Hlavní navigace

Jiří Balvín: Doufám, že se dohodneme na společné satelitní platformě

10. 10. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Logo satelitní digitální platformy DVB-S Autor: 115393
10. 10. 2007

Nové digitální televize by se měly dohodnout na společném projektu národní satelitní platformy, jejímž prostřednictvím by se dostával signál těchto programů do regionů, kde se nevyplatí vysílat pozemní cestou. Myslí si to generální ředitel hudební televize Óčko a předseda Asociace digitálních televizí (ADT) Jiří Balvín.

Věřím, že se na něčem takovém shodneme, řekl Balvín na dnešní konferenci Tel.con 2007. Óčko přesune od prosince vlastní satelitní uplink z Vrchlického ulice v Praze 5 do prostor filmových ateliérů na Barrandově a zařadí na svůj distribuční transpondér novou českou satelitní televizi Apatyka o zdravém životním stylu. Balvín by rád přesvědčil ke společnému satelitnímu vysílání také další členy ADT, zpravodajskou televizi Z 1 či plnoformátovou TV Barrandov.

MMF24

Satelitní vysílání je podle Balvína vhodným doplňkem DVB-T, i když Óčko v současné době nemá informace o tom, kolik diváků ji sleduje právě prostřednictvím družice: Říci, kolik lidí nás sleduje na satelitu, není možné. Jsme také součástí placených satelitních služeb Digi TV a UPC Direct a tam je těžké odhadnout, kteří diváci sledují zrovna nás.

Řádné pozemní digitální vysílání chce Óčko spustit co nejdříve poté, co diginovela vstoupí v platnost a novým digitálním televizím začne běžet lhůta pro zahájení vysílání. Záleží na nabídkách, jaké nám předloží jednotliví operátoři. My jsme stále součástí digitálního experimentu v Praze, který provozuje Czech Digital Group, na druhou stranu další dva operátoři, Telefónica O2 a Radiokomunikace mají zkušenosti s DVB-T v Praze i Brně, což jsou lokality, které nás jako Óčko zajímají, řekl Balvín.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).