Hlavní navigace

10Gb internet na Slovensku, Google vydává operační systém Fuchsia, nové procesory ARM

28. 5. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Snap Spectacles Autor: Snap
25Gb internet v Belgii. SUSE je na burze. Nové AR brýle Spectacles od Snapchatu. Další upozornění od NÚKIBu. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Slovenský provider Antik bude od června nabízet symetrický 10Gb internet. Vyjde na 17,92 eur měsíčně s jednorázovým poplatkem na zřízení ve výši 249 eur. Antik slibuje odezvu pod deset milisekund. Připojení se bude řešit přes XG-PON a 10G Ethernet. Technologickým partnerem je Huawei. V první fázi budou pokryty tyto lokality: Košice – Sídlisko KVP, Košice–Pereš, Bratislava – Nové Mesto, Čierna nad Tisou, Stropkov, Bardejov. Více píše Živé.sk.

V Belgii mají rovnou 25Gb připojení. Linku provozuje tamní provider Proximus, který se spojil s Nokií. Využívá se 25G PON s tím, že došlo k výměně aktivních prvků na již zavedené optice.

Snap, firma stojící za Snapchatem, vydala novou verzi AR brýlí Spectacles. Mají 6DOF, FoV 26,3 stupně, možnost trackování rukou, dvě RGB kamery, čtyři zabudované mikrofony, stereo reproduktory nebo touchpad. Váha je 134 gramů, stroj je poháněn čipem Qualcomm Snapdragon XR1. Využít lze Lens Studio pro práci s obsahem. Snap také za 500 milionů dolarů koupil firmu WaveOptics, která práci s AR umožňuje.

Google konečně vydává operační systém Fuchsia OS, kolem kterého už je nějakou dobu dost nejasností. Nevědělo se, zda půjde o náhradu Linuxu, distribuci Linuxu, nástupce Androidu nebo něco jiného. Jak píše 9to5Google, současná verze míří do IoT zařízení Nest Hub. K dispozici je open source kód napsaný v C++, Rustu a Dartu. Kernel pohání Zircon.

Amazon, Microsoft a IBM nadále nebudou prodávat software pro sledování obličejů policii a dalším složkám. Firmy prodloužily interní zákaz po zhruba roce, kdy s tímto přístupem poprvé přišly. Jak ovšem rozebírá ZDNet, jejich roli přebraly různé menší společnosti.

NÚKIB vydal tři upozornění. Jde o závažnou zranitelnost postihující HTTP Protocol Stack ve Windows Serveru a Windows 10, dále kritickou zranitelnost v pluginu vSAN ve VMware vCenter a ransomware kampaň Avaddon.

Evropské kompetenční centrum pro kybernetickou bezpečnost bude sídlit v Bukureštiposvětil Evropský parlament.

Huawei má první vývojovou desku postavenou na RISC-V. Jmenuje se Hi3861 a vyvíjí ji HiSilicon, čipová odnož Huawei. Součástí je 32bitový čip s frekvencí 160 MHz. Lze odhadovat, že se RISC-V, tedy otevřená alternativa k ARMu, začne objevovat v prvních produktech Huawei, jako jsou televize a podobně. Čínský podnik na červen chystá vydání operačního systému HarmonyOS, který je rovněž reakcí na embarga USA. Více o RISC-V a politice kolem čipů v našem rozhovoru.

ARM ukázal nová jádra postavená na architektuře ARMv9. Cortex-X2 zvyšuje výkon o 16 procent při stejné frekvenci, Cortex-A710 je o deset procent nad A78. Cortex-A510 navazuje na A55 s výkonem vyšším o 35 procent. Přichází i GPU Mali-G710.

Qualcomm přichází se Snapdragonem 7c druhé generace. Určený je do počítačů s Chrome OS a Windows 10 pro ARM. Má osm jader (Kryo 468) s maximálním taktem 2,55 GHz, podporu LPDDR4X-4266, grafiku Adreno a produkován je pomocí 8nm procesu.

Čipovému byznysu nadále vládne Intel, jako jediný se ale meziročně propadl. Čísla přináší nová statistika IC Insights, která na jedno místo dala jak producenty, tak výrobce čipů. Intel spadl o čtyři procenta, naopak 93 procent si připsalo AMD a poskočilo na 11. místo. Slušných 90 procent přidal MediaTek (10.). První pětka vedle Intelu: Samsung, TSMC, SK Hynix, Micron.

Prodeje PC letos vyskočí o 18,1 procentaodhaduje IDC. Celkově by se jich mělo prodat 360 milionů kusů. Celé počítače jsou nyní populární mimo jiné z toho důvodu, že v hotových sestavách lze občas koupit nedostatkové grafické karty.

Intel vydává Optane Memory H20, což je NVMe SSD s technologií 3D XPoint kombinovanou s QLC NAND. Na volný trh nezamíří, dostanou se pouze do počítačů jako OEM.

Čeští akademici řeší zajímavý projekt (ROBUST) spojený s automatizovaným hledáním chyb v programech. „Některé z našich metod vyvinutých v projektu byly implementovány v dynamickém analyzátoru ANaConDA určeném pro odhalování chyb v paralelních programech. Při experimentálním nasazení v jedné velké nadnárodní společnosti zabývající se vývojem vestavěných zařízení pak pomohly nalézt reálné chyby, o jejichž existenci společnost tušila, ale měla problém je konkrétně identifikovat,“ píše se na webu Grantové agentury ČR.

SUSE vstoupilo na burzu ve Frankfurtu. Cena jedné akcie při IPO byla stanovena na 30 eur, tedy spodní část z plánovaného rozsahu (až 34 eur). Prodalo se akcií za 1,1 miliardy eur, tržní hodnota firmy je kolem pěti miliard eur. Dosavadní majitel EQT si ponechává podíl. EQT kupovalo SUSE od Micro Focusu v roce 2018 za 2,5 miliardy dolarů. Přední linuxový hráč měl loni tržby 503 milionů dolarů. SUSE má silný vývoj v Česku.

Oracle Cloud spouští instance na ARMu. Ampere A1 Compute stojí jeden cent na hodinu. Oracle využívá ARM čipy od Ampere. Ta bude přecházet na vlastní architekturu.

Také Japonsko láká TSMCReuters informuje, že se jedná o spojení se Sony na stavbu 20nm výrobní továrny s investicí 9,2 miliardy dolarů. Japonsko má na svém území pouze 40nm procesy (zejména Renesas) a tamní firmy vyrábí u TSMC či UMC, i 20 nm je tedy zlepšení. TSMC už oznámilo, že u Tokia postaví vývojové centrum za 171 milionů dolarů.

Marvell ukázal první kontrolery pro PCI Express 5.0 a SSD, zvládat mají až 14 GB/s. Spadají do kategorie Bravera SC5, čtení 14 GB/s, zápis 9 GB/s a až 1,8 milionu IOPS. Využívají se jádra ARM.

Tržby Nvidie v prvním kvartálu 2020 meziročně vyskočily o 84 procent na 5,661 miliardy dolarů. Herní sekce udělala 2,76 miliardy, růst je dvojnásobný. Datacentra poskočila o 79 procent více na dvě miliardy. Zisk je 1,912 miliardy dolarů. Čísla by nejspíše byla ještě lepší, kdyby byly kapacity ve výrobě čipů – podobně jako u AMD.

cif 24 - early cena - média

Tržby čínského Lenova za poslední rok dosáhly na 60,7 miliardy dolarů, což je o deset milionů více než rok předtím. Čistý zisk činí 1,2 miliardy dolarů. Datacentra už dělají 6,3 miliardy. O příběhu Lenova v naší reportáži z Číny.

Microsoft spouští službu PyTorch Enterprise, která v rámci Azure nabízí komerční podporu pro PyTorch. Je možné získat přednostní podpůrný program včetně prioritizovaných ticketů, technické asistence a podobně.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).