Hlavní navigace

Bitva taxikářů pokračuje, Uber dostal stopku v celém Německu

2. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Americký startup měl problémy s úřady některých německých měst již v minulosti. Teď mu ale soud vystavil stopku vztahující se na celé Německo.

Uber na starém kontinentě opět čelí nepříjemným komplikacím. Tentokrát soud ve Frankfurtu nad Mohanem předběžným opatřením zakázal firmě nabízet služby prostřednictvím mobilní aplikace na celém území Německa.

Soud rozhodoval ve zrychleném řízení na základě žaloby jedné z nějvětších tamních taxislužeb Taxi Deutschland. Nejen němečtí taxikáři, ale i jejich kolegové z dalších evropských států, kde Uber působí, vnímají službu jako nevítanou konkurenci. Stěžují si hlavně na to, že řidiči jezdící pro Uber nemusejí procházet povinnými školeními, skládat zkoušky a platit drahé licence, které úřady po taxikářích vyžadují.

Soudci frankfurtského soudu ve svém rozhodnutí tvrdí, že Uber porušuje německé zákony. Konkrétně se má podílet na porušování zákona o přepravě osob. Podle něj prý totiž řidiči jezdící pro alternativní taxislužbu nesmějí vozit lidi za úplatu.

„Uber jako zprostředkovatelská služba se sice přímo na dopravě nepodílí, vzhledem k charakteru služby je ale patrný její podíl na každém porušení zákona o přepravě osob, kterého se jednotliví řidiči dopustí,“ stojí v rozhodnutí soudu.

Za porušení předběžného opatření hrozí firmě vysoká pokuta – 250 tisíc eur (7 milionů Kč) za jednu jízdu. Stopku dostal Uber jen krátce poté, co firma oznámila záměr rozšířit své služby i do dalších německých měst.

BRAND24

Firma ale přes soudní zákaz nehodlá svou činnost v Německu ukončit. Mluvčí Uberu britské BBC řekl, že se společnost proti verdiktu odvolá. A dokud není ukončené odvolací řízení, není podle něj zákaz pravomocný.

Zdroj: DW.de

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).