Hlavní navigace

AWD prodalo server Finance.cz

18. 12. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Finance.cz logo Autor: 21971
Další finanční server mění ke sklonku letošního roku svého majitele. Finančně poradenská společnost AWD prodala jeden z nejstarších českých finančních serverů Finance.cz společnosti Finance Media.

Prodej server Finance.cz byl podstatně méně krkolomný, než u letos prodávaných soupeřů Peníze.cz nebo FinExpert. Transakce proběhla hladce a vcelku rychle, když počátkem letošního léta navrhl ředitel serveru Finance.cz Pavel Nesejt vlastníkovi AWD Česká republika odkoupení serveru. AWD záležitost zvažovalo, vyjádření se protáhlo, protože transakci posvěcovala německá centrála, ale nakonec byla v polovině prosince 2009 podepsána dohoda o odkupu Finance.cz. Novým majitelem se stává Finance Media a.s., v jejímž vedení stojí vedení portálu. V představenstvu najdeme obchodního ředitele Michaela KubalaMichala Rumla, ředitele obsahu. Pavel Nesejt je předsedou představenstva a naší redakci celou transakci nakonec potvrdil.

V tomto případě tedy jde o čistý management buyout, odkoupení společnosti jejím vedením. Pro AWD neměl provoz finančního portálu smysl, společnost se soustředí na finanční poradenství jako nezávislý finanční poradce a dlouhodobě se ukázalo, že myšlenka „finanční portál bude přivádět zákazníky“ nemá své opodstatnění (viz graf předchozích návštěv). Vyhledávání klientů pro finanční poradenství jde jiným směrem, než provoz finančního portálu a navíc letošní rok nebyl pro AWD zrovna jednoduchý, příjem z prodeje portálu jistě přišel vhod. Ostatně, podobně se v polovině roku 2008 AWD zbavilo britského finančního portálu Moneyextra.com.

Předchozí návštěvy před přístupem na Finance.cz (zdroj Alexa.com

Odkud lidé přišli na AWDCR.cz – jak vidno, důležitá je návštěvnost z vyhledávačů, propagace vlastního zpravodajského portálu dělá malou část zájmu.Zdroj: Alexa.com

Akcie jsou na držitele, kdo je tedy spoluvlastníkem Finance Media, není zcela zřetelné. Jedním z podílníků je iniciátor celé akce Pavel Nesejt, dalšími podílníky jsou neuvedení soukromí investoři, menšinové podíly pravděpodobně drží i Ruml a Kubala. Není ani známa cena, za jakou AWD prodalo portál Finance.cz, ta se možná ale objeví později v roce 2010 ve zprávě pro investory. Podle odhadů ale měla celá transakce výši spíše několika jednotek milionů korun.

Finance.cz 12/2009

Finance.cz v prosinci 2009

Provoz portálu přechází na Finance Media k novému roku. Společnost je zaměřena čistě na finanční zpravodajství, hodlá dále rozvíjet finanční obsah a přijít s nabídkou online finančních produktů, říká Pavel Nesej. Na příští rok připravujeme rozšíření webu Ručení.cz, kde nabízíme porovnání a online sjednání povinného ručení, dále webu věnovaného srovnání finančních produktů a například i webu věnovaného studenským financím, shrnuje Nesejt plány společnosti.

Návštěvnost a plány Finance.cz

Hlavním zdrojem příjmů Finance Media má nadále zůstat internetová reklama. Podle neoficiálních odhadů se pohybuje roční (2009) obrat portálu Finance kolem 15 milionů Kč, AdMonitoring udává za 11/2009 4 miliony Kč, zde jde ovšem o brutto prostor bez ohledu na to, zda a jak byl vyprodán, čísla pod polovinou této částky mohou být zcela realistická. Převážnou většinu příjmů Finance.cz tvoří výnosy z reklamy, 20 % jsou provize z přeprodeje finančních služeb. Ty budou Finance.cz nabízet od února a je nadějí vedení, že procento výnosů z přeprodeje finančních služeb poroste.

Příjmy z reklamy 11/2009
Skupina médií Cena
Seznam.cz 184 277 088 Kč
Centrum Holdings 90 456 533 Kč
MAFRA 70 078 029 Kč
CET 21 14 812 503 Kč
Ringier ČR 8 723 990 Kč
Economia 8 090 188 Kč
AWD Česká republika (Finance.cz) 4 033 332 Kč
Sanoma Magazines Praha 3 587 193 Kč
Internet Info 3 081 091 Kč
AliaWeb 2 444 501 Kč
Business Media 390 143 Kč
Nezapojená média 31 297 100 Kč

Údaje AdMonitoru SPIRu za listopad 2009. Jde o hrubá čísla před započtením slev a nevyprodaného prostoru, jsou pouze orientační.

Finance.cz patří mezi největší české finanční portály, v návštěvnosti jej předstihují jen finanční rubriky všeobecných zpravodajských portálů Novinky, iDnes a Aktuálně, dále iHned, Kurzy.cz a Sfinance.cz serveru Seznam, pro ně ovšem dodávají Finance.cz obsah a ještě nakonec Měšec.cz společnosti Internet Info, vydavatele Lupa.cz, měřeno podle RUest průměrných týdenních čísel NetMonitoru za rok 2009.

Finanční servery
Server Průměr týdenní RUest 2009
Novinky Ekonomika 748 602
iDnes Ekonomika 305 515
Aktuálně Finance 190 349
Kurzy.cz 107 789
iHned Business 100 046
Sfinance.cz 87 645
Měšec.cz 72 709
Finance.cz 67 148
Podnikatel.cz 62 225
business.center.cz 62 159

Seřazeno podle průměrné RUest za týdny v roce 2009, uvedeny pouze servery s průměrem vyšším než 50 000 RUest/týden. Platné k 16.12.2009

Na grafu jsou vidět výsledky návštěvnosti finančních serverů (vynechány finanční rubriky zpravodajských serverů vyjma iHned) s průměrnou návštěvností více než 50 000 RUest/týden podle NetMonitoru. Vývoj je u všech velmi podobný, vysoká návštěvnost z kraje roku trvá do března, k termínu podání daňového přiznání kulminuje a následně padá.

Finanční servery v roce 2009

Rušný rok finančních serverů

Letošní rok by pro finanční portály docela náročný. Jeden z nich již stihl změnit majitele (Peníze.cz), web NašePeníze.cz zahajuje spolupráci s Tiscali Media a na prodej je FinExpert.cz. Jeho prodej zatím nedopadl především kvůli tomu, že požadavky na cenu prodávající CPress Media se nepotkávají s odezvou na trhu (jde o neoficiální informace). Zatímco CPress Media podle se situací obeznámených zdrojů požaduje cenu spíše více jednotek milionů Kč (cca 7–8 milionů Kč), potenciální kupci požadují cenu spíše v řádu několika stovek tisíc až dvou milionů Kč. V každém případě ještě není hledání konec a může se stát, že se CPressu podaří balíček FinExpertu za tuto cenu prodat. Jednání o prodeji FinExpertu byla vedena i s Finance.cz, ale ani zde nebyla úspěšná.

MMF24

Rok 2009 si pro svůj relaunch vybral také finanční portál Měšec, který se v polovině prosince objevil po dlouhý přípravách v novém kabátě, dočkal se také značného rozšíření databází finančních produktů a počátkem příštího roku jej čeká start nabídky přeprodeje finančních produktů. Na jaře roku 2010 hodlá v novém kabátě a s novým složením i obnovenou redakcí startovat Peníze.cz a silnou revitalizaci chystá na polovinu roku také Mladá fronta, vydavatel magazínu a webu E15. Do toho ještě započítejte ambici Aktuálně.cz posílit své finanční zpravodajství a dostáváte velmi konkurenční rank webů, které se mezi sebou budou chtít poprat o naštěstí nemalé výdaje finančních institucí. Inzerce finančních zprostředkovatelů, bank a pojišťoven patří mezi největší inzerenty podle AdMonitoru.

Upozornění redakce: finanční portál Měšec.cz a Podnikatel.cz) provozuje Internet Info, vydavatel Lupa.cz.

Navštěvujete server Finance.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).