Hlavní navigace

Ballmer definitivně odchází z Microsoftu. Začíná nová éra

20. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po čtyřiatřiceti letech ve firmě končí ostřílený obchoďák a bývalý generální ředitel. Bude se patrně věnovat basketbalu.

Napřed uvolnil své místo v ředitelské židli, a teď dělá tlustou čáru i za svým působením v dozorčí radě. V dopise svému nástupci to zdůvodňuje i tím, že se chce věnovat své nové hračce, profesionálnímu týmu NBA – LA Clippers, který nedávno za dvě miliardy dolarů koupil.

Steve Ballmer byl druhým šéfem Microsoftu. Vystřídal v roce 2000 Billa Gatese a letos předal otěže nové generaci, firmu dnes už řídí Satya Nadella.  Ballmer je ale stále největší, větší než Gates, individuální akcionář firmy a zatím na tom nechce nic měnit. Jeho 333 milionů akcií má dnes hodnotu kolem 15 miliard dolarů.

Podle některých spekulací může svým odchodem ještě vydělat, protože jeho odchod potěší analytiky a následně i akcionáře. Jen od únorového nástupu Nadelly do funkce poskočily akcie o 24 procent. 

BRAND24

Nadella totiž mění Microsoft před očima. Má za sebou několik nepopulárních kroků, a to včetně rekordního propouštění 18 tisíc lidí. Otáčí firmu ale směrem k moderním technologiím jako je cloud nebo velká data nebo zvažuje sjednocení Windows pro všechna současná zařízení. Zatímco Ballmerovo heslo znělo tradice, Nadella je spíš pro inovace. 

Ballmer vysvětluje, že před startem NBA se musí ještě naučit plno věcí z nového světa profesionálního sportu, a proto bude letošní podzim velmi hektický, a to tak, že by už neměl dostatek času se věnovat své funkci v Microsoftu. “Krvácel jsem pro Microsoft čtyřiatřicet let a vždycky budu," píše Ballmer.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).