Hlavní navigace

Anonymní přihlášení k aplikacím přes Facebook? Zapomeňte na to

6. 5. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Facebook
Uvést na trh anonymní sociální přihlášování a omezit aplikacím možnost sbírat data o uživatelích je od Facebooku docela geniální tah. Tenhle trik většina lidí neprokoukne.

Anonymní přihlašování od Facebooku, oznámené na konferenci F8, je geniálním tahem. Dlouhé roky je dialog před prvním vstupem do aplikace důvodem, proč desítky procent lidí neprojdou dál. A čím více práv aplikace žádaly, tím více lidí neprošlo. 

Na druhé straně ale také desítky procent uživatelů Facebooku díky tomu, že dialog bez čtení odsouhlasili, předali osobní údaje tisícům různým podvodníkům. A nejenom své, ale také údaje svých přátel. Takový byl až doposud model Facebooku. A je tedy poměrně logické, že je čas zkusit něco jiného.

Zkuste to ale domyslet trochu dál. Především: roky ničím nerušeného sbírání informací o uživatelích znamenají, že většina těch, co si chtěla vytvořit rozsáhlé databáze, si je vytvořila a teď už stejně nemají kde brát nová data. 

A pak: na internetu není prakticky nic a nikdo anonymní, takže provozovatelům aplikací nic nezabrání, aby si případně „anonymního“ uživatele někde oklikou nespojili s jeho facebookovou identitou.

Ve výsledku je to vlastně celé docela geniální. Facebook, kterému uživatelé věří stále méně a méně, přichází s trikem, který většina lidí vůbec neprokoukne. Budou mít radost z nového „anonymního“ přihlašování, provozovatelé aplikací možná přijdou o některá data, ale Facebook získá mnohem více. 

Lidé, kteří předtím odmítali používat přihlašování do aplikací, se nyní přihlašovat začnou – s pocitem skvěle anonymního soukromí. Pro Facebook přitom už samotná skutečnost, že se někdo „anonymně“ vydal do nějaké aplikace, znamená další přísun dat.

Facebook bude vědět více

Už samo přihlášení do aplikace je totiž podstatnou informací. Prozrazujete tak třeba to, že používáte na mobilu aplikaci s recepty na vaření či nákupní aplikaci. Facebook sice jejímu provozovateli o vás neposkytne další údaje, ale bude vědět, kdy jste ji používali, jak dlouho, co jste v ní dělali a k čemu aplikace slouží. A získá nová, daleko širší data pro cílení inzerce. Zapomeňte na nějakou „anonymnost“.

Facebook nemá zájem na tom, abychom měli na internetu více soukromí, jeho zájmy jsou přesně opačné. A vedle zavádějícího „anonymního přihlašování“ přišel na F8 ještě s novým způsobem, jak „odkazovat“ dovnitř aplikací. Bude tak získávat další data, která doposud měl pouze o webových stránkách. A pomocí třetí novinky – Like/Líbí prvek pro mobilní aplikace - je doplní o další informace.

Aby iluze zájmu o naše soukromí byla dokonalá, nasazuje Facebook to, co mohl nasadit už před několika lety: kompletní kontrolu nad tím, která práva aplikacím přidělíte. Většina uživatelů tuto možnost samozřejmě nikdy používat nebude, ale pro vyvolání dojmu je to dokonalé. Facebook se stará. Má zájem. Co na tom, že tuto možnost zavádí prakticky až šest let poté, co měl něco takového nasadit.

Zaměstnat vývojáře, o to taky jde

Pohádky nemá Facebook připravené jen pro uživatele, ale i pro vývojáře. Ta nejoblíbenější je o „stabilní platformě“. Výše zmíněné změny přitom platformu dost dramaticky změní. 

MMF24

Aplikace bude nutné přeprogramovat, nejenom proto, aby umožňovaly „anonymní“ přihlašování, ale také pro situaci, kdy uživatel nedá aplikaci práva, která požaduje.

Skvělý způsob, jak znovu zaměstnat celý svět, protože bez přepracování nebude řada aplikací schopna fungovat. Budou jim chybět informace, které doposud potřebovaly. A přispěje k tomu, že se většina vývojářů naučí potřebné informace získávat jinudy. Můžeme si být jisti, že si potřebné cesty najdou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).