Hlavní navigace

Česká televize zrušila tendr na iVysílání, vyřadila tři zájemce ze čtyř

4. 10. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V tendru zůstala pouze firma SuperNetwork, která zároveň nabízela nejnižší cenu. Zbylé tři firmy překvapivě nedokázaly včas dodat požadované materiály.
  • 6. 10. 2016 9:40 – doplněno vyjádření České televize v závěru článku

Česká televize zrušila veřejné výběrové řízení na provozovatele online služby iVysílání pro období 2017 až 2019. Jak už jsme informovali v červenci, o zakázku za zhruba 30 milionů korun se ucházeli čtyři zájemci. Vedle tradičních jmen O2, Livebox a T-Mobile se nově připojila firma SuperNetwork.

Poslední jmenovaná společnost přišla s nejnižší cenou, konkrétně požadovala 25,9 milionu korun. Nejvyšší nabídku s 38,9 miliony podal T-Mobile, Livebox požadoval 29,9 milionu a O2 pak 29,8 milionu. Zájem společnosti Zdeňka Cendry i nízká cena byla pro mnohé překvapením, zejména pro O2, které iVysílání provozuje v aktuálním období.

Česká televize poté neobvykle dlouho jednotlivé nabídky posuzovala. Nyní tendr oficiálně zrušila s následujícím vysvětlením: Zadavatel v rámci lhůty pro podání nabídek obdržel čtyři nabídky. Nabídky třech uchazečů byly v rámci posouzení kvalifikace a posouzení nabídek vyřazeny z důvodu nesplnění zadávacích podmínek. Zadavatel ruší výše uvedené zadávací řízení.

Bude nový tendr?

Zjednodušeně řečeno, Česká televize chtěla po O2, T-Mobilu a Liveboxu upřesnění některých bodů. Tato upřesnění však ani od jedné z trojice firem v zadaném termínu nedorazila a ČT proto tyto tři zájemce vyřadila a tendr mohla podle zákona zrušit.

Ukázka rozhraní iVysílání od SuperHostingu.
Autor: SuperHosting

Ukázka rozhraní iVysílání od SuperHostingu.

Detaily o požadovaných doplňujících informacích jsou k dispozici v písemné zprávě zadavatele. O2 konkrétně mělo upřesnit, jak přesně zajistí dostatečnou kapacitu pro přenos vysílaného videa a také jakým způsobem bude zajištěna provozní podpora. T-Mobile měl předložit uzavřenou smlouvu o spolupráci se subdodavatelem itself, což je brněnská firma, u které má řada operátorů infrastrukturu. Po Liveboxu zase ČT požadovala podrobnosti ohledně změn v obchodním rejstříku.

Do konce letošního roku už veřejnoprávní televize prakticky nemůže stihnout uspořádat a vyhodnotit nové výběrové řízení. Na dotazy, jak to bude s provozováním iVysílání dále, zatím ČT Lupě neodpověděla. Ptali jsme se zejména na to, zda a za jakých podmínek prodlouží smlouvu O2, kdy bude vypsán nový tendr a jakým způsobem televize zajistí to, aby opět nebyl zrušen.

Jak se zbavit Cendry?

Za normálních okolností by soutěž s nejnižší cenou vyhrála společnost SuperNetwork. To podle informací Lupy v některých kruzích ČT vyvolalo nevoli. Vzhledem k mezi ISP často kritizovaným podnikatelským praktikám Zdeňka Cendry totiž panovaly mimo jiné obavy, že SuperNetwork bude moci provozování iVysílání využít jako nátlakový prostředek v rámci svých či přidružených společností SuperHosting a Peering.cz. To by pak podle kritiků vysvětlovalo i nejnižší nabídnutou cenu – firma by se totiž zahojila jinak a jinde. Obavy z toho vyjadřovala také řada poskytovatelů připojení (ISP).

Šéf SuperNetwork Zdeněk Cendra ovšem pro Lupu uvedl, že cenu navrhoval s plánovanou marží kolem 10 milionů korun. Vše máme pod jednou střechou, jsme efektivní. Využijeme i části technologií a kódů, třeba pro ukládání dat, které používáme v rámci firmy CDN77, tvrdí Cendra.

ebf - partner 1

Jsem hrdý na to, co jsme za minimum času dokázali vyrobit a jak obskurní důvod musel zadavatel najít, aby nám deal nemusel dát, když evidentně nechce.“ Zdeněk Cendra k výběrové průběhu výběrového řízení ze svého pohledu na blogu CDN77

SuperNetwork podle něj také měla plány na určitou modernizaci iVysílání. Živé přenosy měly využívat P2P spojení a přehrávač ve webovém prohlížeči měl být převeden do HTML5. Společnost už má mimo jiné hotovou první verzi.

Ať už jsou obavy z Cendrových podnikatelských metod oprávněné, nebo ne, ukončení tendru způsobem, kdy tři ze čtyř zúčastněných firem nedokáží v termínu dodat triviální materiály, vypadá podivně. Při pohledu zvenčí to až příliš připomíná účelový postup namířený proti čtvrtému zájemci.

Doplněno 6. 10. 2016 9:40 – Po třech dnech od zaslání dotazů jsme dostali vyjádření České televize (je pod ním podepsána Michaela Zahrádková z tiskového oddělení). Tady je v nezkrácené podobě: 

Česká televize vyhlásila veřejnou zakázku v otevřeném nadlimitním řízení v květnu 2016. Nabídky byly podány 28. 7. 2016. Dva uchazeče musela následně Česká televize vyloučit pro nesplnění kvalifikačních požadavků, třetího z důvodu, že nereagoval na výzvu k vysvětlení nabídky. Tento proces Česká televize nemůže nijak ovlivnit. Do fáze hodnocení tedy postoupila jediná nabídka. 

Jediným zbylým uchazečem zůstala společnost mající jediného společníka, fyzickou osobu, základní kapitál v hodnotě 200 000 korun, poslední účetní závěrku založenu do sbírky listin 5. 12. 2013, a to za rok 2012, ze které vyplývá, že společnost více než rok nesplácí své závazky, a má deklarovaných 5 zaměstnanců (údaje k 31. 12. 2012). Zkušenosti s předmětem zakázky tento uchazeč prokázal prostřednictvím osvědčení o poskytovaných službách vystaveným hongkongským internetovým radiem/úložištěm, přičemž osvědčení bylo bez razítka a hlavičkového papíru a uvedená kontaktní osoba nereagovala na pokus o ověření této reference. Uchazeč není také přítomen v NIX.CZ, největším propojovacím bodu na českém internetu, v roce 2014 byla odtud jeho sesterská společnost vyloučena. 

V případech, kdy do fáze hodnocení postoupí jediná nabídka, zákon nechává na posouzení zadavatele, zda tuto jedinou nabídku vybere jako nejvhodnější, a to bez provedení hodnocení, nebo zakázku zruší a vyhlásí znova. Zadavatel se v souladu se Zákonem o zadávání veřejných zakázek rozhodl zakázku zrušit. 

Česká televize nyní s respektem k zásadám Zákona o zadávání veřejných zakázek přistoupí k novému výběrovému řízení, a to tak aby mohla být zachována kontinuita provozu iVysílání. Zadavatel zachová principy transparentnosti, rovného přístupu, nediskriminace a přiměřenosti a jeho cílem bude dosáhnout stejné nebo lepší ceny, než byly nabídkové ceny uchazečů v původním řízení. Zároveň upřesní poptávanou službu, jež se od doby, kdy začala být původní zakázka připravována (září 2015) technologicky vyvinula. 

Další informace Česká televize poskytne až po uzavření smlouvy s poskytovatelem služby. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).