Hlavní navigace

802.cz - triple play, i když ne triple pay

9. 9. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Společnost Mattes AD, provozovatel sítě 802.cz, oficiálně představila své služby triple play, neboli internetové připojení, využívané rovněž pro hlasové volání a televizní vysílání. O této síti a jejich službách jsme již psali, nově však Mattes AD oznámil, že se stal "plnohodnotným" telekomunikačním operátorem, a přiblížil své plány ohledně spuštění IPTV.
Jak jste se mohli dočíst již v článku z konce července, kdy jsme psali hlavně o FTTH sítích, Mattes AD a jeho síť 802.cz je první český internetový poskytovatel, nabízející triple play, byť zatím nikoliv triple pay – neboli nabízí svým zákazníkům kromě připojení k Internetu také hlasové volání pomocí VoIP a rovněž také „televizi přes Internet“. Posledně jmenovaná služba však ještě není v komerčním provozu, a tak zatím pouze "hraje:, aniž by zákazníci museli něco platit.

Ačkoliv se očekávalo, že zásadnější průlom do oblasti triple play učiní některý z velkých kabelových operátorů, tedy UPC nebo Karneval, obě firmy odsouvají spuštění služeb, v případě digitální televize čekají především na blížící se start pozemního digitálního vysílání; na co se čeká u hlasových služeb, není moc jasné – ani jedna firma nechce datum uvedení hlasových služeb blíže specifikovat. V oblasti ADSL se již množí nabídky VoIP, poskytovaného přímo ISP, a to hlavně na infrastruktuře Telenor Networks, ovšem ještě žádný z těchto poskytovatelů se nepustil také do oblasti televizních služeb.

A tak prvenství patří moravské firmě Mattes AD, která má své optické sítě ve Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí, kde lze využívat triple play, obyvatelé v dalších městech mohou zatím jen závidět. Rozšíření optické sítě, resp. FTTx infrastruktury se chystá i do dalších měst, v projektové přípravě je celkem šest menších měst. 802.cz by se rád dostal i do Prahy, ovšem jelikož se nehodlá pouštět do konkurenčních bojů s UPC či Karnevalem, bude jen obtížně hledat vhodnou lokalitu. FTTH sítě jsou totiž především výsadou panelákových sídlišť, kde se díky vysokému počtu bytů v jednom vchodu nejlépe rozloží náklady. A tak dle slov ředitele Mattes AD, pana Petra Pobořila, se firma bude raději soustředit na oblasti, kde je kvalitní připojení k Internetu hůř dostupné.

Třikrát hrej

Jelikož základem triple play je připojení k Internetu, nabízí 802.cz hned několik variant, i když pouze s tou nejrychlejší lze využít i IPTV (na druhou stranu, použití VoIP není vázáno na připojení k Internetu přes 802.cz, s dostatečně rychlou linkou ho může používat kdokoliv). Nejrychlejší připojení je konkrétně služba pojmenovaná 802.10.MEGA DOMA, z čehož se dá pochopit, že se jedná o desetimegabitovou připojku, a to za cenu 999 korun bez DPH (pro méně náročné je služba s rychlostí 512 kbit/s za 399 korun bez DPH). Zajímavý je postoj poskytovatele k FUP – neaplikuje žádný, „úzkým hrdlem“ jsou v tomto případě tak trochu úložné prostory na straně uživatelů. Otázkou samozřejmě je, kolik zákazníků tuto službu v daný okamžik používá, firma má necelých 10.000 zákazníků, z čehož je zhruba polovina na FTTH síti, ovšem většina zákazníků si asi vystačí s levnějším pomalejším připojením. Uvidíme, zda bude možné zachovat stejná pravidla, resp. absenci FUP, i když počet uživatelů 10 Mbit/s přípojky výrazně vzroste.

Hlasové služby jsou nabízeny pod značkou 802.VOX a lze je používat, i pokud zákazník využívá připojení od jiného ISP (zde jen poskytovatel upozorňuje na potřebu dostatečné šířky pásma, neboť pro volání do pevné sítě se využívá kodek G.711, který potřebuje kolem 90 kbit/s v každém směru, což je pro pomalejší ADSL přípojky nedosažitelná rychlost). Služba byla zaměřena především na kvalitní přenos hlasu, v současné době se již pracuje na zprovoznění podpory méně náročného kodeku. Mattes AD se nyní mimochodem stal „plnohodnotným“ telekomunikačním poskytovatelem a může nabízet služby na území celé ČR, takže přiděluje čísla dle geografické lokace zákazníka. V současné době má služba 802.VOX asi 600 zákazníků, především z řadu uživatelů připojení přes 802.cz.

Pro zákazníky 802.cz je zřízení telefonu zdarma, pro ostatní je poplatek 110 korun bez DPH, Služba má poměrně zajímavé ceny, konkrétně pro volání do pevné sítě to je v současné době 0,72/0,50 Kč/min (bez DPH), od 1. října to bude 0,70/0,35 Kč/min, volání do mobilních sítí stojí 3,95 Kč/min bez DPH.

Síť 802.VOX je také zapojena do českého „SIPového peeringu“, tedy je propojena s jedenácti českými a jednou slovenskou SIP sítí – nejnověji přibyl CESNET. Výhodou takového propojení samozřejmě je, že si uživatelé mezi sebou mohou volat zdarma.

Třešničkou na dortu jsou zatím zdarma poskytované služby IPTV, tedy digitální televize přes Internet. Služba 802.TV v daný okamžik běží v jakémsi „ostrém testovacím provozu“, neboť sice nabízí několik televizních programů zdarma, ovšem především jako ověřování technologie. Záměrem totiž je poskytovat plnohodnotnou digitální televizi, přenášenou pomocí set-top boxu na televizní obrazovku, kde bude možné si vybrat předplatné různých programů dle vlastní volby, bez nutnosti placení balíčků, jak je tomu dnes u kabelových TV – samozřejmě se počítá i s prémiovými kanály, u erotických kanálů dokonce bude možné si zaplatit takřka pay-per-view, například jen na hodinu.

BRAND24

Datum spuštění služby do ostrého provozu však zatím jisté není (poskytovatel by to rád stihl do vánoc), neboť zatím ještě nebyla definitivně zvolena technologická platforma. IPTV lze na základě licenčních podmínek poskytovat pouze tak, aby se obraz zobrazoval na TV, nikoliv na počítači – je proto nutné vybrat vhodné set-top boxy (druhým omezením, pro změnu ze strany sítě, je možnost využití pouze v autonomním systému, kterého je Mattes AD členem). A i když 802.TV zatím vysílá ve formátu Windows Media, záměrem je vysílat v MPEG-4AVC/H.264, který by měl poskytovat ještě lepší kvalitu obrazu (dá se předpokládat, že obraz bude díky nižší kompresi a novějšímu kodeku kvalitnější než přes DVB-T). Limitujícím faktorem je však zatím nabídka set-top boxů, buď pro MPEG-4, nebo i WMV, žádný však zatím nesplňoval podmínky provozovatele. A tak dokud nebude k dispozici celý „ekosystém“, tedy vysílání – set-top box – účtovací systém, mohou si uživatelé pouštět několik zpravidla hůře dostupných televizních programů na svém počítači. Uvidíme tak, zda se podaří spustit služby dle představ poskytovatelů a zda se rovněž podaří nabídnout příští rok fotbalový HDTV kanál přes IPTV. Můžeme být také zvědavi na to, jak se podaří tuto službu nabízet komerčně – testovací vysílání zatím pravidelně sleduje několik málo diváků. Na druhou stranu je možná velkoobchodní spolupráce s jiným poskytovatelem, který nebude chtít řešit všechny legislativní a technologické záludnosti spuštění podobné služby a bude nabízet zákazníkům služby Mattes AD pod svou hlavičkou.

Jak je vidět, i když už 802.cz umí triple play, nejedná se zatím o zcela plnohodnotné služby, jak by si asi zákazníci představovali. Nabídka Mattes AD je přesto zajímavá, a pokud vydrží ostatním hráčům na trhu dosavadní „rychlost“ v zavádění nových služeb, možná bude tato firma i prvním poskytovatelem s „triple pay“ na trhu.

Budete využívat volání a TV přes Internet, pokud bude tato nabídka u vás dostupná?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).