Hlavní navigace

Barrandov Muzika jako konkurence Šlágru? Nebojíme se, říká Karel Peterka

24. 8. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Majitel Šlágr TV komentuje pro DigiZone.cz plány skupiny Barrandov na start hudebního kanálu zaměřeného na lidovku. Má Barrandov Muzika šanci na úspěch?

Kdo a proč chce Barrandov Muziku dělat

Skupina Empresa Media podnikatele Jaromíra Soukupa provozuje v tuto chvíli prostřednictvím společnosti Barrandov Televizní Studio kanály TV Barrandov, Kino Barrandov a Barrandov Plus. V horizontu několika týdnů až měsíců by se k nim měla přidat také nová stanice Barrandov Muzika, kterou bude Soukup provozovat skrze stejnojmennou společnost, jejímž vlastníkem je slovenský režisér Peter Núňez, který se již podílel na několika formátech pro hlavní kanál Barrandova, mimo jiné zábavném pořadu Nikdo není perfektní. Ten de facto vychází z formátu Aj múdry schybí a je díky osobě Jiřího Krampola i nepřímým pokračovatelem Nikdo není dokonalý (dříve Prima a Relax Pohoda).

Přesně před rokem, konkrétně na konci července 2014, se v médiích objevila informace o tom, že Jaromír Soukup jedná o možné koupi slovenského hudebního kanálu Senzi. Z obchodu tehdy nakonec sešlo, ale vedení Barrandova poté po několika měsících oznámilo, že spustí kanál Barrandov Muzika. Ten je zajímavý tím, že 49% podíl, jak lze bez problémů dohledat v Obchodním rejstříku, vlastní Núňez, rozhodující slovo zde však má díky 51 % Soukup. Právě Peter Núňez před dvěma lety jako poloviční vlastník pomáhal rozjet slovenskou Senzi TV. Druhou polovinu akcií vlastní společnost Mac TV, která je provozovatelem TV Joj. Mac TV provozuje Senzi TV prostřednictvím stejnojmenné slovenské firmy.

Senzi TV bude bez pochyby velkou inspirací pro Barrandov Muziku, nebude-li dokonce jejím přímým překlopením do českého prostředí
Repro foto: Senzi TV

Senzi TV bude bezpochyby velkou inspirací pro Barrandov Muziku, nebude-li dokonce jejím přímým překlopením do českého prostředí

Regionální síť 8 versus multiplex 3

I kdyby se Barrandov Muzice podařilo vybudovat stejnou síť placených operátorů, kteří ji nabídnou v kabelových i IPTV sítích a na satelitu, zdaleka nebude mít takový zásah, jako má konkurenční Šlágr TV prostřednictvím pozemního vysílání (DVB-T), které je pro starší diváky a diváky důchodového věku jako bezplatné klíčové. Provozovatel nové televize sice ještě neoznámil, v jakém multiplexu bude vysílat, ale jednoduchou matematikou lze přijít na to, že to nemůže být nikde jinde než v Regionální síti 8 Českých Radiokomunikací. V celoplošném multiplexu 3 Czech Digital Group je plno a Radim Pařízek už si se svým týmem pro svou „čtyřku“ domluvil zatím nevysílající Mňau TV provozovatele lifestylové televize Mňam. Jinde než v „osmičce“ už tedy volná pozice zkrátka není.

Barrandov Muzika chce být kromě pozemního vysílání k dispozici i prostřednictvím satelitu a ani zde nemůžeme šlápnout vedle, pokud budeme tipovat, že šířena bude na družici Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně, která v této oblasti díky službě Skylink patří mezi nejpopulárnější v České republice. Mimochodem, konkurenční Šlágr TV tu vysílá v režimu free-to-air, takže bude-li chtít Barrandov Muzika uspět, bude muset zvolit stejnou strategii. Náklady na fungování nového kanálu Jaromíra Soukupa si tedy na distribuci i tak vyžádají díky satelitu a DVB-T nemalé investice. Ještě před rokem by se ale šíření programů Kino Barrandov a Barrandov Plus mohlo jevit díky multiplexu 3 jako čiré bláznovství.

Ve vysílání se toho tolik nezměnilo. Zmizelo v podstatě pouze logo stanice Stil, kterou nahradila Šlágr TV.
Repro foto: Šlágr TV

Šlágr TV může sázet na pokrytí prostřednictvím multiplexu 3. Barrandov Muzika už se však do této zemské digitální sítě s celoplošným pokrytím nevejde

Karel Peterka: Vyhraje ten, kdo bude mít větší srdce

Karel Peterka, hudebník a úspěšný podnikatel, který vytvořil z televize Šlágr mezi lidmi starší generace doslova fenomén, se nového programu příliš neobává. Chápe ho sice jako konkurenci, ale o osud svého „televizního dítěte“ strach nemá. Rozjezd stanice Barrandov Muzika podle jeho slov svědčí i o tom, že je model Šlágr TV úspěšný. O tom, že podniká Barrandov nějaké kroky, jsem měl informace již delší dobu. Vždy se našel někdo, kdo přišel a řekl, že Barrandov kupuje Senzi, případně se domlouvá se Senzi. Šlágr je Šlágr, a pokud chtějí uspět, budou muset svůj projekt udělat jinak, myslí si Peterka, podle jehož slov vyhraje ten, kdo bude mít pro daný projekt větší srdce.

S modelem, kterému příliš lidí v počátku nevěřilo, přišel právě Peterka se svým týmem. Ten navíc může sázet na to, že spolu s manželkou vlastní hudební vydavatelství Česká muzika, která tituly tohoto typu na českém trhu vydává. Kde je vezme Soukup s Núňezem, to je jedna z velkých neznámých. Možností je několik. Slovenský režisér, jak již bylo řečeno, sice z poloviny vlastní Senzi TV, o případném poskytnutí archivu videoklipů ale musí pochopitelně rozhodnout i druhá strana, kterou je Mac TV. O tom, co vysílá slovenský kanál, se mohou nyní přesvědčit diváci ve „volném okně“ na satelitu Eutelsat 16A, kde je program šířen dočasně volně jako budoucí součást platformy Antik Sat.

KL24


Foto: archiv Karla Peterky

Podle Karla Peterky je třeba brát televizi tohoto typu nejen jako byznys, ale dělat ji srdcem

Country no. 1 míří na satelit, Písnička je zatím „u ledu“

Karel Peterka má plány i se svými dalšími kanály. Řeč je především o stanici Country no.1, který míří konečně na satelit. V základní nabídce ho bude mít kvůli distribuci pro kabelové a IPTV operátory podle Karla Peterky nová platforma Antik Sat, která bude dostupná v České republice i na Slovensku. S košickou firmou Antik Telecom už má Česká muzika podepsanou distribuční smlouvu. Klientům Antik Satu bude k dispozici i samotná televize Šlágr. Peterka si je ale pochopitelně vědom toho, že prioritní satelitní distribuce se odehrává na 23,5 stupně východně, kde již vysílá Šlágr TV, bude se tedy program snažit nabídnout divákům i zde. O bližších plánech ale hovořit nechtěl.

Otázka distribuce Country no.1 prostřednictvím pozemního vysílání je spíše nejistá. Sotva dýcháme s tím, co máme nyní, přiznává majitel televize Šlágr a jihočeský hudebník Karel Peterka. Co se týká nejmladší televize ze „Šlágr family“, kanálu TV Písnička, tento projekt je aktuálně de facto u ledu. Peterka si nemyslí, že by se televize nepovedla, o čemž ostatně svědčily i reakce nespokojených maminek na sociální síti Facebook, ale v současné době se pro ni hledá lepší koncept. V terestrice měla tato stanice podle peoplemetrů minimální zásah. S tímto projektem samozřejmě do budoucna počítám. Vnitřně si myslím, že tato stanice půjde znovu někam. Obsah máme. Nejprve musím stabilizovat Šlágr a roztočit Country, jako třetí přijde na řadu Písnička, konstatuje Peterka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).