Hlavní navigace

CBS Drama pro náš region navodí dojem návratu vysílání Novy a Primy z devadesátých let

22. 11. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

PROGRAM UVNITŘ Programové schéma plné seriálů vytažených z televizního archivu. Přesně tak působí obsah stanice CBS Drama, která 3. prosince spolu s CBS Reality vstoupí na český trh.

Je na co se těšit?

Příchod značky CBS do České republiky a na Slovensko, ale i do dalších evropských zemí, vyvolává poměrně velká očekávání. Soudě alespoň podle toho, jak byly čtené zprávy o chystaném relaunchi kanálů Zone Romantica a Zone Reality na našem webu. Nebude ale především první jmenovaná stanice, ze které se stane program CBS Drama, sloužit jako recyklátor starých seriálů, které se v roce 2012 hodí možná tak jako dobrá výplň pro dopolední vysílání nekódovaných komerčních kanálů? Osobně jsem si programové schéma stanice CBS Drama pečlivě prošel a nejsem si jistý, zda nejde jen o špatný vtip. Stanici CBS Reality jsem se záměrně nevěnoval, jelikož se až tak od vysílání Zone Reality lišit nebude.

CBS Drama jako odkladiště starých seriálů

Nechci novou stanici CBS Drama hned odsuzovat, ale opravdu z ní nemám příliš dobrý pocit. V nabídkách placených služeb – v kabelu, IPTV i na satelitu – je sice místa dost a je dobře, že mají zákazníci na co koukat, ale při pohledu na vysílání této stanice mám opravdu pocit, že se vracíme v čase někam do devadesátých let minulého století, možná tak na přelom jejich první a druhé poloviny, kdy vysílání komerčních televizí Nova a Prima bylo plné seriálů, jako jsou Dynastie, Dallas, Tak jde čas, Matlock, Melrose Place a další. Právě některé z nich se ve vysílání CBS Drama objeví.

Stále se snažím najít odpověď na otázku, zdali si tento program dokáže najít alespoň minimum diváků. Odpověď bych viděl diplomaticky: Určitě ano, nicméně ne na všechno se bude divák dívat, navíc ještě v několika reprízách denně. K tomu ale ještě dojdeme později. Pokud chápete moje výtky ve smyslu, že příchod CBS na český trh by byl nesmysl, tak to neplatí. CBS má ve své nabídce několik dobrých seriálů, o čemž ostatně svědčí i její webové stránky, viz www.cbs.com. Například 2 Broke Girls, Big Bang Theory (Teorie velkého třesku), kriminálky CSI a další. Jenže nic z toho na programu CBS Drama neuvidíte. Jednoduše proto, že tato stanice má úplně jiné cíle.

Dynastie připomíná svým charakterem seriál Dallas, který se nedávno dočkal svého znovuzrození.
Autor: CBS

Dynastie připomíná svým charakterem seriál Dallas, který se nedávno dočkal svého znovuzrození.

Ráno telenovely a dopoledne reprízy

Podobně jako na některých komerčních kanálech ani na CBS Drama se dopoledne nevyhneme reprízám z předchozího dne. Začínat se ale bude premiérově, a to s dvojicí venezuelských seriálů Ospalé městečko a Chci umřít. První z nich popisuje stanice v programových plánech takto: V malebném přímořském městečku se schyluje k bouři, která přinese velké změny, vášně a ovlivní nejeden život. Z tohoto druhého pak vyloženě telenovela čiší a ani to neskrývá. Manuela zůstává po dvaceti letech sama se dvěma dcerami. Svůj boj o šťastný a úspěšný život ale nevzdává. Oba seriály ale poběží v čase, kdy si televizi příliš diváků pouštět nebude – mezi šestou až osmou ranní.

Abych byl konkrétní v archivních seriálech, které se na obrazovce CBS Drama objeví, uvedu několik příkladů. V dopoledním vysílání bude reprízována například Dynastie, která poběží přibližně v půl deváté, a poté ještě v půl druhé. Další ze známých archivních záležitostí, kterou už jsme viděli na komerčních stanicích nesčetněkrát, je Matlock. Ten se bude vysílat v půl desáté a také v nočních hodinách. Dva díly Pásma soumraku jsou připraveny na půl jednou a třináctou hodinu. Jediným novějším dílkem, který CBS Drama pro diváky připraví, je seriál 4400, taktéž známý z obrazovky TV Nova. Má celkem čtyři řady, které vznikaly v letech 2004 až 2007.

Po Zone Romantice zůstanou ve vysílání CBS Drama některé telenovely.
Autor: CBS

Po Zone Romantice zůstanou ve vysílání CBS Drama některé telenovely.

„Premiérám“ je vyhrazen především večer

Tituly v premiéře se budou vysílat především odpoledne a hlavně večer. První uvedení jsem ale dal záměrně do uvozovek, protože jde o tituly, které se již na našich obrazovkách objevily, tedy s jednou výjimkou. Se 100% jistotou tohle nemůžu tvrdit o westernovém seriálu Gunsmoke z roku 1955. Jeho anotace ve stručnosti: Matt Dillon je představitelem zákona v malém městě na divokém západě, kde většina lidí příliš úctu k zákonu nemá. Díky své odvaze si postupně dokáže získat respekt a podporu většiny obyvatel. Pravděpodobně ale u nás skutečně neběžel, o čemž svědčí i zanedbatelný počet diváků (dvanáct), kteří ho hodnotili na Česko-Slovenské filmové databázi.

Večery bude tvořit „silná“ čtveřice, která se bude skládat ze seriálů Případy otce Dowlinga (19:20), Dynastie (20:10), 4400 (21:00) a Městečko Twin Peaks (21:50). Vzhledem k tomu, že Dynastie už se na našich obrazovkách neobjevila skutečně dlouho a mezi našimi čtenáři je i řada později narozených, neuškodí si krátce připomenout, o čem tento tehdejší fenomén je. Jde v podstatě o „typickou“ sondu do života milionářů, který není procházkou růžovou zahradou. Především divačky se pak mohou těšit na intriky, nenávist, boj o moc a lásku. Dynastie vznikala po celou dobu osmdesátých let od roku 1981 do 1989. Celkem bylo natočeno devět řad čítajících 217 dílů.

BRAND24

Vysílání CBS Drama slibuje i některé premiérové seriály, například 48 hodin (foto). Bude jich ale minimum.
Autor: CBS

Vysílání CBS Drama slibuje i některé premiérové seriály, například 48 hodin (foto). Bude jich ale minimum.

Vysílání o víkendu? Masakr!

Do článků na DigiZone.cz nepatří lidové vyjadřování, ovšem při pohledu do víkendového programového schématu kanálu CBS Drama mě bohužel jiné slovo než „masakr“ nenapadá. Nejen, že ve vysílání budou opět reprízy, ale ty jsou navíc ještě znásobeny tím, že si budete moci zopakovat některý díl seriálu, který vám unikl. Za sebou tak budete moci vidět například pět dílů Matlocka, stejný počet částí Případů otce Dowlinga, Dynastii a podobně. Občas se mezi jednotlivými bloky stejného seriálu objeví nějaký film (aby se neřeklo) – mimo jiné Aby země udeřila, Náš vlastní dům nebo Horečka z Jericha.

Osobně se domnívám, že na českém trhu zoufale chybí konkurenční značka FOX, která je zde sice přítomna v podobě různých seriálů na komerčních televizích, jako jsou například Simpsonovi, Sběratelé kostí, Zoufalé manželky, Dr House nebo Posel ztracených duší, ale samostatný kanál pod jeho logem tu zkrátka nevysílá. Je to škoda. Nedávno se ho dočkali už i na Balkáně, a to je dle mého názoru co říct. Přiznám se, že nikdy jsem nepátral po tom, co je příčinou absence této silné značky na našem trhu, nicméně česko-slovenský divák je ochuzen o hodně. Nezbývá než čekat a doufat, že se jednoho dne dočkáme…

Oslovilo vás programové schéma stanice CBS Drama?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).