Hlavní navigace

Česká KKCG investuje miliony dolarů do izraelských Bio-Nexus

16. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Bio-Nexus Autor: Bio-Nexus
Bio-Nexus digitalizuje fyzické procesy a pro Springtide Ventures spadající pod KKCG nepůjde o poslední izraelskou investici.

Česká skupina KKCG prostřednictvím svého investičního fondu Springtide Ventures investuje do izraelského startupu Bio-Nexus. Přesnou částku společnosti nezveřejňují, jde ale o takzvanou sérii A ve výši nižších jednotek milionů dolarů. KKCG výměnou získává 20% podíl s opcí na dalších 10 %.

Bio-Nexus nemá být pro KKCG jedinou izraelskou aktivitou. V dohledné době se chystá další investice do tamní společnosti. Springtide Ventures už letos v dubnu oznámil, že chce v následujících dvou až třech letech investovat 40 až 60 milionů eur do firem ze střední Evropy a právě Izraele. Fond už v minulosti investoval přes 80 milionů korun do české herní společnosti Geewa.

Pro KKCG Karla Komárka se technologické odvětví vedle podniků typu Sazka či Moravské naftové doly stává další strategickou větví, kterou chce do budoucna rozvíjet. Jednou ze součástí této nové „nohy“ je firma DataSpring, která provozuje dotované datové centrum u Hodonína a společně s Foxconnem dokončuje stavbu dalšího datového objektu v Praze. Otevírat se bude už letos na podzim.

Digitalizace fyzických postupů

Bio-Nexus je investicí, která Springtide dále přiblíží k enterprise IT. Společnost v roce 2010 založili izraelští doktoři, kteří viděli potenciál v tom, jak ve zdravotnickém oboru zdigitalizovat procesy, pracovní postupy a „workflow“. „Umíme rozběhnout jakýkoliv postup,“ říká pro Lupu šéf Bio-Nexus Ztiki Fuchs. „Ve výsledku zvyšujeme efektivitu, šetříme peníze, minimalizujeme lidské chyby.“

Vyvinutá platforma se stala dost univerzální, proto se postupně rozšiřuje také do dalších oblastí. Firma se aktuálně vedle zdravotnictví soustředí také na letectví (zejména údržba) a průmysl. Když se například objeví porucha na letadle, technologie umí mnohem rychleji zkoordinovat veškeré práce a postupy. „U našich klientů pozorujeme patnácti až dvacetiprocentní snížení ročních nákladů na údržbu,“ říká Fuchs. Z dalších oblastí jsou v přípravě zemědělství a mediální byznys.

Bio-Nexus má v současné době 25 zaměstnanců. Centrála je v Izraeli, pobočky pak v Bostonu, Singapuru a Melbourne. Brzy se má otevřít obchodní zastoupení v Praze, které bude sloužit jako brána do Evropy. „Z počátku půjde o obchodní pobočku, poté navážeme i dalšími oblastmi,“ popisuje Fuchs.

KKCG má mimo poskytnutých peněz sloužit jako evropský partner. Jednak má aktivity právě třeba v průmyslu, ale Bio-Nexus také bude pro evropské zákazníky provozovat svůj cloud z datového centra DataSpring.

MMF24

Platforma Bio-Nexus pro svůj chod získává data z informačních systémů firem, které následně zpracovává a nabídne jejich další výstupy. S těmi je možné pracovat na všech možných mobilních platformách. Back-end je možné vedle cloudu Bio-Nexus nasadit také na vlastní servery a privátní cloud.

Izraelský podnik si pro integraci hledá silné partnery podle jednotlivých vertikál (Dimension Data a mnozí další velcí hráči ve svých oborech), kteří pak zajišťují integrace do IT prostředí firem a tak dále. Platforma není „plug-and-play“, ale je nutné se zákazníky nejdříve vše projít a nastavit. Bio-Nexus používá i různé algoritmy a platforma se musí naučit dané prostředí. „Asi 70 procent toho, co nasazuje, je pořád stejné, zbytek se pak přizpůsobuje zákazníkům.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).