízí minulý měsíc spuštěné Voice Actions pro Android. To umožňuje na území Spojených států používat rozpoznávání hlasu nejen k hledání, ale také například k vytvoření a odesílání SMS zpráv, poslouchání hudby, posílání e-mailů, vyhledání trasy či navigaci. Voice Actions umí třeba ale též zavolat do restaurace, aniž byste znali telefonní číslo. Stačí vyslovit příkaz „zavolej“ a jméno konkrétního podniku, a Google kontakt vyhledá v databázi a následně číslo automaticky vytočí.

Toto česká lokalizace zatím neumí

Čeká nás překládání v reálném čase

Hlasové vyhledávání a rozpoznávání hlasu má do budoucna obrovský potenciál. Nejde jen o to, že nabízí zpravidla rychlejší způsob vyhledávání, ale může také významně ovlivnit směr vývoje mobilních zařízení a telefonů.

BRAND24

Už dnes čtvrtina všech dotazů, které uživatelé ve Spojených státech položí prostřednictvím mobilních zařízení s platformou Android 2.0, přichází přes Voice Search. Toto číslo prý překvapilo i samotný Google a tak není divu, že postupně plánuje spustit lokalizace pro všechny světové jazyky. Nutno podotknout, že v případě iPhonů, tak velký podíl dotazy přes Voice Search pochopitelně netvoří.

Většímu rozšíření hlasového vyhledávání by mohla bránit psychologická bariéra, kdy se uživatelům může zdát trochu zvláštní mluvit do telefonu, když na druhém konci nikdo není. Tato bariéra ovšem zdaleka není nepřekonatelná a pravděpodobně se nad ní bude zamýšlet jen malé procento lidí. Přidaná hodnota, kterou služby na bázi rozpoznání hlasu přinesou, případné negativní aspekty spolehlivě upozadí. Google už prý v současné době pracuje na překládání v reálném čase, kdy se zeptáte na překlad a okamžitě získáte mluvenou odpověď.

Vyzkoušíte hlasové vyhledávání od Google?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).