Hlavní navigace

Apple končí výrobu 12" MacBooku, obří pokuta za GDPR, přichází Nintendo Switch Lite

12. 7. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nintendo Switch Lite
Broadcom chce koupit Symantec. Dropbox přináší zasílání souborů. Canonical měl hacknutý GitHub. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Apple přináší změny do řad MacBooků. Končí výroba 12" modelu, který byl velmi lehký, měl pasivní chlazení, ale zároveň operoval s mobilním Core M a Apple už ho dva roky neupgradoval. Místo zde zaujme MacBook Air, který se už dříve po mnoha letech dočkal nového formátu a společně s ukončením 12" MacBooku přišel Apple se snížením ceny. Základní model startuje na 32 990 korunách (Core i5 osmé generace, 8 GB RAM, Touch ID či Retina displej s True Tone). No a 13" MacBook Pro pak bude nabízen čistě s Touch Barem.

K účtu firmy Canonical na GitHubu se dostal nevyžádaný uživatelrozepisuje ZDNet. Nic moc škody nenadělal a vytvářel prázdné repositáře. Zdrojové kódy Ubuntu mají být v bezpečí.

Dropbox spouští službu pro zasílání souborů. Jmenuje se Dropbox Transfer a prozatím je v beta verzi. Poslat lze až 100 GB a zasílání je nezávislé na datech uložených na Dropboxu (neposílá se tedy odkaz na uložené soubory).

Qualcomm představil čipset Snapdragon 215. Jde o low-end navazující na model 212, přichází ovšem Cortexem A53 a 64bitovou architekturou a měl by i za použití 28nm procesu zvednout výkon asi o polovinu. Součástí je také GPU Ardeno 308, podpora NFC a mobilních plateb či rozlišení HD+. Nejlevnější Androidy tak budou zase o něco schopnější.

Nintendo představilo konzoli Switch Lite. Už nějakou dobu se o ní spekulovalo. Jde o tradiční Switch, který je ovšem vyvedený čistě ve formě přenosného handheldu a nemá odpojitelné ovladače. Nintendo zřejmě bude Switch Lite postupně posouvat na místo hardwarově již velmi zastaralé, ale stále úspěšné konzole 3DS. Lite má také menší obrazovku (5,5") a je lehčí (277 gramů). Baterie má někdy vydržet až sedm hodin. Prodeje začnou 20. září.

Google vydal pátou betaverzi Androidu Q, dostupná je skrze Android Beta Program. Zároveň jde o první Release Candidate verzi, takže se vydání finální verze blíží. Nástroje a API by měly být hotovy a v šesté betě se budou ladit chyby.

Britská Information Commissioner Office (ICO) chce po hotelovém řetězci Marriott 99 milionů liber kvůli porušení GDPR. Jde o reakci na již známé odhalení z konce roku 2018, kdy Marriottu několik let unikala data o zákaznících. Postiženo jich mělo být až půl miliardy.

Za uši dostal také hacker Austin Thompson známý jako DerpTrolling. Ten byl potrestán 27 měsíci vězení za to, že vedl neslavné DDoS útoky na online služby jako Sony PSN, Xbox Live a řadu dalších. Činil tak o Vánocích, kdy lidé hodně hrají a dostávají konzole jako dárky. Uvedl, že to dělal „pro lulz“ a také proto, aby lidé přes svátky byli se svými blízkými.

Čínské ZTE otevřelo kyberbezpečnostní centrum v Bruselu. Oficiálně se jmenuje ZTE Cybersecurity Lab Europe a má sloužit k testování produktů, prohlížení zdrojových kódů a podobně. ZTE tedy dělá stejný krok, jaký nedávno učinilo Huawei. Firmy tak učinily na základě podezření v různých zemích.

Kyberbezpečnostní centrum Huawei v Bruselu:

Microsoft v lednu příštího roku ukončí službu Remix3D.com. Redmond tento projekt spustil společně s vydáním Windows 10 Fall Creators Update. Slouží pro ukládání a zobrazování 3D objektů a Microsoft tím chtěl mimo jiné podpořit tvorbu pro HoloLens. Tyto AR brýle ovšem mezitím přestal adresovat na koncový trh a soustředí se na firmy. Uživatelé by si tak měli svůj obsah stáhnout.

AMD tento týden vypustilo řadu novinek. Zejména jde o procesory Ryzen 3000 postavené na architektuře Zen 2 a využívající 7nm proces. CPU má rozdělení do několika čipletů a nevyužívá tak jeden čip. AnandTech přišel s prvními testy, které jsou slušné.

IBM finálně převzalo Red Hat, za který zaplatilo 34 miliard dolarů. Red Hat s inovovaným logem nadále zůstává stát samostatně, ale bude velice zajímavé sledovat, jak Big Blue začne do svého nového majetku zasahovat. Pro IBM je Red Hat velká sázka na hybridní cloudy a jejich vzájemné propojování a psaní aplikací. Více o tom v našem článku.

Bloomberg a Financial Times přišly se zprávou, že Broadcom chce koupit Symantec a že už jdou o pokročilou fázi námluv. Obchod by mohl vyjít na asi 15 miliard dolarů. Symantec se potýká s klesajícími čísly a odstoupil mu také výkonný ředitel. Naopak Broadcom diverzifikuje své aktivity – už dříve za 18,9 miliardy dolarů koupil CA Technologies.

Wall Street Journal zase přišel s tím, že se McAfee chce vrátit na burzu. IPO by mohlo vynést miliardu dolarů a firmu ocenit na pět miliard. McAfee v roce 2011 koupil Intel za 7,7 miliardy dolarů a udělal z něj sekci Intel Security. V roce 2016 51procentní podíl získal investor TGP, který pak tento joint-venture podíl přesunul na skupinu Thoma Bravo.

Google kupuje firmu Elastifile. Jde o file storage, který se hodí pro enterprise aplikace a umožňuje rychle navyšovat či snižovat úložnou kapacitu. ClearTier pak umí tiering mezi file a object storage. Google Elastifile zabuduje do Cloud Filestore v rámci Google Cloud Platform.

cif 24 - early cena - média

Veřejný cloud ulovil další velkou SaaS rybu. ServiceNow oznámil, že své služby rozběhne na Microsoft Azure a vedle toho bude nadále provozovat svoji vlastní infrastrukturu. Microsoft je „preferovaným cloudovým partnerem“ pro více takových společností, mimo jiné pro Adobe.

Apple otevřel vlastní akcelerátor v Číně. V Šanghaji chce vývojářům či designérům pomáhat skrze mentoring a další tradiční služby. Apple uvádí, že pro jeho platformu ve vnitrozemské Číně, Hongkongu a na Tchaj-wanu vyvíjí 2,5 milionu lidí.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).