Hlavní navigace

Apple krouží kolem výrobce sluchátek Beats i jeho streamovací služby

9. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Víc než tři miliardy by měl Apple příští týden zaplatit za červené béčko na sluchátkách. Jde o další ze série obrovských investic, které letos firmy ze Silicon Valley rozjely.

Dr.Dre nebo Trent Reznor. Jména, která hudební fanoušek nemůže jen tak jednoduše přejít. Jména, která stojí za hudební streamovací službou Beats. Tu rozjeli v lednu jako konkurenci Spotify a Deezeru.

Situaci nepříliš úspěšného projektu by mohla změnit suma ve výši 3,2 miliardy dolarů. Tolik by měl totiž podle deníku Financial Times zaplatit Apple za nákup mateřské firmy Beats Electronic. 

Hudební služba je ale vedlejší, Applu jde spíš o sluchátka – ta se během posledních šesti let šikovným marketingem proměnila v synonymum pro designové hudební příslušenství, které se musí objevit minimálně jednou ve všech hudebních klipech nebo seriálech. Kromě sluchátek se ale červené béčko objevuje i na reproduktorech a dalším, především hudebním, příslušenství.

Firmu založila dvojice z hudební branže – rapper Dr. Dre a Jimmy Iovine z vydavatelství Interscope Records. S výrobcem telefonů si spolupráci vyzkoušeli už v roce 2011, kdy prodali 50,1 % firmy tchajwanskému HTC za 309 milionů dolarů. Spojení ale dlouho nevydrželo. HTC jim už po roce prodalo polovinu svého podílu a zbytek se vrátil na konci loňského roku. Tchajwancům se nakonec vrátilo 415 milionů, ale ve světle nových informací vítězí zakladatelé.

Miliardový klub ze Silicon Valley

Na Apple tak přeskočila megalomanská akviziční horečka. Přes tři miliardy už totiž letos zaplatil Google za výrobce chytrých termostatů Nest a rekordmanem je zatím Facebook se svým šestnáctimiliardovým nákupem služby WhatsApp.

BRAND24

Apple se přitom ve výši svých investic držel spíš při zemi. Tim Cook ale podle FT oznámil, že se nebrání něčemu většímu, zvlášť když během posledních osmnácti měsíců už firma koupila čtyřiadvacet menších firem. Většina z nich se ale vešla pod půl miliardy. 

Informace o největší investici Applu za poslední roky přišla krátce po zprávě o tom, že si firma musí od bank vypůjčit 17 miliard dolarů na výplatu dividendy a odkup akcií. Na zahraničních účtech mu přitom leží přes 150 miliard, které ale nemůže použít, protože je za hranice odsunula daňová optimalizace.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).