Hlavní navigace

Česko konzultovalo s Polskem kmitočty pro veřejnoprávní multiplex

16. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
16. 7. 2007

Přípravy na start veřejnoprávního multiplexu, tedy společné zemské digitální sítě České televize a Českého rozhlasu, probíhají i na mezinárodní úrovni. Zástupci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) jednali na přelomu května a června s polskou stranou ve Varšavě o koordinaci kmitočtů pro tento multiplex.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Ve dnech 31. května až 1. června 2007 proběhlo ve Varšavě koordinační jednání zástupců regulačních úřadů Polska a České republiky. Hlavní náplní bylo projednání a odsouhlasení koordinačních požadavků uplatněných správami obou zemí, zaměřených zejména na zavádění DVB-T. Z české strany šlo např. o projednání kmitočtových návrhů pro realizaci vysílací sítě pro šíření veřejnoprávního multiplexu připravené na základě posledních jednání s Českou televizí, uvedl ČTÚ ve své měsíční monitorovací zprávě za červen 2007 (PDF, 303kB).

Česká televize chtěla ještě letos na podzim zahájit vysílání veřejnoprávního multiplexu na Plzeňsku, Pardubicku a Jihlavsku. Právě pardubický vysílač Krásné by ale podle modelových výpočtů neúnosně rušil analogové vysílání českých komerčních televizí ve východních Čechách, ale také signál analogové televize v Polsku. Podobný problém je i s Javořicí u Jihlavy, takže veřejnoprávního multiplexu se letos zřejmě dočkají pouze na Plzeňsku.

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).