Hlavní navigace

ALLBOX AL-2500HD CIUSB: satelitní přijímač s PVR a jedním CI slotem

7. 7. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Satelitní přijímač ALLBOX AL-2500HD CIUSB, jehož recenzi vám dnes přinášíme, výrobce nabízí výhradně v černém provedení a je určen jak k příjmu programů ve standardním, tak i vysokém rozlišení obrazu (1920x1080i, 1280x720p, 720x576p, 720x576i). Je opatřen jedním CI slotem pro dekodér karet. Přístroj má USB 2.0 konektor, který umožňuje připojení externího HDD, nebo flash pro nahrávání programů. Disponuje i funkcí Timeshift.

ALLBOX AL-2500HD CIUSB umožňuje prohlížení fotografií nebo přehrávání MP3 záznamů. Předností je velice příznivá cena. Rozměry jsou: 280×156×40 mm. Tento přístroj je téměř identický s u nás nedávno recenzovaným a o něco málo dražším přijímačem Opticum HD X100 (cca 2690 Kč), jak chováním, parametry i grafice menu. Rozdílná je velikost, vzhled, počet a rozmístění portů a jiné dálkové ovládání.

AL-2500HD CIUSB přední panel

Přední panel

Na předním panelu odleva se nachází větší kulatý vypínač do/ze Standby. Tato funkce se indikuje červenou, nebo zelenou LED diodou. Další indikátor LED se rozsvítí při nahrávání přes USB. Pod ním jsou dvě tlačítka pro přepínání kanálů nahoru/dolu. Následuje senzor dálkového ovládání. Uprostřed předního panelu je numerický čtyřmístný zelený displej, který ve Standby zobrazuje přesný čas. Při provozu zobrazuje číslo předvolby přijímaného kanálu. Na pravé části panelu je odklopné víčko, pod kterým najdete jeden CI slot pro CA modul a jediné USB rozhraní pro připojení externích USB úložišť.

AL-2500HD CIUSB zadní panel

Zadní panel

Na zadním panelu odleva se nachází F port pro vstup z LNB. Dále je trojice cinch pro výstup video a audio L/P. Následuje HDMI rozhraní pro připojení TV. Jeden SCART pro připojení televizoru. Zcela vpravo se nachází napevno připojený síťový kabel.

AL-2500HD CIUSB dálkový ovladač

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je v černém provedení. Je standardní velikosti a je napájeno dvěma AAA bateriemi. Tlačítka jsou výrazně popsaná a jejich zdvih je dostatečný.

Teletext

Teletext je zobrazován ve zmenšeném okně na popředí sledovaného programu. Kontrast teletextu lze regulovat až do 100 procent. Česká diakritika se zobrazuje správně i na velkých písmenech. Pohyb mezi stránkami je rychlý vzhledem k načítání obsahu do paměti.

AL-2500HD CIUSB teletext

Instalace

Tlačítkem MENU na dálkovém ovládání se dostanete do nabídky a poté šipkami nahoru/dolu procházíme grafické symboly, které nás zavedou do dalších rozšířených voleb. Některé základní funkce byly v přijímači již přednastavené a tak můžete přijímač použít téměř okamžitě.

AL-2500HD CIUSB menu

Menu přijímače je standardně uspořádáno. Jednou z prvních důležitých položek nastavení je jazyk menu, EPG, titulků i Teletextu. Druhou nastavení antény. V položce Typ antény se nastaví, zda použijete u antény motor. Nastavení antény je usnadněno možností zapnout v menu akustický signál, který se mění v závislosti na síle signálu. V seznamu satelitů poté vyberte jednu nebo několik družic na které máte nasměrovány své paraboly a potvrdíte OK. Po dokončení výběru stiskněte tl. EXIT. Dále je třeba nastavit anténu, změnit případně frekvence apod. Šipkou dálkového ovládání označíte Prohledání jednoho satelitu, nebo více satelitů. Najetím na položku Vyhledávání začne automatické vyhledávání. Poté již pouze potvrdíte uložení.

AL-2500HD CIUSB seznam satelitů

Menu je názorné a provede Vás případnými dalšími kroky, která jsou uvedeny na obrazovce. V menu můžete také třídit programy a zařadit zvolené pod Oblíbené, nebo Blokovat programy. Programy můžete také přeskakovat, nebo přesouvat. Modré tlačítko na dálkovém ovládání umožňuje rychlý vstup do Nastavení časovače a po potvrzení OK můžeme změnit parametry nahrávání (opakování, kanál, datum, čas a nebo délku záznamu. Velmi dobrou funkcí je vyhledávání podle abecedy, kdy zadáte počáteční název žádaného programu a ten bude následně vyhledán. Volby rozlišení obrazu jsou 480i, 576i, 576p, 720p, 1080i, formáty obrazu 4:3, 16:9. V menu můžete také nastavit kontrast, jas a barevnou sytost sledovaného obrazu.

AL-2500HD CIUSB program parametry

V přijímači jsem použil CA modul Irdeto Cryptoworks, který spolupracoval s kartami SkylinkCS Link bez problémů. Aby se modul i karta dobře načetly, je vhodné mít při jejich vkládání přijímač ve Standby. Při použití jiných CA modulů s alternativním software pro Cryptoworks měl přijímač problémy rozkódovat bezchybně signál i z oficiálních karet a na obrazovce se objevil částečně zakostičkovaný a tedy nesledovatelný obraz s vypadávajícím a zkresleným zvukem. Na jiných přijímačích různých výrobců CA modul s alternativním software ale fungoval s kartami našich providerů bez potíží.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Hodnocení a další funkce

Jedná se o přijímač se základními funkcemi, který se uplatní v domácnosti jako hlavní, nebo druhý do další místnosti, případně na chatu. Je bez nadstandardních funkcí, které běžný spotřebitel nevyužije. Umožňuje záznam na USB disk s možností časového nahrávání, aktualizace software je možná také přes USB.

AL-2500HD CIUSB nahrávání EPG

Podporuje DiseqC 1.0, 1.2, Doporučuji si stávající firmware před jeho změnou za aktuální zálohovat na flash disk. Můžete tak případně vrátit zpět předchozí osvědčenou verzi. Udávané funkce pracují bez problémů, jediným mínusem jsou některé pomalejší reakce na příkazy dálkového ovládání hlavně u přepínání HD kanálů. Nahrávání na externí média různých typů nevykazovaly při testu podstatných rozdílů. Ukládat lze i zakódované nahrávky a dekódování provést dodatečně.

AL-2500HD CIUSB formátování HDD

V menu můžete provést kontrolu stavu disku a najdete zde informaci o jeho zaplnění. Naleznete zde i příkaz k formátování na systém FAT32. Minimální velikost připojeného disku je 3GB.

AL-2500HD CIUSB media player
Ilustrační Umí dobře česky 100

Nahrávky jsou ukládány každá do vlastního adresáře a uloženy s příponou TS. V Media playeru lze přehrávat tyto nahrávky i několikanásobnou rychlostí (až 24×) tam i zpět. Záznam lze zastavit, nebo zpomalit. Soubory lze i mazat. Adresář obsahuje ještě další pomocné soubory. Reprodukce obrázků JPEG a přehrávání MP3 je kvalitní. Přijímač podporuje DiSEqC 1.0, 1.2 i USALS. Pracuje v systému SD / HD (MPEG2 / MPEG4 H.264 / AVC), DVB-S, DVB-S2. Programový průvodce (EPG) je včetně vícejazyčných menu v bezchybné češtině. Disponuje funkcí Time Shift (zastavení živého vysílání včetně posunu v čase). Má paměť na uložení předvoleb TV, nebo Radio kanálů, podporuje také teletextové nebo DVB titulky. V menu naleznete i tři jednoduché hry (Tetris, Othelo a Sudoku). Přijímač si zaslouží hodnocení „Umí dobře česky“.

Spotřeba ve StandBy je menší než 1W. Hmotnost je pouze 1,5 kg.

BRAND24

AL-2500HD CIUSB krabice

• Přijímač ALLBOX AL-2500HD CIUSB
• CA modul Cryptoworks – Irdeto
• Dálkový ovladač
• Český manuál s černobílými ilustracemi
• 2× AAA baterie

Manuál v češtině: http://www.allcnet­.cz/down.php?id=1129
Přijímač k testu zapůjčila firma Allcom spol. s r.o., Na Sychrově 6/1418, 101 00 Praha 10
web: http://www.allcnet­.cz/index.php
e-mail: office@allcom.cz
Orientační cena: Kč 2.570 včetně DPH
Foto a screenshoty autor + firemní fotografie

Jaké používáte ke svým přijímačům antény?

  • Multifocus nebo několik samostatných antén
    45 %
  • S jedním přepínačem
    6 %
  • S motorem
    18 %
  • S Multi-Switch a rozvodem do několika zásuvek
    5 %
  • Nemám satelitní anténu
    26 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).