Hlavní navigace

BBC zahájí HD vysílání v DVB-T2 příští rok

15. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
15. 9. 2008

Britská veřejnoprávní televize BBC plánuje už na příští rok vysílání ve formátu HDTV v terestrickém digitálním vysílání, a to v novém standardu DVB-T2. Během tiskové konference skupiny DAB to uvedla ředitelka pro strategii tohoto média Catherine Smadjaová. Jeden z multiplexů bude převeden na vysílání DVB-T2 a MPEG-4, oznámila Smadjaová. K vysílání DVB-T2 dojde v prvních britských regionech sice až v listopadu 2009, ale nakonec by mělo být dostupné asi 98.5 % tamní populace. Smadjaová doslova řekla, že tento nový standard je pro BBC absolutní nutností.

ČTĚTE TAKÉ: Standard DVB-T2 je schopen pracovat v běžných podmínkách

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

První úspěšné testy DVB-T2 už má Británie za sebou. Během toho posledního byly přenášeny tři kanály ve vysokém rozlišení o celkovém datovém toku v multiplexu 36 Mbps. Každý z nich si vzal 11 Mbps, zbytek doplňkové aplikace. Využity byly nejnovější MPEG-4 enkodéry a až následně došlo k převodu na DVB-T2. Test mělo na starosti Výzkumné a inovační středisko BBC, které je jedním z klíčových hybatelů při vývoji nových přenosových standardů. Úspora pásma by se oproti DVB-T mohla pohybovat v rozmezí 30 až 50 %.

Zdroj: Broadband TV News

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).