Hlavní navigace

České Radiokomunikace testují v pražském DVB-T2 experimentu dvojí kódování

6. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Do konce testovacího vysílání ve standardu DVB-T2 by firma ještě ráda zaexperimentovala s OTT službami, tedy například možností sledování on-line archivů a podobně.

Telekomunikační operátor České Radiokomunikace (ČRa) začal v pražském DVB-T2 experimentu, který potrvá do ledna příštího roku, testovat dvojí kódování, tedy takzvaný simulcrypt. Kromě kryptování Conax, které se používalo doposud, jde nově také o systém Irdeto. Firma si chce pochopitelně vyzkoušet, jak se oba v reálu „chovají“ a do budoucna se připravit na potencionální možnost, že vysílání v tomto standardu bude kódováno. V DVB-T2 experimentu ČRa jsou šířeny dvě kódované stanice – Eurosport SDFilm Europe Channel HD – a volné programy ČT 1 HD, Barrandov HD, Prima HD a Test.

ebf - partner 1

K TÉMATU: Zkušenosti s pražským experimentem DVB-T2 a jeho placenými kanály

Testy placeného vysílání v pražském DVB-T2 experimentu začaly 16. srpna. České Radiokomunikace umožnily toto vysílání sledovat nejen svým technikům a zainteresovaným stranám, ale také odborné veřejnosti, především novinářům se specializací na digitální televizi. Cílem kódování bylo vyzkoušet možnost příjmu jak pomocí dekódovacích karet, tak i bez nich. Uživatel, který si například objednal DVB-T2 set-top-box pro bezkartový systém z ciziny, by nyní mohl teoreticky kryptované programy přijímat, operátor by mu ale do přijímače musel zaslat oprávnění. Do konce testu by operátor rád vyzkoušel i OTT služby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).