Hlavní navigace

Předseda Rady ČTÚ: celoplošné DVB-T lze stihnout do tří let

17. 9. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
17. 9. 2007

Českou republiku lze do tří let pokrýt celoplošnými sítěmi pro zemské digitální vysílání. Na dnešním setkání s novináři to řekl předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák. Do značné míry to ale záleží na České televizi a její ochotě opouštět analogové kmitočty, dodal. Na nynějších kmitočtech ČT jsou závislé první čtyři celoplošné multiplexy.

Podle Dvořáka je tedy technicky možné stihnout do 10. října 2010 vybudovat čtyři celoplošné digitální multiplexy. Jejich pokrytí by ale nebylo stoprocentní, spíš by se pohybovalo na úrovni mezi sedmdesáti a osmdesáti procenty, uvedl předseda Rady ČTÚ. Ohledně termínu vypnutí analogového vysílání je Dvořák mírný optimista: ideálním termínem je podle něj 11. listopad 2011.

BRAND24

Návrh Českých radiokomunikací, aby Česká republika ukončila analogové vysílání až 31. prosince 2012 nebo dokonce v roce 2014 je podle Dvořáka nešťastný. Měl jsem schůzku s generální ředitelkou Radiokomunikací Jane Hannah a ta mi vysvětlila, že šlo o nedorozumění. Řekl jsem jí, že ČTÚ bude maximálně podporovat konkurenci mezi operátory digitálních sítí, uvedl předseda Rady ČTÚ.

Podle Dvořáka lze u Radiokomunikací pochopit ekonomický smysl jejich návrhu, zbytečně si ale rozzlobily politickou reprezentaci. Například nevysvětlily, že rok 2014 chápaly jako termín vypnutí posledního analogového vysílače sekundární sítě, tedy nějakého malého vysílače někde na vesnici, řekl Dvořák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).