Hlavní navigace

CDG si od Radiokomunikací nepronajímá jenom vysílače

25. 5. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
25. 5. 2008

Společnost Czech Digital Group (CDG), která provozuje přechodný digitální multiplex B v Praze a momentálně šíří také zemské digitální vysílání televize Prima a promosmyčky nové zpravodajské televize Z 1 v Brně, si od Českých Radiokomunikací (ČRa) nepronajímá pouze vysílače. Podle Kamila Levinského, ředitele pro transformaci ČRa, firma dodává CDG také anténní techniku.

K VĚCI: Prima zahájila zemské digitální vysílání v Brně

Poskytujeme kompletní servis, takže i anténa je naše. Přepokládáme, že stejně jako Česká televize, vypíše i CDG výběrové řízení na provozování svého multiplexu. A my se rádi přihlásíme, odhalil Levinský pro server Týden.cz rozsah spolupráce mezi CDG a ČRa. Podle Levinského se ale rozhodně nedá říci, že by CDG byl pouhým „viruálním operátorem“: CDG stejně jako ČT bude vlastnit kompresní a multiplexní technologii a rozhodne, jaké programy do své sítě zařadí.

ČRa v současné době provozují vlastní přechodný multiplex A s programy ČT, Českého rozhlasu a televize Nova v Praze, ve středních Čechách, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem a Domažlicích. Tuto síť má ve všech lokalitách kromě Ostravy nejpozději v září opustit ČT a ČRo, načež se z ní stane komerční multiplex 2. ČRa jsou zároveň jedním ze tří zájemců o technické provozování tzv. veřejnoprávního multiplexu, ve kterém budou digitálně vysílat právě ČT a ČRo.

UX DAy - tip 2

Kromě naší komerční sítě bychom rádi provozovali i síť veřejnoprávní. Další závisí na jednání s držiteli ostatních oprávnění na provoz digitálních sítí, přiblížil Levinský serveru Týden.cz. Se společností CDG už Radiokomunikace spolupracují v Brně, kde jí pronajímají vysílač Hády, ale také vysílací technologii, díky které zde CDG může prostřednictvím vlastního multiplexu 3 digitálně šířit televizi Prima a zpravodajský kanál Z 1.

Na spolupráci s CDG se připravujeme i v Plzni a v Ostravě. Pokud se CDG rozhodne s námi spolupracovat i v dalších lokalitách, budeme s ní rádi jednat, dodal Levinský. Naopak v Praze CDG zatím provozuje přechodný multiplex B na vlastních vysílačích Strahov, Ládví a Zelený Pruh. Vztah mezi ČRa CDG označuje Levinský za čistě komerční. CDG si přeci může postavit vlastní síť nebo se také domluvit s Telefónikou O2. Je to čistě velkoobchodní spolupráce, prakticky se jedná o pronájem kapacit, vysvětlil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).