Hlavní navigace

Byl dopaden muž podezřelý z průniku na účet Baracka Obamy na Twitteru

26. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Francouzská policie dopadla pětadvacetiletého muže, který měl údajně kompromitovat řadu účtů na mikroblogovací platformně Twitter včetně účtu amerického prezidenta Baracka Obamy, popové zpěvačky Britney Spears a dalších známých osobností. Adeline Champagnat, což je šéf francouzského úřadu pro boj s online podvody, médiím sdělil, že dopadený muž nemá žádné zvláštní znalosti nebo vzdělání. Podle dostupných informací byly předmětné účty kompromitovány využitím metody pokus-omyl při hádání hesla.…

Francouzská policie dopadla pětadvacetiletého muže, který měl údajně kompromitovat řadu účtů na mikroblogovací platformně Twitter včetně účtu amerického prezidenta Baracka Obamy, popové zpěvačky Britney Spears a dalších známých osobností. Adeline Champagnat, což je šéf francouzského úřadu pro boj s online podvody, médiím sdělil, že dopadený muž nemá žádné zvláštní znalosti nebo vzdělání. Podle dostupných informací byly předmětné účty kompromitovány využitím metody pokus-omyl při hádání hesla. Stejně se v minulosti zřejmě podařilo proniknout i do e-mailové schránky někdejší americké viceprezidentské kandidátky Sarah Palin.

Nezaměstnaný Francouz žijící u rodičů někde v Puy-de-Dôme byl propuštěn na kauci a 24. června jej čeká soud. Hrozí mu uložení pokuty a hlavně až dvouletý pobyt za mřížemi. Americká FBI vyšetřovala kompromitování účtu Baracka Obamy od loňského léta a stopa vedla právě do Francie. K útoku se již dříve na Internetu přihlásil člověk vystupující pod přezdívkou Hacker Croll, za kterého policie považuje dopadeného muže. Prohlašoval, že mu nešlo o finanční zisk, ale o úspěšný průnik k uživatelským účtům, kterým prý chtěl demonstrovat jejich nedostatečnou ochranu. (The Register, Geek.com)

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).