Hlavní navigace

AMD poráží Intel i v serverech, Apple ruší HomePod, Nokia propustí deset tisíc lidí

19. 3. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Intel Core Autor: Intel
Procesory Intel Rocket Lake jsou zde. Xiaomi uspělo u soudu v USA. Huawei bude vybírat poplatky za 5G patenty. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Třetí generace serverových procesorů AMD Epyc je zde. Fungují na architektuře Zen 3, stejně jako aktuální Ryzeny série 5000. Nejvyšší model má 64 jader a 128 vláken s boost frekvencí 3,5 GHz, spotřebu 280 wattů, osmikanálový řadič DDR4 (až 4 TB RAM) nebo 128 linek pro PCI Express 4.0. IPC oproti předchozí generaci narostlo o 19 procent. Intel se tedy může začít potit i s Xeony. I když dostupnost je kvůli externí výrobě opět otázkou. Nové Epycy budou ve strojích mnoha výrobců (třeba nové řady Dellu a Lenova), se spoluprací se ozval i Microsoft.

Intel představil jedenáctou generaci procesorů Core pod označením Rocket Lake. Stále se vyrábí 14nm procesem, i když vnitřní architektura byla pozměněna. Nejvyšší model Core i9–11900K má až 5,3 GHz, dvacet linek pro PCI Express 4.0, podporu DDR4 pamětí na frekvenci 3200 MHz a integrovanou grafiku Intel Xe. Růst IPC je 19 procent. Prodeje startují 30. března.

A ještě jedna procesorová novinka – AMD vydává notebooková CPU ze série Ryzen 5000 Pro. Jde o modely Ryzen 7 Pro 5850U, Ryzen 5 Pro 5650U a Ryzen 3 5450U. Architektura je Zen 3, výroba na 7 nm, spotřeba 15 wattů a nejvyšší model jede na osmi jádrech a šestnácti vláknech.

Nokia propustí deset tisíc lidí, počet zaměstnanců se sníží na zhruba 80 tisíc. Je to součástí plánu restrukturalizace, v rámci něhož se má do roku 2023 ušetřit 600 milionů eur. Plán počítá s vytvořením tří obchodních skupin – mobilní sítě se zaměřením na 5G, Cloud and Network Services a Network Infrastructure. Nokia se náročně spojovala s Alcatel-Lucent, vsadila na nevhodné čipy a obecně z ústupu Huawei netěží tolik jako Ericsson.

Apple ukončuje prodej chytrého reproduktoru HomePod napojeného na Siri. Ten byl představen v roce 2017 a prodával se za 299 dolarů. Apple pro TechCrunch uvádí, že se bude soustředit na model HomePod mini s cenovkou 99 dolarů. Dá se předpokládat, že velký HomePod nebyl velký úspěch.

Micron zase končí s paměťmi založenými na technologii 3D XPoint. Tu firma vyvinula společně s Intelem, ale na rozdíl od něj se do nasazování příliš aktivně nehrnula a dodávala právě Intelu. Micron letos plánuje prodat továrnu v Utahu, kde tyto paměti produkuje. Převzít by ji mohl Intel, který 3D XPoint používá v některých produktech Optane. Důvodem zrušení má být podle Micronu to, že se mu tato technologie nevyplatí, píše AnandTech.

Xiaomi se podařilo uspět u soudu v USA. Soudce zrušil zákaz Donalda Trumpa, který se podobal podobným restrikcím, jakým ze strany Spojených států čelí Huawei. Soud zrušení embarga, které ještě nestihlo vejít v platnost, odůvodnil tím, že neexistují důkazy, že by Xiaomi spolupracovalo s čínskou vládou, a není jasné, proč by tato firma měla představovat riziko národní bezpečnosti. Více píše Bloomberg, Xiaomi vydalo prohlášení.

Pamatujete si na reklamní kampaň Mac vs. PC, kde si Apple utahoval z Windows? Její představitel Justin Long nyní přešel na druhou stranu a v nové kampani Intelu propaguje PC notebooky:

Huawei si začne účtovat licenční poplatky od výrobců 5G telefonů. Tato čínská firma je největším držitelem 5G patentů, čehož chce využít v době, kdy jí mobilní byznys zničily sankce USA. Poplatek se má odvozovat v procentech od ceny telefonů, nejvíce pak půjde o 2,5 dolaru za kus. Má to platit i zpětně od roku 2019.

Čínský prezident Xi Jinping měl proslov, ve kterém jako priority rozvoje určil core technologie, inovace a vědu. Myslí tím mimo jiné čipy, ICT infrastrukturu a další. Čína tedy na americké tlaky reaguje dalším úsilím. Proslov Xi shrnuje New America, přepis je pak zdeTechnologie jsou rovněž centrem nové čínské pětiletky.

SUSE chystá vstup na burzu a potvrzují se tak dřívější spekulace. Reuters a ZDNet uvádí, že by úpis akcií měl dosáhnout na sedm až osm miliard eur. IPO by se mělo uskutečnit ještě letos. Pro současného vlastníka v podobě investiční společnosti EQT, která SUSE koupila za 2,5 miliardy dolarů, by mohlo jít o zajímavé zhodnocení. SUSE má silnou prezenci v Praze.

Zranitelnost Spectre u procesorů Intel v praxiGoogle zveřejnil proof of concept nazvaný leaky.page. Úspěšný útok dokáže přečíst paměť počítače. Projekt běží v JavaScriptu v prohlížeči a týká se Chrome a Intel Skylake.

Microsoft ukončil podporu původní verze prohlížeče Edge. Tedy tu, která ještě neběžela na jádru Chromium. Takzvaný Legacy Edge už bude bez bezpečnostních záplat a zmizí i z aktualizací Windows 10.

Docker získal investici 23 milionů dolarů, celkem už 58 milionů. Docker se dlouhodobě trápí s obchodním modelem a prodal například enterprise sekci. Situaci rozebírá TechCrunch.

7-Zip je k dispozici také pro Linux. Prozatím jde o alfa verzi určenou pro používání v konzoli. Binárky jsou k dispozici pro x86, ARM64, amd64 a armhf.

V GitLabu byla nalezena kritická zranitelnost, pomocí které lze na serveru spouštět škodlivý kód. Před zranitelností varuje také NÚKIB.

Vychází Java Development Kit 16. Jednou z novinek je nový balíčkovací nástroj umožňující poskytovat samostatné Java aplikace. Zlepšila se také správa paměti.

CIF 24 - tip - superearly cena

Google letos investuje sedm miliard dolarů do posílení datacenter ve Spojených státech. Naplno se rozběhnou Nebraska, Ohio, Texas a Nevada. Firma také plánuje vytvořit deset tisíc nových pracovních míst.

Microsoft kupuje firmu The Marsden Group. Jde o zlatého partnera Redmondu specializujícího se na rapid prototyping, zejména v oblasti výroby, logistiky a automobilů. Pro Microsoft jde o posílení služeb k Azure.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).