Hlavní navigace

Čeká nás první velká internetová loupež?

6. 4. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tuto znepokojivou otázku položila před celosvětovou internetovou komunitu analytická společnost Gartner, která se ve svých studiích zabývá mimo jiné i analýzami perspektiv a budoucnosti bezpečnosti na síti. Podle jedné z jejích posledních zpráv nás, tedy internetové uživatele celého světa, čeká v závěru příštího roku "masivní kyberzločinný útok".
A nepůjde o nic menšího než o peníze. Teď už tedy nebude řeč o hackerech s vyššími ideály, kteří celému lidstvu globálně hacknou tapetu ve Windows. Tihle páni zločinci zaútočí na naše virtuální kasičky a bude asi celkem jedno, jestli jejich konkrétní oběti budou nebo nebudou své úspory ovládat prostřednictvím Internet bankingu nebo některé jiné metody elektronického bankovnictví. Dá se dokonce předpokládat, že by vám nemusela pomoci ani stoprocentní internetová abstinence – vždyť která banka nebude koncem roku 2002 online? Všichni už jsme prostě dávno v palebné zóně, jen je třeba se s tím naučit žít…

Nejmazanější na celém superzločinu bude jeho princip, podobný fintě, na jejímž základě kuchařský pomocník Abraham Abdallah před nedávnem okradl celebrity amerického společenského života, aniž by si toho stačily všimnout. Základem je střídmost, vedoucí k dokonalosti, hraničící s možnou absolutní nenápadností. Když někomu ukradnete jeho celoživotní úspory, nevšimne si toho pravděpodobně jen v pokročilém stádiu BSE. Oberte ho ale o částku, za kterou si nekoupí ani oběd v závodce, a jen stěží ho tak vyvedete z rovnováhy (řeč je samozřejmě o těch, kteří nějaké konto v bance vůbec mají :-). Udělejte tohle naráz v celosvětovém měřítku – a je z vás Ted Turner, akorát o tom nesmíte na potkání vyprávět.

MMF24

Zpráva Garnerů navíc předpokládá nejenom to, že celý superzločin může proběhnout zcela nepozorovaně. Velice pravděpodobné podle nich je také to, že se novodobé doktory No říznuté Goldfingerem nikdy nepodaří identifikovat. I když se celé mezinárodní společenství semkne, jeho vyšetřovatelé prý nikdy nebudou mít dost prostředků a sil na to, aby podobné zločinecké spiknutí rozkryli. A bude ještě hůře – do roku 2004 by údajně finanční škody způsobené kyberzločinností měly stoupnout o 1.000 (!) až 10.000 procent (!!). To bude způsobeno nejen neschopností vlád učinit podobným nekalotám přítrž, ale také nezadržitelným technologickým vývojem. Ten si jako vždy dokáží dříve než četníci ochočit zloději. Nahrávat jim navíc bude i snadná „exportovatelnost“ jejich počínání aneb proč vykrádat Komerční banku, když se můžu stejně snadno a s menším rizikem obohatit v První kuala-lumpurské?

Způsoby obrany přitom zůstávají stále stejné. Pořídit si firewall na každý počítač připojený k Internetu. Nepoužívat peer-to-peer sítě. Dávat si bacha na prvky ActiveX, cookies, na Javu, na pohyby na bankovním účtu, platit jen z kont s omezenou velikostí výběru… Dost, to stačí, víc činností, na které všichni kašlou a kašlat budou, už tu snad vypočítávat nemusím. Možná nakonec nezbude, nežli se s novou kvalitativní úrovní mezinárodního kyberzločinu smířit a pár dolarů měsíčně brát jako jakousi daň svého druhu… Koneckonců, vlády jsou se svými daněmi skutečnými vůči našim virtuálním prasátkům daleko nesmiřitelnější. Možná si těch pár kaček ukradených pro změnu nelegálně v tom množství jiných srážek a poplatků vážně ani nevšimneme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem časopisu Internet. Tento časopis se specializuje zejména na začátečníky a středně pokročilé uživatele Internetu, osobním autorovým cílem je neztratit ze zřetele schopnosti, m...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).