Hlavní navigace

Česko chce do Rady Mezinárodní telekomunikační unie. Zaplatí část vybavení budovy

13. 8. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Česko chce mít v Radě ITU možnost ovlivňovat dění a prosazovat své postoje.

Česká republika se chce stát součástí Rady Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) a mít tak možnost ovlivňovat dění v této organizaci, která například koordinuje správu rádiového spektra nebo pomáhá v nastavování telekomunikačních standardů. Vláda pro tyto účely schválila mimořádní jednorázový finanční příspěvek. Kandidaturu Česko oficiálně potvrdilo dopisem generálnímu tajemníkovi ITU letos v únoru.

Česko je jednou ze 193 zemí, které jsou v ITU sdruženy. Naše země se ještě jako Československo do organizace připojilo už v roce 1920. Česko každoročně do rozpočtu ITU posílá pravidelný příspěvek ve výši 318 tisíc švýcarských franků, tedy něco kolem sedmi milionů korun. Částka je hrazena skrze ministerstvo zahraničních věcí.

Díky jednorázovému příspěvku nyní Česko posílá dalších 100 tisíc dolarů, tedy přes dva miliony korun. Částka odsouhlasená vládou jde z rozpočtu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Návrh prošel mezirezortním řízením bez připomínek.

ITU tyto peníze využije k financování vybavení nově budovaných prostor v rámci sídla organizace v Ženevě. ITU zde chce postavit novou budovu z toho důvodu, že jedna z administrativních budov už technicky a kapacitně nevyhovuje. Stavbu této budovy podporuje švýcarská vláda skrze bezúročnou půjčku. Samotné vybavení už si ale ITU musí financovat z vlastních zdrojů. Organizace proto oficiálně požádala členské země o sponzoring.

Zvýšení prestiže Česka

Česká republika tuto žádost vyslyšela. Slibuje si od toho právě možnost dostat se do Rady ITU. „Poskytnutí jednorázového peněžního daru Mezinárodní telekomunikační unii lze považovat za efektivní nejen z hlediska zvýšení vlastní prestiže ČR v ITU, ale i z hlediska využití finančních prostředků, jež v rámci ministerstva průmyslu a obchodu byly alokovány pro účely propagace zvolení ČR do Rady ITU,“ píše se v předkládací zprávě ministerstva průmyslu pro vládu.

Co chce Česko prosazovat v Radě ITU
Autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Co chce Česko prosazovat v Radě ITU

Česko se snaží stát členem Rady dlouhodobě s tím, že chce prosazovat vlastní zájmy a priority a také společné zájmy a pozice zemí Evropské unie. „Členství ČR v Radě ITU umožní aktivněji ovlivňovat záměry této organizace a případně i bránit negativním tendencím, jako je snaha některých států po nepřiměřené regulaci obsahu,“ uvádí ministerstvo průmyslu.

„Poskytnutím jednorázového daru jako formy vyjádření podpory ITU a jejím členským zemím ukáže Česká republika svůj zájem aktivně se účastnit práce v této mezinárodní vládní organizaci. Uvedený postoj může pomoci České republice zvýšit svoji prestiž mezi členskými zeměmi ITU. Pokud by pak Česká republika uspěla s kandidaturou ve volbách do Rady ITU, posílí svůj vliv v rámci rozhodovacích procesů ITU a bude moci lépe prosazovat své zájmy,“ argumentuje dále MPO.

Výhody Česka, které MPO prezentuje ITU
Autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Výhody Česka, které MPO prezentuje ITU

Na to, jaké zájmy chce Česko v ITU prosazovat, MPO odkazuje na oficiální brožuru (PDF), které připravilo. „Smyslem členství v Radě ITU pro Českou republiku je zejména snaha o efektivitu, hospodárnost a transparentnost činnosti ITU a o účelné využívání jejích finančních prostředků,“ uvádí zástupci ministerstva pro Lupu.

Možnost rozhodovat

Rada ITU hraje v rámci celé organizace významnou roli. Je složena ze 48 členských států, které v daných poměrech zastupují jednotlivé regiony. Členové Rady mohou přijímat rozhodnutí, zatímco ostatní země působí čistě jako pozorovatelé bez výraznějších pravomocí.

V období pro roky 2014 až 2018 jsou členy Rady ITU pro region východní Evropy a severní Asie Polsko, Rumunsko, Rusko, Bulharsko a Ázerbájdžán. Region je reprezentován pěti pozicemi. Česko chce být součástí Rady pro příští období.

Připomeňme také, že v regionu střední a východní Evropy nyní buduje silného telekomunikačního hráče česká skupina PPF, která k O2 v Česku a na Slovensku a CETINu přikoupila čtyři operátory od TelenoruPPF také získala třetinový podíl v ČD-Telematika.

BRAND24

Vedle 193 zemí je součástí ITU přes 800 organizací ze soukromého i akademického sektoru. Organizace žije především ze členských příspěvků, které tvoří kolem 70 procent z celkového rozpočtu. V roce 2016 to bylo 123 milionů švýcarských franků z celkových 175 milionů. Samostatné státy se podílejí 61 procenty.

Dvěma největšími státními přispěvateli ITU jsou Japonsko a USA následované Německem, Francií a Čínou. Mezi největší plátce pak patří ještě Itálie, Rusko, Austrálie, Kanada, Saúdská Arábie, Indie, Jižní Korea, Švýcarsko a Velká Británie. Mezi firemními přispěvateli pak často figurují velcí operátoři a hardwaroví výrobci typu Qualcomm, Cisco či Huawei.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).