Hlavní navigace

Británie nevylučuje pozemní testy 3DTV. Přístup by byl zadarmo

11. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
11. 2. 2010

Zemské digitální televizní vysílání v 3D verzi by mohla v dohledné době vyzkoušet Británie. Šéf britské národní digitální platformy Freeview Ilse Howling prohlásil, že jeho tým je 3D vysíláním nadšen a sleduje přípravy pro letošní start satelitní distribuce trojrozměrně vysílajících televizních stanic. Se zájmem sledujeme zvýšenou poptávku spotřebitelů a funkčnost této technologie. Je to další z možných cest pro DVB-T, citoval Howlinga server Broadbandtvnew­s.com.

K TÉMATU: Na český trh míří 3D televizory. Bude na nich ale co sledovat?

ebf - partner 1

Podle společnosti Zetacast by zkomprimovaný 3D signál mohl zabrat 1,4 až 1,8 krát větší šířku pásma než televizní programy přenášené v 2D verzi. Firma to uvedla loni v prosinci ve své zprávě pro britského regulátora audiovizuálního vysílání Ofcom. Do roku 2020 by podle této společnosti mohla kombinace nového kompresního algoritmu a sofistikovanější kodéry mohly snížit datový tok 3D televizních programů až na polovinu oproti dnešní kapacitě full HD programů 1080p – 6,5 Mbit/s.

Je příliš brzy na to říci, kdy se 3D vysílání objeví v DVB-T, ale v období do pěti let to nevylučuji, řekl šéf britské bezplatné pozemní digitální platformy Freeview. Stejná platforma už dnes provozuje první pilotní multiplex pro zemské digitální televizní vysílání v normě DVB-T2, určený pro pozemní šíření televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).