Hlavní navigace

Jaroslav Berka: Když chce MPEG-4, ať v něm vysílá od začátku i Nova

2. 5. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
2. 5. 2007

Pokud televize Nova navrhuje, aby všichni provozovatelé nových digitálních programů vysílali od počátku v kompresním standardu MPEG-4, měla by na tento standard přejít i ona. V rozhovoru pro deník Právo to prohlásil majitel Regionální televizní agentury (RTA) Jaroslav Berka. RTA je jednou ze šesti společností, které loni v dubnu získaly od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci pro zemské digitální vysílání a návrh Novy se jí tedy bytostně dotýká.

BRAND24

Pokud by došlo k direktivnímu rozhodnutí, že se v části televizních vysílatelů bude vysílat tak, jak by si přála Nova, potom by byly některé televize zásadně znevýhodněny. Proti tomu budeme my, vysílatelé sdružení v Asociaci digitálních televizí (ADT), nepochybně protestovat, řekl Berka. Nova se podle majitele RTA cítila po celé roky v digitalizaci diskriminována, protože se s ní odpovědní lidé nebavili. Proto je také třeba s Novou seriózně jednat, míní Berka.

I když postoji Novy rozumí, její návrh je podle Berky cestou špatným směrem: Aby si diváci nyní masivně kupovali televizory s vysokým rozlišením HDTV nebo set-top-boxy formátu MPEG-4, je pro sociálně slabší část společnosti nepřijatelné. A je to pochopitelně většina. Něco z návrhu Novy akceptovatelné je, podle Berky jde ale většinou o silnou kávu: Existuje i druhá varianta, jestliže Nova nepřistoupí na žádnou dohodu. V tom případě může stát rozjet digitalizaci s ostatními vysílateli a nechat Novu stranou, když bude neústupná. Doufám, že na tutu variantu nedojde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).