Hlavní navigace

Británie vypne analog do roku 2012, nejpozději v Londýně

22. 9. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Britská vláda přijala plán postupného vypínání analogových kmitočtů pro televizní vysílání a jejich nahrazování digitálními multiplexy. Přechod na DVB-T bude probíhat po etapách, jako první přijde na řadu v roce 2008 severní Skotsko a ostrov Man. Proces bude řídit nezávislý úřad pro koordinaci přechodu na digitální vysílání DigitalUK, dříve známý pod názvem SwitchCo.

Záleží na penetraci set-top-boxů

V další fázi vypínání analogu, v roce 2009, přijde na řadu Wales a Manchester. Postupně budou následovat ostatní regiony a až na úplný závěr přijde severovýchodní Anglie, Severní Irsko a Londýn. Zde se podle britské ministryně kultury Tessy Jowell vypne analogové vysílání až v roce 2012. Zařazení britské metropole na úplný závěr harmonogramu vypínání analogu je překvapivé; v ostatních evropských zemích je obvyklý opačný postup: nejprve se analog vypíná ve velkých aglomeracích, kde lze očekávat menší problémy spojené s nákupem set-top-boxů a přizpůsobením obyvatel nové technologii. Také v České republice se předpokládá, že k vypínání analogu nejprve dojde v Praze, Brně a na Ostravsku a teprve poté v dalších lokalitách.

Britská vláda však klade při rozhodování o vypnutí analogu důležité podmínky. Daný region musí mít více než devadesátiprocentní pokrytí signálem DVB-T a většina domácností musí být vybavena přijímacím zařízením – buď integrovaným digitálním televizorem, nebo alespoň set-top-boxem. Podobně jako v Německu, kde s vypínáním analogu začali v srpnu 2003 (Berlín a nejbližší okolí), i Británie počítá s jistou pomocí starším a sociálně slabším občanům. Spočívat by měla jednak v příspěvku na nákup set-top-boxu, jednak i v technické pomoci při instalaci přijímače pro digitální vysílání. Vláda tak reaguje na výsledky nedávného experimentu ve Walesu, kde úřady zkušebně vypnuly analogové vysílání.

Od listopadu 2004 do března 2005 ztratili obyvatelé obcí Feerysid a Llansteffan šanci přijímat analogové vysílání, a pokud chtěli sledovat televizi, museli si pořídit set-top-boxy pro pozemní digitální vysílání. Průzkum zjistil, že 81 procent obyvatel obou vesniček dokázalo koupit a zprovoznit digitální set-top-box bez cizí pomoci. 99,2 procenta účastníků experimentu prohlásilo, že už zůstane u digitálního příjmu televize. Regionální média však organizátory projektu kritizovala za nepřípustný zásah do práv občanů. Někteří lidé totiž odmítli platit za digitální set-top-box a nemohli sledovat televizní vysílání, nevyhnuli se ale platbě koncesionářských poplatků. Jiní zase nevěděli, jak si poradit s ovládáním set-top-boxu.

Vláda připravuje informační kampaň

Náklady spojené s přechodem na digitální vysílání vláda pokryje příjmem z poplatků za udělené vysílací licence. Organizace DigitalUK má mimo jiné zajistit komplexní informační servis včetně řešení případných problémů. V současné době už provozuje bezplatnou informační linku. Jde o zajímavé a poučné řešení, protože například v České republice vláda a státní úřady zainteresované na přechodu na digitální vysílání spoléhají na aktivitu samotných provozovatelů vysílacích sítí a televizních programů. Informovanost o chystané digitalizaci televizního vysílání je v tuzemsku malá a týká se jen omezeného množství lidí ve velkých městech.

BRAND24

Již dnes v Británii vysílá šest digitálních multiplexů. V rámci bezplatné platformy FreeView, vytvořené akcionáři veřejnoprávní BBC, komerční BskyB a Crow Castle lze přijímat třicet televizních a šestnáct rozhlasových stanic. V prvním čtvrtletí letošního roku přijímalo pozemní digitální vysílání 5,7 milionu domácností (tj. asi třetina všech). Signál DVB-T přitom ke konci roku 2004 zasahoval 55 procent území Velké Británie. Kromě FreeView je od loňského léta možné přijímat také částečně placenou pozemní digitální platformu Top Up TV. Počet domácností, které přijímají nějakou formu digitální televize (kromě pozemní i kabelovou a satelitní) dosahuje podle posledních průzkumů 63 procent.

Nejnovější službou v rámci FreeView budou textové informace o vysílání veřejnoprávních rozhlasových stanic BBC. Posluchači, kteří přijímají okruhy BBC přes set-top-boxy pro DVB-T, si tak budou moci přečíst podrobnosti o hrané hudbě, krátké zprávy nebo listovat v programu. Službu mohou využít pouze majitelé přístrojů, které podporují interaktivitu. V podstatě půjde o překlopení informačního servisu, jenž byl dosud dostupný pouze na internetových stránkách projektu DAB Digital Radio.

Je rozumné zachovat analog v Londýně až do roku 2012?

  • Ano.
    0 %
  • Spíše ano.
    14 %
  • Spíše ne.
    29 %
  • Ne.
    57 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).