Hlavní navigace

Česko, země věšteckých televizí? Po Active TV míří do éteru další stroj na peníze

6. 1. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tentokrát nejde o maďarský import, ale čistě českou aktivitu. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání si s televizemi, které vydělávají na naivitě diváků, neví rady.

TV Regina podle věštkyně Reginy Kupcové

Active TV, televize zaměřená na věštění a televizní hádanky, která už dokázala z mnoha naivních diváků vytáhnout velké peníze buď za vysoký tarif při volání do studia, nebo za objednané zboží, získá v Česku další konkurenci. Po slovenské TV8, kterou do své pozemní Regionální sítě 1 v Praze zařadil českobudějovický podnikatel Ivo Brabec, přichází čistě česká věštecká televize Regina. Minulý týden spustila testovací vysílání v pražské Regionální síti 4 Leoše Pohla a také na satelitu, ostrý start slibuje na přelom ledna a února. Oficiálně se označuje za „pohodový kanál“ určený pro diváky starší 45 let, kteří nejsou spokojeni s programovou nabídkou stávajících velkých televizí, její hlavní aktivitou ale bude právě věštění.

Název Regina evokuje nový regionální kanál, tím však tato televize nebude. Její provozovatel, společnost Saavedramedia, ji pojmenoval po své spolumajitelce Ivaně Regině Kupcové Sádlové, která do loňského jara vystupovala v nočních věšteckých seancích na Primě (vždy jednou týdně ze středy na čtvrtek hodinu po půlnoci), provozuje vlastní věštírnu v Plzni a jednou týdně dojíždí za klienty do Prahy. Tam jí je domlouvá druhý ze spolumajitelů firmy Saavedramedia, masér a „léčitel s praxí od mexických šamanů“ Jan Saavedra, který je jejím manažerem a také autorem knihy Už nesmíš plakat… „plné vzpomínek Ivany Reginy Kupcové Sádlové“.


Foto: www.volny.cz/ivana.sadlova

Ivana Regina Kupcová Sádlová, po které je pojmenovaná TV Regina, s Romanem Skamene při křtu jedné ze svých knih

Známé tváře mají zajistit sledovanost

Věštění ovšem televize Regina nezmiňuje ani v propagačním videu, které spustila na svém webu www.tvregina.cz, ani na statickém obrazu, který se minulý čtvrtek objevil a programové pozici tohoto kanálu na satelitní pozici 23,5 stupně východně a v pozemní Regionální síti 4 v Praze. Oznámení je poměrně stručné: „Na tomto programu se brzy objeví nová TV REGINA.“ Mimo oficiální prezentace ovšem spolumajitel televize Jan Saavedra slibuje zábavné i poučné pořady a vysílání pro děti, přičemž se zaštiťuje poměrně známými tvářemi: z lidové Šlágr TV po několika měsících přetáhl Zuzanu Bubílkovou, která pro TV Regina připravuje něco na způsob Politické střelnice z TV Barrandov a Politického harašení z Novy.

Na pořadech TV Regina se má podílet také Pavlína Filipovská, Ivanka Devátá nebo Eva Hrušková, autorka dětského bloku, který má televize začít vysílat tři měsíce po svém startu: v dubnu nebo květnu letošního roku. Známé tváře mají k televizi přitáhnout pozornost a diváky, tedy potenciální klienty věštkyně Ivany Reginy Kupcové Sádlové. Ta se na svém webu netají údajnými mediálními schopnostmi, které zmiňuje ve vlastním astrologickém profilu. Píše se v něm: „Konjunkce Jupitera s Neptunem ji dávají navíc mediální talent.Vrchol kariéry v této oblasti ji zřejmě teprve čeká, velmi významná doba bude od roku 2012. Současné postavení planet v porovnání s jejím horoskopem ji dává nový vítr do plachet.“

Foto: www.volny.cz/ivana.sadlova

Druhý ze spolumajitelů TV Regina, léčitel a „šaman“ Jan Saavedra

Další předražené telefonní linky?

Kupcová Sádlová se stejně jako Saavedra věnuje i léčitelství, právě díky němu se oba spolumajitelé firmy Saavedramedia dali dohromady. A provozuje i vlastní karetní školu, v níž vyučuje výklad z karet, čtení z kávové sedliny, kamenů, odezírání z křišťálové koule a práci s energií. Druhý ze spolumajitelů TV Regina, jehož jméno nese provozovatel stanice, Jan Saavedra, se přímo objevuje v upoutávce na novou televizi – z promo spotu vyplývá, že si ve vysílání vezme na starosti poradny. Upoutávka ukazuje i řadu známých tváří, které se mají na TV Regina objevit jako hosté – ať už v rozhovorech, nebo třeba v pořadech o vaření – jde například o zpěvačku Evu Pilarovou.

Věštecké televize nemají v České republice příliš dobrou pověst. Kazí jim ji v úvodu zmíněná Active TV, před kterou varovala i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Dokonce proti jejímu provozovateli podala trestní oznámení, protože Active TV v jedné ze soutěží deklarovala za správnou odpověď jinou, než měla. Diváci, kteří volali skutečně správnou odpověď do studia Active TV, tak neměli šanci uspět a ještě provolali 90 korun za jednu minutu hovoru. Active TV už dříve dostala od RRTV upozornění na porušování zákona i pokuty, radní se však nedovážili zahájit s ní řizení o odebrání licence. Zkušenosti napálených, většinou starších diváků, jsou přitom tristní.

KL24

Bezskrupulózní Active TV

„Zaráží nás, že přes všechna varování a negativní zkušenosti, které se dají na internetu dohledat, zatím nikdo nepřijal zákony, které podobnému okrádání a matení zejména starších ročníků zákazníků udělají stop! To je opravdu ta Rada pro televizní a rozhlasové vysílání tak slabá?“ napsal serveru divák Tomáš Kodet, jehož babička si prostřednictvím Active TV objednala zboží, jež bylo nakonec mnohem dražší. V teleshoppingových spotech na Active TV údajně chyběla informace o ceně poštovného. Rušení objednávek je podle Kodeta velmi nákladné, lze jej provést pouze přes předražené telefonní linky.

„Celé to má pokračování: od té doby chodí naší babičce výhružné sms se sdělením od Ezo-TV, například: „Konečně přišel váš čas! Odpovím na všechny otázky! Zavolej ihned!“ nebo „Máme pro vás překvapivé informace, máte málo času abyste se na to připravila, ještě není pozdě“! A „Smrt je blízko, dozvíš se kde když zavoláš“!  a volat má babička na 906 70 99 99 a 90Kč/minuta. Zrušit tyto výhružky můžete na mailu, nebo zase na drahém telefonu. Velmi nás to zasáhlo, máme v rodině osobu ve špatném stavu,“ popsal Tomáš Kodet. Oproti Active TV se ale chystaná TV Regina jeví spíš jako mediální podpora věšteckých seancí Ivany Reginy Kupcové Sádlové či léčitelství Jana Saavedry.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).