Hlavní navigace

Týdenní revize: Firefox a Thunderbird hledají novou cestu

11. 8. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Známý prohlížeč Firefox míří ke své třetí verzi, zatímco jeho o něco méně známý "bratříček", poštovní klient Thunderbird, si možná bude hledat adoptivní rodiče. Nové partnerství navázal také Seznam s Atlasem, když spojili své vyhledávání. Českému Internetu však stále ledacos důležitého chybí - a kromě toho zřejmě Česko přijde také o pobočku Tiscali, která se již vzdala svých firemních zákazníků.

Trh s mobilní reklamou je již několik let vzýván jako budoucí zlatá žíla technologického a mediálního průmyslu. Reklama v mobilech, PDA, v čemkoliv přenosném, má být personalizovaná, efektivní, samozřejmě mobilní – a hlavně ji takovou nejspíš ještě nikdo neviděl. O dobytí nového Klondiku se nyní pokouší Google, který možná přijde s chytrým mobilem zdarma. Uspěje ve stávající konkurenci a hlavně – dokáže tuto výzvu pokořit?
Vojtěch Bednář: Ukrutné lákání mobilního trhu

Společnost ČD-Telematika nedávno oznámila, že se dohodla s českou pobočkou Tiscali na převzetí jejích cca 400 firemních zákazníků. Znamená to konec působení Tiscali v Česku? Z logiky věci, i podle deklarovaných záměrů italského vlastníka, k tomu vše směřuje. Podle vyjádření současného vedení české pobočky ale určitě nejde o konec Tiscali v ČR.
Jiří Peterka: Stalo se: Tiscali v ČR (ještě ne)končí

Seznam a Atlas minulý týden trochu překvapili některé komentátory, když oznámili, že vyhledávání budou nyní sdílet – tedy že Atlas přejme vyhledávač Seznamu. Ten se navíc chystá k uzavírání dalších podobných dohod a API pro svoje vyhledávání má již připravené. K tomu vyvíjí novou verzi vyhledávače, který by měl podle Iva Lukačoviče indexovat každou pitomou diskusní skupinu.
V souvislosti s partnerstvím mezi portály však vyplynula najevo jiná věc: Seznam už delší dobu zasahoval do výsledků vyhledávání tak, aby zvýhodňoval své vlastní služby. Ivo Lukačovič tuto informaci na svém blogu potvrdil, načež po některých ohlasech původní spot smazal a nahradil novým. V něm uvedl, že tyto zvýhodněné odkazy bude Seznam graficky označovat. Bude toto řešení dostatečné?
Libor Nováček: Seznam přichází na Atlas, co bude dál?
Internet blog na Lupě: Seznam změní své chování. Dostatečně? a Seznam se polepšuje, škoda jen že …

Předchozím dodavatelem vyhledávání na Atlasu byla společnost Jyxo a její stejnojmenný vyhledávač. Příchodem Seznamu sice své pozice na Atlasu úplně nevyklidila, ale její podíl na trhu s vyhledáváním v ČR se přesto o něco zmenšil. Její zakladatel Michal Illich do budoucna předvídá, že silní hráči ještě posílí a slabší ztratí, o osud své firmy však strach nemá.
Martin Schreier: Michal Illich, Jyxo: živíme se vývojem technologií

Nový poskytovatel mobilního připojení pod jménem U:fon sice nezvládá dodržovat své původní předsevzetí o rychlosti rozšiřování svého pokrytí, co do nabízených reálných rychlostí se však vcelku nemá za co stydět. Podle měření serveru DSL.cz se pohybuje na úrovni konkurenčního CDMA od Telefóniky O2. ADSL naproti tomu stále v průměrné rychlosti ztrácí oproti kabelovému připojení, jen málokdo však má možnost volit mezi oběma variantami.
Tomáš Pětivoký: DSL.cz: U:fon stejně rychlý jako CDMA od Telefóniky

RSS bylo vymyšleno jako báječný nápad pro snadné sdílení obsahu, ještě větší úspěch pak sklízí v podobě různých uživatelských čteček a notifikátorů nových článků. Z této původní podoby (upozornění na nový obsah) však postupem času přešlo do náročnější podoby, kdy se skrze RSS tento obsah rovnou celý rozesílá (tj. putuje jím nejen perex, ale rovnou celý článek). České weby a blogy zatím tento krok váhají učinit, byť v zahraničí je diskuse o „šířce pásma pro RSS“ již vyřešena.
Blog Davida Antoše na Lupě: Pro zastánce ořezaných RSS

Nejen RSS, ale ani bezpečí už přitom není na Internetu to, co bývalo. Tedy pokud vůbec bývalo, protože pokusy o překonávání pravidel a omezení k inovativnímu prostředí tak nějak patří. Zatímco ale dříve se hackeři bavili rozvíjením svých dovedností a vylepšováním zkoumaných systémů, dnes jejich nástupci (nazývání v médiích stejným jménem) porušují pravidla pro finanční či jiný prospěch. Bez spamového filtru, antiviru, firewallu, antispywaru a antirootkitu není radno na Internet vycházet a nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla změnit. Žádné softwarové či hardwarové pomůcky vám však nepomohou při lehkovážném nakládání s osobními údaji – a právě krádeže identit patří v internetovém podsvětí mezi nejosvědčenější způsoby „zábavy“…
Helena Nykodýmová: Online krádeže citlivých údajů: dobrý byznys pro hackery

Příchod Firefoxu, ve své době „alternativního“ prohlížeče, provázelo nadšení komunity, které nebyl lhostejný zanedbaný stav dominantního Internet Exploreru od Microsoftu. Dnes už používání Firefoxu či dalších „ne-MS“ prohlížečů neznamená demonstraci vlastního postoje k světu, ale vcelku rozšířenou samozřejmost. „Bratr“ Firefoxu, e-mailový klient Thunderbird, sice takovou díru do světa neudělal, ale jeho uživatelé na něj přesto nedají dopustit. Zatímco Firefox by měl získat další verzi v rámci již poklidné evoluce, Thunderbirdu se jeho mateřská společnost hodlá zbavit. Obě skutečnosti do značné míry symbolicky dokládají cestu, kterou oba produkty zvládly urazit, ještě více však tu, kterou mají před sebou.
Jiří Macich: Firefox: revoluce skončila, bude stačit evoluce?
Vojtěch Bednář: Proč by byla škoda Thunderbirdu

webu 2.0 se v Česku hlavně mluví, zatímco v zahraničí jsou související trendy velmi patrné. Zdejší hráči však jako by stále na „něco“ čekali. Stav bezvětří nahrává názorům, že web 2.0 je pouze marketingová nálepka nebo ještě něco horšího, ani zastánci nového směru vývoje to však nemají jednoduché. Oba pohledy připomínají dobu před několika málo lety, kdy velké sálové mainframy ustupovaly levným stolním počítačům.
Jan Wagner: Internetem obchází strašidlo Webu 2.0
Blog Jana Wagnera na Lupě: Zpátky na stromy… IBM přejde na mainframy.

Kdo by měl v Česku ale vlastně vydat „pokyn“ k experimentům a k přechodu na nové principy? Mohli by to být i webhosteři, i když většina z nich se drží českého prostředí. Jsou však mezi nimi i výjimky, jako třeba Zoner, který však kromě hostingu obhospodařuje širší portfolio služeb a produktů.
Blog Jana Horny na Lupě: Webhosting doma a ve světě, dnes a zítra
Blog Jana Hájka na Lupě: Víte kde hostuje J.R. Ewing?

BRAND24

Jednou z možností, kde se web 2.0 už nyní dobře předvádí, jsou také online grafické editory, webové aplikace, které ještě před pár lety byly téměř nemyslitelné. I dnes jsou stále místy těžkopádné a s omezeným spektrem funkcí, pro řadu uživatelů jsou však jejich možnosti (poskytované zdarma) více než postačující. Podívali jsme se podrobněji na několik z těch známějších a porovnali jejich schopnosti.
Michal Černý: Online grafické editory: hodina H udeřila?

I přes komplikované diskuse o budoucnosti Internetu bychom neměli zapomínat na jeho přítomnost, toho českého zvlášť. A ta v mnoha rysech stále není ideální: chybí tu základní nástroje pro rozvoj online byznysu jako efektivní platební systém či průhledné právní prostředí. K čemu všemu to může vést?
Marek Soldát: Co chybí českému Internetu

O kolik let je český Internet pozadu za anglofonním?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).