Hlavní navigace

Český router Turris se bude vyrábět i po skončení kampaně, peníze slíbil i Comcast

30. 11. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Turris Omnia od CZ.NIC. Autor: Jan Sedlák
Crowdfundingová kampaň na router Turris je velký úspěch a CZ.NIC si ověřil, že produkt má smysl. Vybral na něj už přes 300 tisíc dolarů.

Sdružení CZ.NIC sice crowdfundingovou kampaň na Indiegogo nechtěně odstartovalo o pár dní dříve, než bylo původně v plánu, nakonec se ale jedná o velice povedenou akci. Původní meta sta tisíc dolarů na vyrobení výkonného Wi-Fi routeru Turris Omnia byla překonána za den a nyní už vybraná částka přesahuje 310 tisíc. Navíc zbývá ještě přes čtyřicet dní.

Omnia tak nejenom, že bude vyrobena, ale dostane také více barevných variací krytů (barvy nejsou ještě jasné, nejspíše se bude hlasovat), mobilní aplikaci pro vzdálené ovládání a podporu API. „Další stretch goaly máme vymyšleny a případně je budeme přidávat,“ říká pro Lupu ředitel CZ.NIC Ondřej Filip. Aktuální metou je 350 tisíc dolarů a pokročilý monitoring sítě.

Pro původně doménový CZ.NIC je vstup do světa koncových uživatelů novou věcí. Turris, který začínal čistě jako výzkumný projekt zaměřený zejména na kybernetickou bezpečnost, původně neměl do „masové“ produkce vůbec jít, úspěch ale nakonec CZ.NIC přesvědčil a současná kampaň tak potvrdila jeho určitou validaci na trhu. Minimálně mezi technicky zdatnějšími uživateli, kteří přispívají nejčastěji.


Autor: Jan Sedlák

Správce národní internetové domény chce Turris Omnia vyrábět a prodávat i po skončení kampaně, cena však půjde nahoru. „V rámci kampaně byla trochu stlačena, v sériové výrobě pak produkt vyjde dráž,“ říká Filip. Trhy, na které se chce český registrátor soustředit, jsou Evropa a Spojené státy. „Koncoví zákazníci jsou pro nás nová oblast, po technické stránce si ale věříme,“ doplňuje Martin Strbačka z týmu Turrisu.

Výroba v Evropě

Turris do budoucna může být zajímavé doplnění k tomu, co teď sdružení dělá. „Jsme na vrcholu toho, kolik domén se registruje. Dříve byly meziroční růsty okolo třiceti procent, dnes jsou to procenta dvě, možná i méně. Doménový trh se zastavil a za chvilku nepokryje ani inflaci,“ popisuje Filip.

CZ.NIC do dnešní doby rozeslal mezi zájemce téměř dva tisíce modelů routerů Turris 1.0 a Turris 1.1. Poslední verze byla osazována v Písku. O tom, kde přesně se bude vyrábět Omnia, ještě není rozhodnuto a sdružení ani nechce příliš své favority kvůli podmínkám vyjednávání přibližovat. „Desky určitě budeme vyrábět v Evropě a osazování je možné i v Česku,“ přibližuje šéf CZ.NIC.


Autor: Jan Sedlák

Na projektu Turris v současné době pracuje sedm lidí, počítá se ovšem s tím, že do budoucna přibydou další, minimálně na zákaznickou podporu. Díky výrobě v Evropě by se mělo dosáhnout dostatečné kvality a rizika reklamací tak minimalizovat. Z dvou tisíc distribuovaných Turrisů se podle údajů CZ.NIC na reklamaci vrátily nízké jednotky procent a pouze u malého množství modelů byl skutečně shledán problém.

Turris od začátku získával kredit také v zahraničí, což se nakonec potvrdilo i v kampani. V současné době je většina přispěvovatelů mimo český trh. I tak si ale Česko drží vysoké číslo, konkrétně 28 procent. Je možné, že se do konce kampaně sníží.

Další peníze od Comcastu

Původní modely Turrisu za hranicemi oslovily i partnery. SamKnows pomocí těchto strojů měří rychlost internetu. „Upřímně řečeno jsme jim to nedali úplně levně, neměli jsme zájem Turris prodávat,“ vzpomíná Filip. Zájem ze strany SamKnows byl nicméně jedním z prvních impulsů, že by router „Made in Czech Republic“ mohl jít na trh.


Autor: Jan Sedlák

Americký obr Comcast pak do podpory projektu vložil nespecifikovanou částku. Spolupráce s ním má pokračovat. „Comcast chce být dlouhodobější partner a přislíbil nám další peníze na příští rok,“ přibližuje Filip. Firma se zajímá také o DNS Resolver od CZ.NIC.

CZ.NIC chce do budoucna rozjet také další spolupráce. Do Česka už přišlo několik možných nabídek, často z oblasti chytrých domácností a podobně. Z této kategorie je také tuzemský Jablotron, který na Turrisu skrze sekci Jablotron Projects začal spolupracovat. Firma konkrétně vytvořila IoT sadu Turris Gadgets, jejíž součástí byly prvky jako dálkový ovladač, teploměr, detektory pohybu, Turris Dongle na komunikaci přes frekvenci 868 MHz a podobně.

Rozšiřující konektor z dílny CZ.NIC.
Autor: Jan Sedlák

Rozšiřující konektor z dílny CZ.NIC.

Jablotron vyrobil sto kusů těchto sad a rozeslal ho devadesáti zájemcům. První projekty představují různé systémy pro vylepšení domácnosti, automatizace a tak dále. Ovšem to, zda se spolupráce CZ.NIC a Jablotronu překlopí v něco většího, nakonec není zcela jasné. „Nejlepší formou spolupráce pro nás teď bude vzájemně se pozorovat,“ říká Filip.

Nový systém

Omnia se každopádně chce stát jakousi IoT centrálou, nabízí proto i vlastní konektor na desce a přijde s aplikačním rozhraním a veškerými náležitostmi kolem. Systém má být plně otevřený. CZ.NIC také pracuje na verzi systému Turris OS 3.0, který vychází z OpenWRT Chaos Calmer. Omnia se podle testů zařadí mezi nejrychlejší routery s tímto otevřeným systémem.

Do oblasti slabších modelů se CZ.NIC pouštět nechce, nemá smysl konkurovat levným výrobcům z Číny. Pořád ale přemýšlí nad projektem SMRT (Small Modem for Router Turris), tedy kvalitním DSL modemem. Jeho vývoj však vázne kvůli slabším možnostem dostat se k dobrým a levným čipům. Výrobci požadují odběr určitého množství.

Zájemci o původní Turris museli souhlasit s tím, že se zúčastní projektu výzkumu kybernetické bezpečnosti. Routery konkrétně odesílaly data na servery CZ.NICu, kde se pak zpracovávaly a vyhodnocovaly. Některé anonymizované údaje jsou pak zveřejňovány ve formě open data, jde třeba o rychlosti a odezvy.

MMF24

V případě Omnie už nic takového podobné nebude a funkci si bude možné zapnout dobrovolně. CZ.NIC nicméně věří, že se do projektu lidé rádi zapojí. Pro českého registrátora by to mimo jiné znamenalo, že by získal další vzorky dat, které by nebyly pouze z domácí země. „Díky Turrisu jsme odhalili dva nové botnety a velice dobře nám fungují také honeypoty. Určitě bychom chtěli pokračovat,“ popisuje Strbačka.

„A zároveň víme, kam jít dál. Zajímají nás nové standardy ethernetu i bezdrátu, M.2 konektor a další,“ zakončuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).