Hlavní navigace

Amazon nabídne e-knihy za paušál. Zavřete knihovny, zrušte nakladatele?

24. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po hudebních službách umožňujících poslouchat cokoliv za měsíční paušál s podobným schématem přišel také Amazon s e-knihami a audio knihami.

Služba Kindle Unlimited je sice samozřejmě zatím dostupná pouze pro zákazníky z USA, ale přesto je to určitým způsobem revoluční krok, který navíc může mít velké důsledky pro (e)knižní trh, nakladatele i samotné autory. Byť Amazon není zdaleka první (viz například Oyster či snahy Scribd), kdo se o něco takového pokouší, a teprve čas ukáže, jakým způsobem vše bude fungovat.

Za 9.99 USD měsíčně může zákazník mít cokoliv z výběru přes 600 tisíc e-knih a tisíců audio knih na Amazon.com. Spuštění služby americkými médii komentované jako „Netflix pro e-knihy“, se provalilo několik dní před oznámením, ale oficiální informace už můžete najít přímo na webu Amazonu. Podstatné také je, že ke čtení není potřeba vlastnit čtečku Kindle, vše je totiž možné číst v aplikacích Kindle, které má Amazon pro mobily i tablety.

Některé knihy ale v nabídce prozatím nejsou a je otázka, zda budou – pochopitelně jde hlavně o knihy „konkurenčních“ nakladatelství a nejde o žádné maličkosti – Penguin Random House, HarperColins, Simon & Schuster či Hachette.

Pro nás nic… a je to opravdu levné?

Pro naši místy zapomínanou malou republiku, nebo lépe řečeno pro náš exotický jazyk, toho Amazon zatím moc nenabízí. Nabídka 600 000 knih je sice skvělá, ale český obsah v ní příliš nenajdete. A bohužel - Amazon dlouhodobě není moc vstřícný k rozšiřování o něco tak minoritního, jako je čeština.

Ale budiž, je možné, že se budou dít zázraky a něco se rychle změní. A my si budeme moci za 120 dolarů ročně číst knihy, co hrdlo ráčí. Což samozřejmě přivádí k myšlence, zda je to opravdu tak levné, jak to vypadá.

V průměru se e-knihy na americkém trhu kupuji někde mezi 7,8 až 8 dolary za knihu. Což by v praxi znamenalo, že pokud přečtete za rok alespoň zhruba 16 knih, bude tento obchodní model pro vás velmi výhodný. Což, troufám si tvrdit, by mohlo znamenat, že pokud jste knihomol, je pro vás služba opravdu výhodná.

Nezapomeňme ale na to, že v okamžiku kdy přestanete platit, o přečtené knihy přijdete. V případě tohoto obchodního modelu knihy nekupujete, pouze si je půjčujete.

Než se případně vrhnete do placení předplatného (chvíli předstírejme, že překonáte nedostupnost pro Česko), je ještě dobré vědět, že můžete využít třicetidenní zkušební období zdarma.

Konec knihoven, nakladatelů, problém autorů, čeho vlastně ještě?

Amazon s Kindle Unlimited v zásadě zasadil další ránu nakladatelům a svým způsobem se pokouší postavit celý knižní i e-knižní trh na hlavu. A je dost jasné, že zájmem Amazonu je, aby tradiční nakladatele zcela odstranil a doposud užívaný model knižního trhu od základu změnil. V cestě mu samozřejmě stojí stále řada věcí, zejména slabší rozšíření e-čteček, ale našlápnuto má dobře.

Nahrává mu řada věcí. Od vlastní velikosti a významu (na e-knižním trhu má podle některých až 65 % tržní podíl), přes cenové války mezi nakladateli, nespokojenost autorů až po klesající ochotu lidí kupovat (a co teprve číst) papírové knihy.

Autoři umřou hlady

Bude Kindle Unlimited problémem pro autory? Těžko říci, zejména pokud vezmete v úvahu, že e-knižní trh (zatím nejde o klasické papírové knihy), je dlouhé roky charakteristický hlavně tím, že se neustále snižují ceny. A je zásadní otázkou, zda prodej e-knih autorům přináší vůbec takové příjmy, aby se z toho dalo žít.

Právě pro autory může Kindle Unlimited na druhou stranu přinést nové příležitosti. Pokud se jim podaří „se dostatečně prodat“, je dost dobře možné, že lidé si přečtou knihy, které by si nikdy předtím nepřečetli – „čtení zadarmo“ totiž s sebou nese nezanedbatelný psychologický efekt. 

Papírové knihy budou vzácnost

Pro nakladatele? Ti mají dlouhodobý problém, který je dlouhodobě spojen s Internetem – ten totiž odbourává klasické prostředníky, kteří jsou často zbytní. Byť, jak vidno na příkladu Amazonu, vytváří prostředníky nové. A ti staří, kteří se nedokáží přizpůsobit, postupně vymírají.

Je možné, že „čtení zadarmo“ přes Kindle Unlimited může snížit zájem lidí číst papírové knihy a tím připravit nakladatele o důvod je vydávat. Ale bez křišťálové koule něco takového tvrdit nemohu.

Zaniknou knihovny

Kdy jste naposledy byli v knihovně?

Kdy jste naposledy byli v knihovně?

Možná ještě zajímavější je otázka, jak něco takového může ovlivnit knihovny. Co vlastně jiného je Kindle Unlimited, než digitální knihovna, do které vlastně vůbec nemusíte chodit a můžete si půjčovat kolik knih chcete a kdy chcete? (Byť samozřejmě přijdete o onu společenskou událost, vůni knih a možnost konverzovat se sličnou knihovnicí či knihovníkem.)

Nemůžete se tedy příliš divit, když na Forbes.com navrhují, ať zavřeme knihovny a každému pořídíme Kindle Unlimited. Jenže – roční předplatné 120 dolarů je, mimochodem, něco okolo 2500 Kč. Městská knihovna v Praze má, pro srovnání, roční „předplatné“ pouhých 60 Kč (plus 20 Kč při pořízení si členství).

Knižní streaming

„Knižní streaming“, protože i tak tomu můžeme říkat, budeme teprve muset pochopit, stejně jako se tomu postupně děje u hudebního streamingu. 

UX DAy - tip 2

Pokud si pořídíte Spotify, velmi rychle zjistíte, že vaše sbírka MP3 leží kdesi zapomenuta a že nejčastěji buď hledáte své oblíbené interprety, nebo náhodně zkoumáte, co jste ještě neslyšeli. V normálním případě byste to nedělali, platit za nové „neověřené“ skladby by se vám totiž nejen nechtělo, ale také by to šlo dost do peněz.

Jak bude fungovat možnost číst neomezeně (téměř) cokoliv? To teprve zjistíme, zatím je příliš brzo. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).