Hlavní navigace

Češi se dočkají více nekódovaných HD programů na satelitu - z Německa

25. 2. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Nestává se poměrně často, respektive spíše vůbec, že by některá událost ze zahraničí měla pro tuzemského diváka takový význam a zasloužila svůj samostatný hlavní článek na našem webu. Však smlouva, která byla minulý týden podepsána mezi společností SES Astra, dominantním poskytovatelem satelitních služeb na starém kontinentu a německou veřejnoprávní televizí, může toto pravidlo stoprocentně podpořit. Německá televize ARD chce totiž v budoucnu výrazně navýšit počet programů v HD kvalitě a na satelitu je prostřednictvím pozice 19,2 stupně východně poskytovat nekódovaně, tedy všem divákům bez rozdílu.

Klíčová pro celý proces je smlouva z minulého týdne

15. března oznámila společnost SES Astra, dominantní poskytovatel satelitních služeb v Evropě, podepsání klíčové smlouvy s německou veřejnoprávní televizí ARD a ZDF na zajištění kapacity pro vysílání nekódovaných programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Kontrakt se týká několika transpondérů (frekvencí). Konkrétně jich je pět a vztahují se k pozici 19,2 stupně západně, která je vlajkovou lodí pro německy hovořící trh (Německo a Rakousko). Celá operace by měla proběhnout ve dvou krocích. Začne v květnu 2012, okamžitě poté, co bude v Německu definitivně ukončeno analogové vysílání prostřednictvím družice. Další dva transpondéry budou využívány až od ledna 2014. Tisková zpráva, kterou byl tento krok oznámen, před týdnem uváděla, že půjde mimo jiné o jeden z regionálních programů ARD – který, to si řekneme později. Širší zavádění HDTV do veřejnoprávního vysílání v Německu je důležitou hnací silou příjmu digitální satelitní televize. Tímto krokem se neustále zvyšuje role televize jako hlavního prostředku informací a zábavy. Satelitní televize nadále dokazuje, že je vedoucí infrastrukturou v oblasti digitální televize, uvedl při této příležitosti prezident a výkonný ředitel společnosti SES Astra Ferdinand Kayser.

V roce 2012 spustíme další kanály v HDTV, oznámila šéfka ARD

12. února 2010 se televizní diváci na pozici 19,2 stupně východně dočkali významného a pro německou veřejnoprávní televizi také zlomového kroku v digitálním vysílání. Začala zde distribuce programů ARD a ZDF ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). V roce 2012 se k nim přidají další. Na setkání ředitelů v Kolíně nad Rýnem to oznámila minulý týden ředitelka ARD Monika Piel. V HDTV by měly být dostupné nejprve regionální stanice WDR Fernsehen, SWR Fernsehen, BR Fernsehen a NDR Fernsehen, později pak také celostátní Phoenix. Jelikož však zahájení vysílání záleží na samotných lokálních studiích ARD, bude ke spouštění docházet postupně, takže není možné v tuto chvíli s jistotou říci, kdy přesně k němu dojde. Na druhou stranu se prozatím neplánuje vysílání 3D, které by bylo pro tamní veřejnoprávní televizi zbytečným luxusem. Vysílací organizace ARD zjistily, že v horizontu dvou až čtyř let má smysl spouštět další programy v HD kvalitě, uvedl na tomtéž setkání technický ředitel německé veřejnoprávní televize Herbert Tillmann. Jelikož byly kanály ARD a ZDF spuštěny v HD právě v roce 2010, dalším milníkem pro digitalizaci v Německu bude květen 2012.

Monika Piel - ředitelka ARD, zdroj: DPA

Šéfka veřejnoprávní televize ARD Monika Piel. (Zdroj: DPA)

Co nové stanice nabídnou? Atraktivní pořady pro Němce. Své si najdou snad i Češi

Vysílání regionálních programů v HD kvalitě je zajímavé především pro tamního diváka, není však vyloučeno, že na atraktivní pořady narazí i ten z České republiky. Překážkou mu může být ale pochopitelně jazyková bariéra. Bayerisches Fernsehen je třetí program veřejnoprávní televize s obecným zaměřením na region Bavorska. Vysílá 24 hodin denně, odstartovala 22. září 1964. Důraz je kladen především na zpravodajství a tomu odpovídá také obsah vysílání. Samotné informace zabírají asi dvě třetiny programu. V něm se objevuje především vlastní tvorba. Vysílání WDR Ferhsehen (Kolín nad Rýnem a okolí) je pořádným oříškem, protože kromě hlavního programu k němu patří také jeho jednotlivá studia. Naštěstí pro všechny z nich platí, že vysílají shodný program, jen s tím rozdílem, že se liší opět v regionálním zpravodajství, které je vysíláno od pondělí do soboty v 19:30 a končí o půl hodiny později. Vysílání pro tuto oblast se datuje od roku 1956. I v tomto regionu se mohou diváci spolehnout na zpravodajství z místní politické scény, sportu a počasí. Stanice má také svůj archiv na adrese: www.wdr-mediathek.de, kde jsou umisťovány příspěvky všech městských mutaci. SWR Fernsehen, neboli Bádensko-Württenbersko a Porýní-Falc, má v SD verzi dvě naprosto odlišné verze, takže bude zajímavé, jak se vyřeší její vysílání v HD. Přináší opět kulturní tipy a kompletní zpravodajství z regionu. Vysílání SWR začalo v dubnu 1969. NDR Fernsehen je zkratkou pro Norddeutschen Rundfunks, tedy oblast severního Německa. Start regionálního vysílání v této oblasti se datuje k lednu 1965. Pokud bychom měli být konkrétnější, NDR vyrábí program např. pro oblast Brém, Hamburku, Dolního Saska nebo Šlesvicka-Holštýnska.

Digitální pajduláci - ARD

Animované postavičky, které lákají návštěvníky webu ard-digital na digitální příjem signálu. (Zdroj: ard-digital.de)

BRAND24

Budoucnost je digitální. Tak to je a bude

Kdy bude spuštěno vysílání dalších digitálních kanálů ve vysokém rozlišení (HDTV), záleží na ukončení analogového vysílání ze satelitu, konstatovala v rozhovoru pro server Infosat.de Piel a potvrdila: Předpokládáme, že kromě ARD HD, Arte HD a Phoenix HD, budeme vysílat také programy BR TV HD, NDR TV HD, SWR TV HD a WDR HD. V souvislosti s tímto krokem musí ujít tamní média ještě poměrně dlouhou cestu a upozornit diváky na blížící se konec analogového vysílání na satelitu, který byl stanoven na 30. dubna 2011. V Německu se proto chystá takzvaný digitalizační týden. Půjde o období od 30. dubna do 7. května 2011. Kromě ARD a ZDF do něho budou zapojeny také kanály RTL Group a skupiny ProSiebenSat.1. Chystá se balíček letáků pro poštu, která ho doručí divákům, informace v tištěných médiích a také on-air spoty v rozhlasu a televizi. Iniciativa zúčastněných subjektů byla nazvána jako klardigital 2012. Do přechodu na digitální satelitní vysílání se však ARD zapojila již dávno, a to formou různých seminářů nebo PR akcí. Pro návštěvníky stránky www.ard-digital.de je také neustále k dispozici průvodce, díky kterému mohou zjistit, jakým způsobem televizi sledují. V neposlední řadě si je možné analogový nebo digitální příjem ověřit pomocí teletextu ARD na straně 198.

Ilustrační satelit družice 100

Chuťovky ze satelitů Astra: Německy mluvící regionální kanály

V minulém dílu chuťovek jsme se věnovali kanálům německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF. Právě německých stanic je na satelitech Astra nejvíce, a proto je jim zapotřebí věnovat dílů hned několik. Tentokrát se budeme věnovat stanicím regionálním, kterých je na těchto družicích okolo dvaceti. Tedy za podmínky, že nebudeme počítat další dělení na jednotlivé regiony. Dnes si tedy řekneme např. něco o kanálech, jako je Bayerisches Fernsehen, WDR Fernsehen, NDR Fernsehen a řadě dalších.

Připraveno s využitím zdrojů DWDL, DiGITAL fernsehen a Infosat

Je podle vašeho názoru dobře, že německá veřejnoprávní televize spustí další nekódované programy v HD kvalitě?

  • Ano
    80 %
  • Ne
    1 %
  • Je mi to jedno
    18 %
  • Nevím
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).