Hlavní navigace

Bývalý provozovatel iVysílání je v likvidaci. Ex-šéf Visual Unity viní investory

25. 1. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Visual Unity Autor: Visual Unity
Firma Dynamic Broadcast, dříve Visual Unity Global, v minulosti získala 7,2 milionu dolarů od fondu 3TS Capital Partners. Teď smutně končí.

Bývalý provozovatel iVysílání České televize je v likvidaci. Firma Dynamic Broadcast, která dříve působila pod jménem Visual Unity Global, na sebe vzhledem k platební neschopnosti koncem prosince loňského roku podala insolvenční návrh. Věřitelům dluží více než 71 milionů korun. Likvidaci má na starost společnost PwC Legal.

Dynamic Broadcast za sebou má dost bohatou historii. Původní firma Visual Unity vznikla odkupem některých částí ze zkrachovalého a tehdy na burze působícího podniku KIT Digital, u kterého se objevily problémy s účetnictvím. Visual Unity pak v polovině roku 2014 získala investici ve výši 7,2 milionu dolarů od fondu 3TS Capital Partners, přes který v Česku investuje i Cisco.

Bývalý ředitel Českých Radiokomunikací Michal Čupa podle informací Lupy jednu dobu zvažoval, že Visual Unity koupí. ČRa se ale nakonec rozhodly pro vybudování vlastní CDN a streamingové platformy, ke které nyní přibývá i druhý cloud postavený na OpenStacku.

Zničení společnosti

3TS se stal majoritním vlastníkem Visual Unity a firma nakonec byla přejmenována na Dynamic Broadcast. Fond ještě na podzim loňského roku do společnosti vložil další milion eur s tím, že chce více rozjet byznys kolem vyvíjené OTT platformy MediaLounge. Už původní investice měla z Dynamic Broadcast udělat silného celosvětového hráče v oblasti streamingu, OTT a video-on-demand služeb.

Do insolvence nakonec firmu poslali sami investoři jako vlastníci, včetně šéfa pražské kanceláře 3TS Jiřího Beneše. Podle návrhu nebyla firma schopná fungovat bez investic a „…Jediný akcionář se dne 11. prosince 2015 náhle rozhodl, že už další finanční prostředky Navrhovateli neposkytne.“ Fond jako takový má v Česku několik zajímavých investičních zářezů. Peníze vložil třeba do Systinetu Romana Staňka, NejTV, Zoot.cz či Mall.cz.

Bývalý CEO Visual Unity Tomáš Petrů, který ve firmě brzy po příchodu nového vlastníka skončil, dnes vinu dává právě 3TS, které označuje za „investory“ v uvozovkách. „3TS Capital během 18 měsíců zničil společnost, která byla oceněna na 15 milionů dolarů,“ říká s tím, že k tomu přispěla „komplexní, hloubková a drahá due dilligence z PwC“.

Dojít mělo také k obměně týmu dva měsíce po investici či k nepřátelskému nahrazení výkonného ředitele. „Také odmítli (3TS) moji nabídku získat společnost zpět a ochránit klienty,“ dodává Petrů.

Zástupci 3TS se pro Lupu zatím nevyjádřili. 

Dluhy u 97 věřitelů

Firma se dostala do likvidace kvůli neschopnosti platit pohledávky. Dluží celkem 97 věřitelům. Kromě obchodních partnerů a dodavatelů (Akamai, Asseco Solutions, Avid Technology, LinkSoft, O2, Oracle, Salesforce.com a další) to je i Veřejná zdravotní pojišťovna, kde vznikl dluh na pojistném.

Ke dni podání návrhu firma měla 27 zaměstnanců. Celkový dluh věřitelům je 71 480 491 korun. Majetek firmy (počítače a další vybavení) přesahuje 20 milionů korun. Zajímavé je, že podle insolvenčního návrhu chce likvidátor vymáhat 810 750 Kč bezdůvodného obohacení po Arndu Klausi Fröhlichovi, který na konci působil jako CEO Dynamic Broadcast.

ebf - partner 1

Visual Unity v Česku v minulosti zajišťovala například chod služby iVysílání. Během zimních olympijských her v Soči začátkem roku 2014 ovšem nezvládla nápor diváků a služba často byla nedostupná, případně ve špatné kvalitě a s neustálým načítáním. Tendr na provozování iVysílání pro roky 2015 a 2016 pak vyhrála Telefónica, dnes tedy O2 a CETIN.

Po světě se nicméně firmě dařilo některé zákazníky sbírat, mimo jiné z arabských zemí, Indie či Švýcarska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).