Hlavní navigace

Anketa pro nového majitele set-top-boxu

30. 8. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 118483
Je pro zákazníky důležitější cena set-top-boxu, podpora češtiny, nebo jeho technické parametry? Jakou poradní váhu mají recenze, známí, prodejci a nabídky v obchodech? A která anténa přináší digitální vysílání do přijímače nejčastěji? DigiZone.cz nabízí výsledky pilotního průzkumu, ve kterém odpovídali čerství majitelé set-top-boxů.

Mezi charakteristické vlastnosti obyvatel Česka patří orientace na nízkou cenu výrobku. Není na tom nic špatného a nejsme na světě jediní, kdo u zboží hledá nejdříve štítek s peněžitou cifrou. Staví se ale stejným způsobem lidé v České republice i k výběru digitálního přijímače, nebo tu jejich podmínky sahají přeci jen dál? DigiZone.cz na základě partnerství s naším internetovým obchodem položil tři otázky zákazníkům, kteří si set-top-box právě koupili. Když ředitel televize Prima Martin Dvořák volá po digitální vybavenosti tuzemských domácností a mapování počtu přijímačů DVB-T, nabízíme mu alespoň nějaká data. Zadarmo.

Výsledky berte s rezervou, vycházejí pouze ze třiadvaceti dotazníků, a tak mají charakter spíše pilotáže než klasického výzkumu veřejného mínění. Na druhou stranu je ale „zákazník po nákupu digitálního přijímače“ už poměrně zajímavou kategorií sám o sobě. Jak moc se data útlého vzorku budou lišit od názorů čtenářů DigiZone.cz, to se doufejme brzy ukáže. Na každý položený dotaz můžete reagovat i vy. Pokud se čtenářských odpovědí nashromáždí dostatek, mohou se stát impulsem pro obchodníky, jak soustředit svoji nabídku. Český člověk pak v důsledku získá pestřejší výběr toho, po čem touží.

Vzdělávací texty perex

Set-top-boxy: novoroční bilance

Jaké set-top-boxy si čtenáři DigiZone.cz nejvíce pochvalují v databázi serveru? Kolik jsou ochotni investovat do nákupu digitálního přijímače a které z jeho vlastností upřednostňují? Na tyto a mnohé další otázky jsme se pokusili odpovědět už v článku na začátku ledna. Prodej za minulý rok a obecné trendy v něm zhodnotily i dva specializované internetové obchody.

Ladicí obvod, čeština a cena mají vyrovnané skóre

První otázka v anketě měla napovědět, podle jakých vlastností se lidé při výběru set-top-boxu rozhodují. Nabídli jsme respondentům šest možností včetně individuálně volitelné a vybrat si jich mohli i několik najednou. Zatímco někteří zákazníci křížkovali hned několikrát, dalším stačila varianta jediná. Výsledky jsme sečetli tak, aby každé zaškrtnutí mělo stejnou váhu – bez ohledu na fakt, že jeho autor hlasoval i pro jiné možnosti.

Když se podíváte na upečený koláč, všimnete si poměrně jasného rozdělení na čtyři díly. Kompletní podpora češtiny a citlivost ladicího obvodu si vzaly každá po čtvrtině zákaznické přízně. Jen s mírným odstupem, na 23 procentech, skončila cena výrobku. O zbytek se podělila výbava zadního panelu (17 procent) a vzhled set-top-boxu (8 procent). Pro vlastní odpověď se rozhodl pouze jeden respondent. Pro něj byla důležitá maximální výbava.

DNMS I

Otázku pro čtenáře jsme mírně upravili a zbavili ji možnosti vícenásobných odpovědí. Důvod je především technického charakteru. Přesto věříme, že se vám z nabídky podaří vybrat něco, co bylo při výběru set-top-boxu klíčové právě u vás.

Co jste při výběru set-top-boxu považovali za nejdůležitější?

Výzkum: domácnostem chybí informace o digitalizaci, s vypínáním analogu by nespěchaly

DVB-T - symbol
Lidé v Česku si od digitálního vysílání slibují více televizních programů a lepší obraz. Nedělají přitom rozdíl mezi tématickými a plnoformátovými kanály, ani mezi různými formami placené televize. Šest z deseti obyvatel České republiky by mělo za určitých podmínek zájem o HDTV, interaktivitu zatím většina lidí nechce. Cena základního modelu set-top-boxu by se měla pohybovat mezi čtyřmi sty a dvěma tisíci korunami. Tyto a další závěry vyplynuly z marketingového výzkumu občanského sdružení Hermes a společnosti Respond and Co.

Lidé se řídí recenzemi a radami známých

Dvě zbývající otázky si žádaly jasné rozhodnutí i od respondentů papírové ankety. Zajímalo nás, ve kterém momentě se člověk rozhoduje pro ten který model digitálního přijímače. Dotazník dostávali zákazníci při návštěvě kamenné provozovny, proto jsme možnost inspirace u obchodníka rozdělili na dvě varianty.

Nejsilnějším poradním hlasem jsou podle ankety recenze digitálních přijímačů. To nás těší, protože DigiZone.cz představuje nové set-top-boxy pravidelně každý týden. V září se proto po necelém roce existence našeho serveru můžete těšit už na jubilejní padesátou recenzi. Důležitou roli mají v zákazníkově rozhodování také jeho blízcí a známí, na jejich slova dá více než čtvrtina dotázaných. Stránky internetových obchodů inspirovaly 17 procent dotázaných, nabídka kamenného obchodu jen dva lidi. Dalším 13 procentům se hodila rada prodávajících, zbytek se pro svůj set-top-box rozhodl z jiných důvodů.

cif 24 - early cena - média

DNMS II

Projeví se nasazení nových reklamním medií v příštím iAuditu?

Antény pro individuální příjem digitální televize

Antena perex
Chystáte se na nákup set-top-boxu? Pak zkuste věnovat chvíli také výběru vhodné antény, kterou k němu připojíte. Bez dobrého zdroje signálu se na digitální vysílání jen těžko podíváte. Některým lidem ve městech bude stačit malá pokojová anténa, ale obyvatelé dále od vysílačů na ni třeba ani v Praze nenaladí vůbec nic. Podrobnosti o diskutovaném tématu antén pro individuální příjem DVB-T se dočtete ve specializovaném článku.

Mezi anténami vládne širokopásmové síto

Poslední dotaz směřoval na příjmový prvek digitálního vysílání. Ačkoli jsme se ptali lidí v Praze, tedy města plného činžovních a panelových domů, 52 procent oslovených si do set-top-boxu mělo zapojit venkovní anténu. Podle ankety kraluje širokopásmové síto, které se podílovým ziskem rovná všem typům pokojových antén. Další 13 procent dotázaných pak přijímá DVB-T na anténu směrovou. Mezi pokojovými anténami je nejběžnější model bez dalšího napájení (17 procent), na druhém místě je napájení ze set-top-boxu (13 procent), jiný druh tvoří necelou desetinu celku. Stejný počet lidí (9 procent) čerpá signál ze společných rozvodů přizpůsobených k digitálnímu příjmu.

DNMS III

Kolik jste ochotni platit navíc za služby sítí 3. generace (oproti svému stávajícímu účtu)?

Odhad pomůžou zpřesnit čtenáři

Na závěr si zopakujme, že prezentované výsledky jsou jen velmi hrubým odhadem. Pokud se chcete podílet na jeho zjemnění, můžete odpověď na tři anketní otázky položené výše. Až si někdo z vašeho okolí koupí digitální přijímač, zmiňte se o dotazníku i jemu. Společně pak budeme moci sledovat, jak se pohnutky čtenářů DigiZone.cz odchýlí od pilotních dat. My jsme zatím jen ověřili, že na podobně položené dotazy není pro člověka problém odpovědět během chvilky. Tedy samozřejmě pokud si už set-top-box pořídil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).