Hlavní navigace

České video-on-demand služby: kde nabízí filmy, seriály a televizní pořady zdarma?

5. 9. 2014
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Shaik Moinuddin, podle licence: Public domain
Tuzemské video-on-demand služby včetně letošních novinek nabízí zdarma celovečerní filmy, české seriály, televizní pořady, sportovní přenosy a další zajímavý obsah. Přesvědčte s námi.

Netflix a další velké zahraniční video-on-demand služby zatím na český trh nevstoupily. Tím více prostoru zůstává pro domácí projekty. Jen letos bylo spuštěno několik zajímavých služeb. Rozhodli jsme se proto v menší sérii článků zmapovat české internetové videopůjčovny a televizní archivy. První na řadě jsou služby, které nabízí filmy, seriály a televizní pořady zdarma. Letošními novinkami mezi nimi jsou IVIO a Nova Plus.

IVIO: filmy a seriály zdarma díky reklamě

Internetová videopůjčovna IVIO byla spuštěna teprve během letošního jara, ale hned si právem vysloužila pozornost. Jako první česká video-on-demand služba, které se orientuje především na celovečerní filmy, nabízí divákům většinu svého obsahu bez poplatků a registrace. Vydělává na reklamních spotech, které doprovází veškeré filmy. Respektive filmy přístupné zdarma. Menší část nabídky je přece jen zpoplatněná.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Služba IVIO nabízí zdarma ke zhlédnuté tisíce filmů a seriálů včetně české klasiky s předními domácími herci.

Katalog služby čítá na tisíce filmů a seriálů. Přes 80 % položek lze díky zhlédnuté reklamě přehrát bezplatně. Zastoupeny jsou vesměs všechny žánry. Převažuje zahraniční tvorba, ale fanoušci českého filmu rovněž nepřijdou zkrátka. Zatím pokulhává seriálový sortiment, který tvoří především seriály pro děti. Čerstvě oznámená spolupráce s televizní společnosti ABC by to měla změnit, ale dosud dostupné seriály ABC jsou zpoplatněné.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Díky reklamě je v průměru více než osm z deseti titulů z katalogu služby IVIO dostupných bez registrace a poplatků.

Volně přístupné filmy mají k aktuálním kasovním trhákům dosti daleko, ale přesto je předčasné nabídku šmahem odsoudit. Kdo nebaží vyloženě po filmových novinkách, jistě najde v katalogu něco zajímavého. Filmy a seriály se přehrávají rovnou ve webovém prohlížeči. IVIO využívá technologie Adobe Flash a Google Widevine, takže může být potřeba doinstalovat patřičné doplňky pro prohlížeč. Zejména pro Google Widevine.

Bezplatně jsou filmy a seriály dostupné v SD rozlišení. Pro pomalé či mobilní internetové připojení přehrávač nabízí video ve třech ještě nižších stupních kvality. Přepínat lze rovněž mezi původní zvukovou stopou a českým dabingem, což rozhodně není mezi českými video-on-demand službami běžné. U vybraných videí je možné aktivovat české titulky. Každé video je opatřeno hodnocením a anotací, které IVIO přebírá z populárního webu ČSFD.

Zájemcům o širší nabídku, vysoké rozlišení a absenci reklam je určen prémiový účet, který si ale nelze vyzkoušet zdarma. Nejlevněji vyjde jednodenní předplatné za 39 Kč. Týdenní předplatné stojí 99 Kč a měsíční pak 189 Kč. Pro dlouhodobé uživatele služby je zvýhodněné předplatné na tři měsíce za 499 Kč nebo na celý rok za 1999 Kč. Předplatné může využívat celá rodina až na čtyřech zařízeních (počítače, tablety, mobily).


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Předplatné znamená širší obsah, vysoké rozlišení a absenci reklam, ale ani předplatitelé si nemohou přehrát vše.

IVIO má mobilní aplikaci pro iPhone, iPad a iPod Touch (vyžaduje iOS 7.0 a vyšší). Dále pak pro mobilní zařízení se systémem Android, ovšem prozatím se šíří výhradně přes Samsung Apps exkluzivně pro zařízení rodiny Samsung Galaxy. Na Google Play by aplikace měla být volně dostupná počátkem roku 2015. S prémiovým účtem lze filmy a seriály do mobilního zařízení stáhnout pro pozdější přehrávání offline.

Ani předplatitelům však nejsou k dispozici veškeré tituly. Takzvané extra tituly jsou dostupné pouze za jednorázový poplatek. Po jeho uhrazení uživatelé mají měsíc na to, aby si zaplacené video přehráli. Jakmile video již jednou spustí, mají na jeho zhlédnutí 24 hodin. Proč tak složitě, když služba je převážně postavená na příjmech z reklamy? Společnost Hollywood Classic Entertainment, která IVIO provozuje, se odvolává na licenční podmínky.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Filmové novinky IVIO zdarma nenabízí, ale i tak se v nabídce služby najdou atraktivní filmy se zajímavým obsazením.

Ty jí určují, že vybrané tituly musí být nějakou formou zpoplatněny. Zde narážíme na tradiční problém, kdy dodavatelé obsahu video-on-demand službám diktují obchodní model. Není žádným tajemství, že alespoň na českém trhu nejsou nakloněni zpřístupňování obsahu za paušální poplatek. Je to až jeden z posledních prodejních kanálů. Proto napříč českými internetovými videopůjčovnami jsou nejnovější filmy dostupné pouze za jednorázové poplatky.

Prima Play: Liga mistrů za poplatek, ostatní zdarma

Televizní skupina Prima byla dlouho skeptická k internetovému zpřístupňování obsahu, natož pro různá zařízení. To je ale minulost. Dnes je její video-on-demand služba Prima Play dávána za příklad konkurenčním komerčním televizním skupinám a stanicím. Funguje jako archiv odvysílaných pořadů pro všechny čtyři současné kanály skupiny Prima. Většina obsahu je dostupná bez registrace a bez poplatků. Obchodní model služby je postaven na reklamě.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Prima Play funguje jako internetový archiv všech čtyř současných kanálů televizní skupiny Prima.

Náplň Prima Play tvoří převážně původní tvorba skupiny Prima. Nosným pilířem jsou zejména divácky oblíbené seriály. Archiv epizod doplňují bonusová videa od vystřižených scén po medailonky postav a herců. Prima Play nabízí také zpravodajské, publicistické a zábavné pořady, které jsou dostupné ihned po televizní premiéře. Nabídku zpestřují akviziční tituly, ale těch je bohužel jako šafránu. Navíc nebývají dlouhodobě dostupné.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Pilířem nabídky Prima Play jsou divácky úspěšné původní seriály, ale služba nabízí i další původní pořady.

Videa lze přehrávat přímo ve webovém prohlížeči. Prima Play využívá technologii Adobe Flash, takže naprostá většina diváků si nemusí do prohlížeče instalovat nějaký extra doplněk, který by jinak nevyužívala. Videa jsou zdarma dostupná v vysokém rozlišení, ale diváci s pomalejším připojením mají na výběr dva nižší stupně kvality videa. Ta jsou intuitivně roztříděna podle názvů, žánrů a kanálů. Někdy by však nebyly na škodu podrobnější popisky.

Prima Play má svou prémiovou sekci, kterou naplňuje pouze fotbalová Liga mistrů, respektive záznamy odvysílaných přenosů. Přístup k nim je možný za měsíční poplatek 49 Kč. Prima slibovala, že letos prémiový obsah významněji rozšíří, ale zatím se nic viditelného neděje. Snahy v tomto směru tu dříve již byly, ale popravdě „nevypípaný“ Zdeněk Pohlreich není zrovna příkladem obsahu, za který by diváci byli lační platit.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Přenosy z fotbalové Ligy mistrů, které odvysílala Prima Cool,  jsou aktuálně jedinou náplní zpoplatněné prémiové sekce.

Video-on-demand služba Prima Play není dostupná jen přes své webové stránky. Dnes pokrývá široké spektrum zařízení a platforem. Základem je mobilní aplikace pro Android (2.2 a vyšší), iOS (6.0 a vyšší) a Windows Phone (8.0 a vyšší). Aplikace pro Android má dvě verze. Starší je volně dostupná na Google Play. Novější s podporou HD videí je zatím exkluzivně dostupná na Samsung Apps pro zařízení z rodiny Samsung Galaxy.

Mobilní aplikace doplňuje dotyková aplikace pro počítače a tablety se systémy Windows 8, Windows 8.1 a Windows RT. V neposlední řadě zamířila služba Prima Play na obrazovky chytrých televizorů. Prozatím však výhradně japonské značky Panasonic, které aktuálně běží roční exkluzivita. Vypršet by měla příští rok v létě, takže prozatím je předčasné řešit otázku podpory dalších značek chytrých televizorů a chytré černé elektroniky obecně.

Nova Plus: seriály a další pořady na čas zdarma

Televizní skupiny Nova se o video na vyžádání aktivně zajímá řadu let. Z komerčních subjektů patří k mohykánům české video-on-demand scény. Předvedla však nejeden kotrmelec. V roce 2008 spustila velký bezplatný archiv původní tvorby opřený především o populární seriály. O dva roky později jej stěhovala pod hlavičku české verze nadnárodní služby Voyo, kde jej následně počátkem roku 2012 k nelibosti diváků kompletně zpoplatnila.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Nova Plus je především odbytištěm populární původních seriálů televize Nova dostupných zdarma s reklamou.

Letos částečně otevřela příslovečná stavidla prostřednictvím nové služby Nova Plus. Víceméně vyslyšela doporučení analytiků a komentátorů, aby alespoň část původního obsahu zpřístupnila zdarma s reklamou. Nova Plus je bezplatná video-on-demand služba, která funguje jako dočasný archiv původních pořadů televizní skupiny Nova. V pomyslné výkladní skříni jsou především divácky úspěšné seriály vlastní produkce.

Seriály a další vybrané původní pořady Nova Plus nabízí ihned po jejich televizní premiéře. Dostupné jsou však nanejvýš dva týdny od odvysílání na televizních obrazovkách. Dlouhodobý archiv nadále nabízí předplatitelům služba Voyo, která si ponechala také exkluzivní internetové předpremiéry jednotlivých epizod původních seriálů a internetové vysílání všech televizních kanálů skupiny Nova včetně placeného sportovního kanálu Nova Sport.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Pořady v nabídce Nova Plus zůstávají nanejvýš dva týdny od televizní premiéry. Pak jsou dostupné jen přes Voyo.

Své místo na Nova Plus vedle seriálů mají zpravodajské, publicistické a zábavní pořady z vlastní líhně skupiny Nova. Bonusová sekce, rovněž dostupná zdarma, ukrývá jen odlehčující reportáže ze zpravodajských relací a videa původně vzniknuvší pro zpravodajsko-bulvární server TN.cz. O prostor se zde dělí například televizní všeuměl Láďa Hruška s pověstnými zvířátky na konec. Nova Plus nemá žádný vlastní obsah a není to jejím smyslem.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Láďa Hruška je všude. I na Nova Plus :-)

Služba je dostupná výhradně uživatelům osobních počítačů, kteří si jednotlivá videa mohou přehrát bez předchozí registrace rovnou ve svém webovém prohlížeči. Nova Plus stejně jako Prima Play využívá technologii Adobe Flash, takže s kompatibilitou by neměl být žádný problém. Horší je to s obrazovou kvalitou videí, která je velmi nízká. Nejenže videa nejsou dostupná ve vysokém rozlišení, ale zjevně trpí přehnanou kompresí.

Video ve vyšší kvalitě, neřkuli vysokém rozlišení, zůstává doménou služby Voyo otevřené jen předplatitelům. Voyo také zůstává službou dostupnou abonentům z různých zařízení. Nova Plus evidentně nemá ambice rozšiřovat dostupnost nabízených videí mimo svůj web. Nova se snaží zachovat co nejvíce důvodů, proč by si lidé měli předplácet Voyo, i když nejnovější díly seriálů a dalších pořadů nabízí zdarma Nova Plus.

iVysílání: rozsáhlý archiv s pestrým obsahem

Chloubou veřejnoprávní Česká televize je její internetový archiv iVysílání, poslední služba, na kterou se v tomto článku zaměříme. Z hlediska rozsahu na domácí scéně nemá mezi televizními archivy konkurenci. Na mezinárodní scéně z hlediska kvantity obsahu patří ke špičce. Aktuálně nabízí již více než deset let čistého času různých videí a roste doslova každou sekundou. Celý archiv je dostupný zdarma na různých platformách a zařízeních.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Rovněž v případě iVysílání jsou původní české seriály hlavním tahákem, ale nabídka služby je mnohem širší a pestřejší.

Co v něm zájemci naleznou? Atraktivní jsou například původní seriály a sportovní přenosy, ale Česká televize poctivě archivuje také své zpravodajské, publicistické, dokumentární, vzdělávací a zábavné pořady. Nabídka je opravdu pestrá. Video-on-demand služba iVysílání funguje jako televizní archiv v tom doslovném smyslu. Každý si zde může najít to své. Od včera propaseného fotbalu po pořad s již de facto historickou hodnotou.


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Propásli jste fotbal? Na iVysílání si jej můžete přehrát zdarma a ve vysokém rozlišení. Stejně jako tisíce hodin dalších videí.

Dnes jsou standardem videa ve vysokém rozlišení. Diváci mají na výběr také klasické televizní rozlišení a ještě dva stupně kvality. Mohou si vybrat dle rychlosti připojení a výkonu počítače. Videa lze přehrávat rovnou ve webovém prohlížeči díky technologii Adobe Flash. Web služby iVysílání nabízí kromě archivu také živé vysílání všech šesti současných kanálů České televize. Na dalších platformách se iVysílání omezuje pouze na archiv.

BRAND24


Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Na webu služby iVysílání lze zdarma „naladit“ internetové vysílání všech pěti resp. šesti veřejnoprávních kanálů.

Konkrétně podporuje mobilní zařízení se systémem Android (2.2 a vyšší), iOS (5.0 a vyšší) nebo Windows Phone (7.5 a vyšší). Pro počítače a tablety s Windows 8, Windows 8.1 a Windows RT je k dispozici také dotyková aplikace. Česká televize dlouhodobě odmítá vyvíjet aplikace pro navzájem nekompatibilní uzavřené platformy chytrých televizorů. Nicméně iVysílání přesto na televizní obrazovky proniklo díky technologii HbbTV.

Podporovány jsou televizory značek Panasonic, Samsung, Sony, LG, Philips, Sharp, Hyundai, Gogen a několika dalších. Česká televize patří mezi velké propagátory hybridního televizního vysílání HbbTV, které kombinuje digitální vysílání a internetové služby. Archiv iVysílání je provázán s chytrým programovým průvodcem využívajícím HbbTV. Umožňuje listovat v televizním programu zpět a již odvysílané pořady si přehrát z internetového archivu. HbbTV podporuje pozemní i satelitní vysílání veřejnoprávní televize.

Která z uvedených služeb je pro vás nejatraktivnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).