Hlavní navigace

Aktivováno ještě nebylo ani dvacet procent datových schránek

22. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Už jen deset dní zbývá do ostrého spuštění datových stránek. Přesto si více než 80 procent firem datovou schránku ještě neaktivovalo. Odborníci však před odkládáním na poslední chvíli varují, pro firmy by totiž mohlo mít nepříjemné následky. Dobře si ale v aktivaci datových schránek nevedou ani úřady, přestože po nich premiér Jan Fischer chce, aby si své schránky aktivovaly nejpozději do konce tohoto týdne. Z celkových 337 986 ze zákona zřízených schránek si je ke včerejšímu dni aktivovalo…

Už jen deset dní zbývá do ostrého spuštění datových stránek. Přesto si více než 80 procent firem datovou schránku ještě neaktivovalo. Odborníci však před odkládáním na poslední chvíli varují, pro firmy by totiž mohlo mít nepříjemné následky. Dobře si ale v aktivaci datových schránek nevedou ani úřady, přestože po nich premiér Jan Fischer chce, aby si své schránky aktivovaly nejpozději do konce tohoto týdne. Z celkových 337 986 ze zákona zřízených schránek si je ke včerejšímu dni aktivovalo zatím jen 55 981 subjektů (tedy asi 17 procent).

Datové schránky si také zprovoznilo již 5338 fyzických osob a 1636 podnikajících fyzických osob, které je zatím nemusí povinně používat (čísla jsou platná ke včerejšímu datu). Tématu se podrobněji věnuje článek Aktivace datových schránek se podobá daňovému přiznání, oboje podnikatelé nechávají na poslední chvíli z našeho sesterského serveru Podnikatel.cz. Řadu článků o datových schránkách samozřejmě naleznete i zde na Lupě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).