Hlavní navigace

Bývalý ředitel Novy Dvořák: Stát digitalizaci úplně zavrhnul

20. 1. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
20. 1. 2011

Role státu v procesu digitalizace analogového terestrického vysílání selhala. Myslí si to bývalý generální ředitel televize Nova a později také viceprezident společnost Central European Media Enterprises (CME) Petr Dvořák. Stát ten proces úplně zavrhnul, nijak mu nepomohl, a kdyby se ho neuchopili silní vysilatelé společně i s Českou televizí, tak by to nikdy nedopadlo tak, jak to dopadá, řekl ve včerejších 20 minutách Radiožurnálu Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ: Šéf Novy: Souběžné vysílání analogu a digitálu nás zatím stálo 45 milionů

Digitalizace jako taková proběhla však podle jeho slov klidně. Upozornil však na to, že zatímco veřejnoprávní televize může brát finanční prostředky z koncesionářských poplatků, komerční stanice je berou z vlastní kapsy. Dvořák zdůraznil, že televize musí platit také souběh analogového a digitálního vysílání. Nový šéf televize Nova Jan Andruško nedávno uvedl, že Novu stálo toto vysílání doposud 45 milionů korun. Kampaň, kterou podle bývalého ředitele nejsledovanější české televize vede stát, není směrována správně. Povědomí o digitalizaci se tak dostalo dle jeho slov mezi lidi právě díky spotům, které vysílala Nova s Primou.

WT100

AUDIO: Záznam 20 minut Radiožurnálu s Petrem Dvořákem (MP3, 6,6 MB)

Všichni měli velké oči, a když se na to dívám dnes, tak řada z nových vysilatelů vůbec svoje digitální terestristické vysílání nespustila, připomněl Dvořák, jaké na počátku měli někteří digitalizátoři doslova velké oči. Ještě před několika lety se hovořilo o několika sítích, které budou šířit desítky stanic. Některé stanice se nezačaly podle jeho slov vysílat z důvodu souboru několika okolností. Rozhodující vliv však měla na tuto skutečnost ekonomická krize v roce 2009. Na otázku, kolik zatím stál Novu přechod z analogového na digitální vysílání, Dvořák neodpověděl, jelikož už není oprávněnou osobou, která by měla tyto informace v současné době poskytovat.

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).