Hlavní navigace

Avast převzal Jumpshot, firmu o dvou lidech z texaského Austinu [doplněno]

25. 9. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Aktualizováno 26. 9. 2013 10:57
Jumpshot mimořádně uspěl na Kickstarteru. Dává do pořádku Windows. Oproti jiným řešením si na to přebootuje do vlastního linuxového prostředí. A prý se učí.

Česká společnost Avast si koupila malý texaský startup Jumpshot, oznámily obě společnosti. Hodnotu obchodu neuvedly.

Jumpshot založili David EndlerPedram Amini prý proto, že je nebavilo pomáhat řešit potíže s počítači svým příbuzným a přátelům.

Z pohledu cílové skupiny je Jumpshot něco, co pustíte na počítač — například z USB flash disku, anebo prostě spustíte stažený soubor — a banda kreslených postaviček jej dá do pořádku — aby nebyl pomalý, aby v něm nebylo spyware, abyste měli bezpečně nastaven prohlížeč, v budoucnu i to, abyste měli poslední verze všech běžných softwarových komponent. Jistá míra automatizace této údržby není novinkou. Jumpshot se to jen snaží udělat hodně přístupné pro úplné BFU.

Jumpshot je ve skutečnosti samostatné linuxové prostředí, do kterého se jednorázově přebootuje. Rozpoznává Windows od XP po osmičky a „zastudena“ — protože Windows v tu chvíli neběží — se připojí k jejich oddílům a započne na nich nerušeně svou práci. Kreslené postavičky představují moduly s určitou úlohou. Ty spolu komunikují, ale nejen spolu, ale i s cloudem. Bez bližších podrobností se inteligence Jumpshotu prý soustředí v cloudu a Jumpshot se každým užitím ústředně učí.

Potřebuje tedy připojení k internetu. Běžně by si ho měl najít sám, v méně obvyklých případech je potřeba pomoci mu.

Zatímco kreslené postavičky se prý občas na něco zeptají nebo něco zmíní způsobem přístupným uživateli, v budoucnu chystají tvůrci i konzolu pro uživatele technického.

Ať si o projektu myslíte, co chcete, když jeho zakladatelé přišli v létě 2012 na Kickstarter s úmyslem vybrat 25 000 dolarů — především na výrobu USB v podobě postaviček — 3025 lidí jim dohromady poslalo přes 162 000 dolarů. Produkt pak tvůrci uvedli letos v květnu.

Nyní však zájemce opět odkazují na čekací listinu, anebo potřebují nabrat další vývojáře a přehodit se na to, že už patří pod Avast.

BRAND24

Pro zakladatele a jejich projekt je spojení s Avastem přínosné jak dalšími zdroji, tak snadným přístupem ke dvěma stům milionů uživatelů Avastu. Těm by měl být nový Jumpshot nabídnut před Vánoci. Z počítačů k Vánocům bude potřeba odstranit spoustu balastu…

Podle svého webu nebyl Jumpshot zrovna levný, a přinejmenším nyní nenabízí ani žádnou verzi na zkoušku. Jaké ceny nastaví Jumpshotu Avast, to nám zatím nikdo neprozradil.

Doplňujeme o to, co se nám dodatečně podařilo vyzvědět dotazem na Avast:

Jumpshot nezůstane samostatně působící dcerou, nýbrž se plně integruje do struktur Avastu, ale vedení projektu a jeho hlavní sídlo zůstane v Austinu. Další vývojáři a pracovníci podpory budou pro projekt najímáni jak v Austinu, tak v Praze, kde bude sídlit také marketing a prodej.

Pokud jde o automatické ladění počítačů, Avast si je vědom toho, že na trhu je spousta řešení, ale Jumpshot jej přesto zaujal tím, jak dokáže průkazně a účinně zlepšit chod PC. Pro Avast je Jumpshot vítaným rozšířením toho, co mohou nabídnout svým zákazníkům.

Nový cenový model není pro Jumpshot ještě stanoven. Očekávat jej můžeme do konce roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).