Hlavní navigace

Konec šéfa českého Fujitsu, Ballmer promluvil o Nokii a Gatesovi a film Snowden je tu

11. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Bloomberg TV
Čeští TeskaLabs partnery Cisca. Adobe nakupuje za půl miliardy dolarů. Windstream kupuje EarthLink. Výběr zpráv z velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Vyšla kniha The Boy Who Could Change the World, která obsahuje texty internetového hacktivisty Aarona Swartze (RSS, Reddit a další). O zemřelém bojovníkovi za svobodu informací na internetu vypráví i zdarma dostupný dokument.

V Česku se začal promítat film Snowden. Režíroval ho Oliver Stone, Edwarda Snowdena hraje Joseph Gordon-Levitt. Podle některých ohlasů je snímek kontroverzní, podobně jako samotný Snowden.

Největší tuzemský IT (VAD) distributor DNS kupuje softwarovou divizi Microsoft od společnosti Servodata. DNS získává obchodní tým, který je zaměřený na prodej licencí a produktů Microsoftu (Licensing Solution Partner). Pro DNS je to součást rozšiřování do softwaru. Servodata se zase pod novým vlastníkem BDO Advisory restrukturalizuje.

Zdeněk Pilz už podle informací Lupy není ředitelem tuzemské pobočky Fujitsu. Jeho roli převzal Polák Marcin Olszewski, který šéfuje více zemím v regionu naráz a nyní se tak vždy na pár dní vyskytuje v Praze. Fujitsu prochází určitou restrukturalizací, v oblasti PC rozjíždí spolupráci s Lenovem. Pilz nadále působí v ICT Unii, více také v našem rozhovoru.

Bloomberg TV zveřejnila půlhodinový rozhovor s bývalým šéfem Microsoftu Stevem Ballmerem. Mluví i o Billu Gatesovi, mobilním byznysu a Nokii a dalších věcech. Rozhovor je níže, případně zde.

Česká firma TeskaLabs se stává Solution Partnerem giganta Cisco. Bezpečnostní technologie TeskaLabs pro IoT mimo jiné budou součástí Cisco Marketplace. Novinky z TeskaLabs také v našem textu.

Adobe za 540 milionů dolarů kupuje společnost TubeMogul. Ta dělá technologie pro videoreklamu. Umožňuje nákupy, plánování, měření a automatizaci. Nástroj zapadne do Adobe Marketing Cloudu a strategie společnosti, která se hodně rozrůstá právě v oblasti cloudových marketingových nástrojů, hodně i skrze akvizice.

Po odkupu Level 3 ze strany CenturyLink je tu další podobný obchod: Windstream za 1,1 miliardy dolarů kupuje EarthLink. Windstream díky tomu získá 145 tisíc mil optiky ve Spojených státech, zejména v jihovýchodní a severovýchodní části.

NetSuite se nakonec skutečně stane za 9,3 miliardy dolarů součástí Oraclu. Obchod nějakou dobu blokoval akcionář v podobě T. Rowe Price, který argumentoval tím, že nevidí synergie a že je šéf Oraclu Larry Ellison ve střetu zájmů. Jako investor NetSuite na obchodu vydělal 3,5 miliardy dolarů. Oracle nakonec získal dostatečný počet akcií. Spojení NetSuite a Oraclu jsme rozebírali v našem článku a také v rozhovoru s českým šéfem.

BRAND24

Neo Technology získává investici 36 milionů dolarů, celkově už má 79,8 milionů. Firma staví nad graphovou databází Neo4j a díky dalším penězům chce investovat do obchodu a marketingu.

NetApp ohlásil restrukturalizaci a propuštění šesti procent zaměstnanců, tedy asi 640 lidí. Storage firma čelí konkurenci v podobě softwarově definovaných úložišť a cloudů. Chce se proto také více soustředit na software a skrze akvizici SolidFire více na all-flash.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).