Hlavní navigace

České televizi se nelíbí nový servisní poplatek Skylinku a CS Linku. Svolala schůzku

1. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„O zpoplatnění satelitního příjmu programů České televize s námi nikdo dopředu nejednal, informaci jsme dostali krátce před jejím oficiálním zveřejněním,“ říká mluvčí ČT

Nový servisní poplatek 29 korun měsíčně, který od 1. září zavedou u dosud bezplatných programových nabídek satelitní služby Skylink a CS Link, se nelíbí České televizi. Dosud totiž poskytovala signál všech čtyř svých programů divákům přes satelit zdarma – tedy alespoň na pozici 23,5 stupně východně, kterou považuje za základní pro šíření programů přes družici. Nyní ale budou muset diváci vedle koncesionářského poplatku 135 korun měsíčně platit za příjem zakódovaných programů ČT 1, ČT 2 a ČT 4 dalších 29 korun měsíčně.

K TÉMATU: Skylink a CS Link od září zavedou servisní poplatek 29 Kč u neplacených nabídek

Servisní poplatek se dotkne drtivé většiny zákazníků Skylinku a CS Linku. Placené programové nabídky, kterých se nový poplatek nedotkne (satelitní operátor tvrdí, že je započítán i do ceny placených služeb, ale zároveň že se ceníky placených programových balíčků nijak nezmění), totiž využívá asi jen 15 procent klientů obou satelitních služeb. Řádově tak servisní poplatek dopadne na víc než milion zákazníků, respektive karet, protože se bude platit za každou kartu, nikoli zákazníka (diváci, kteří mají více karet, budou platit víckrát).

ČTĚTE TAKÉ: O zpoplatnění programů v základní nabídce CS Linku a Skylinku se hovořilo už v březnu

BRAND24

„Informace o záměru zpoplatnit satelitní šíření programů ČT společností Skylink pro nás byla překvapivá, nikdo s námi dopředu o této věci nejednal a informaci jsme získali jen pár hodin před jejím oficiálním zveřejněním,“ řekla serveru DigiZone.cz mluvčí ČT Michaela Fričová. „V zásadě používá ČT pro financování vysílání jen dva modely – buď ČT hradí náklady na vysílání, jako je tomu v případě DVB-T, a pak neplatí koncesionář, anebo jen poskytuje signál, jako je tomu v případě kabelových společností, a pak je platba koncového uživatele záležitostí jeho obchodního vztahu s poskytovatelem vysílací služby. Žádná další možnost neexistuje,“ dodala.

ČT se podle Fričové domluvila se zástupci Skylinku, že se kvůli zavedení sporného poplatku sejdou koncem příštího týdne. „Na základě výsledku jednání rozhodneme o dalším postupu. Do té doby to nebudeme komentovat,“ dodala mluvčí ČT.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).