Hlavní navigace

Český rozhlas 2 – Praha se přejmenuje na „Dvojku“, bude rodinným rádiem

27. 1. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
27. 1. 2011

UVNITŘ PROGRAMOVÉ SCHÉMA OD 31.1.2011 Rodinným rádiem, které se nebude programově krýt s Radiožurnálem nebo stanicí Vltava, se stane od 31. ledna stanice Český rozhlas 2 – Praha. Vedení ČRo se rozhodlo druhý celoplošný okruh přeformátovat a lépe profilovat, což se odrazí i v jejím označení: místo Praha ponese název Český rozhlas Dvojka, který bude používat při identifikaci ve vysílání, ale oficiálně se bude dále jmenovat ČRo 2 – Praha. Chceme ČRo 2 postavit jako rodinnou stanici, která se liší od zpravodajsky profilovaného Radiožurnálu i od naší arte stanice, Vltavy, prohlásil na dnešní tiskové konferenci v Praze prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

DOKUMENT: Programové schéma Českého rozhlasu Dvojky od 31. ledna 2011 (XLS, 39 kB)

K přeformátování vedly rozhlasy průzkumy poslechovosti, podle nichž Praha přicházela o publikum, a podle některých analýz ji posluchači vnímali dokonce jako zpravodajskou. Právě zpravodajské prvky a uměleckou tvorbu proto tento program od konce ledna omezí. Jedním z důvodů poklesu poslechovosti ČRo 2 – Praha bylo příliš mnoho šéfů, kteří se příliš často střídali a každý s ním svým způsobem experimentoval a snažil se najít svoje schéma. Praha je příliš rozbředlá a rozkročená mezi Radiožurnálem a Vltavou, konstatoval Duhan.

K TÉMATU: Český rozhlas uvažuje o úplném zrušení stanice Praha, s digitalizací poč­ká

Chceme, aby byl ČRo Dvojka pestřejší, aby oslovoval i mladé posluchače či matky s dětmi, doplnil její šéfredaktor Jaromír Ostrý. Za změnou názvu je i to, že velká část našich posluchačů nás nedokáže identifikovat, většina z nich nás považuje za regionální vysílání pro Prahu, vysvětlil. Je potřeba říci, že rozhlas má regionální stanici pro Prahu, tou je Regina, i pro střední Čechy, kterou je Region Střední Čechy, dodal Ostrý. Mimo českou metropoli podle něj název stanice ČRo 2 – Praha nefunguje.

ČTĚTE TAKÉ: Ředitel ČRo – 2 Praha Jiří Vejvoda končí, nahradí ho Jaromír Ostrý

Změnou stanice se už od loňského jara zabývaly dva týmy, jeden externí, jeden interní. Vzniklo dost zajímavých doporučení a analýz. Od 1. května 2010 šéfredaktorem Jaromír Ostrý. Dostal zadání eliminovat zpravodajství na Praze, ne zrušit, ale eliminovat, zrušit pořady typu arte, co patří na Vltavu, a opřít schéma o českou hudbu z 60. let. A zároveň připravit nové vysílací schéma, které by odráželo to, co chceme – postavit stanici Praha jako rodinnou, popsal práci na cizelování nového schématu Dvojky Peter Duhan.

NAPSALI JSME: Český rozhlas chce lépe profilovat stanici Praha. Vysílá prý totéž co regiony

Ranní vysílání Dvojky bude od 31. ledna začínat relací Dobré ráno, Česko (mezi 5:00 a 7:00 hod.), na kterou ve všední dny naváže pásmo Dobré a ještě lepší ráno (od 7:00 do 9:00 hod.). Nebudeme dělat žádné předěly mezi zprávami, budou se hodně podobat zprávám na britské BBC 2, přiblížil Ostrý. Dopoledne na Dvojce bude patřit ženám v pořadu Je jaká je, jenž zaplní vysílání stanice každý všední den od 9:00 do 12:00 hod. a provázet jím budou spíše televizní tváře Marie Retková a Martina Kociánová. Každé všední odpoledne od 16:00 do 17:00 hod. Dvojka nabídne Čaj pro dva aneb jak to vidíte?, který svým způsobem nahradí zrušený pořad Jak to vodí.

Šéfredaktor Českého rozhlasu 2 – Praha Jaromír Ostrý (Foto: Český rozhlas)

Páteční odpoledne doplní nový formát s Janem Rosákem Šťastnou cestu, jenž bude mezi 13:00 do 16:00 „vesele i vážně“ hovořit o nadcházejícím víkendu a nabízet různé tipy na výlety či praktické rady. Sobotní dopoledne od 9:05 do 10:00 bude patřit Karlu Gottovi a jeho pořadu Karel Gott – Zpátky si dám tenhle film, v němž bude sám podle vlastního mínění vybírat hudbu a nabízet ji posluchačům. Nedělní dopoledne pak obohatí pořad Stopy, fakta, tajemství (od 10:30 do 11:00) s dokumentaristou Stanislavem Motlem.

KOMENTÁŘ: První vysvědčení pro Petra Duhana, prozatímního šéfa Českého rozhlasu

Ačkoli ve vysílání se bude stanice Praha od příštího pondělí označovat jako „Český rozhlas Dvojka“, oficiálně jí zůstává název ČRo 2 – Praha. Přejmenování je součástí strategické změny v používání názvů všech stanic ČRo, kterou lze očekávat až po zvolení řádného generálního ředitele ČRo, vysvětlil ředitel Odboru vnější komunikace ČRo René Zavoral. Hlasem ČRo Dvojky bude od 31. ledna Václav Postránecký, který namluvil veškeré nové identy.

BRAND24

Nepokládáme toto schéma za definitivní. Předpokládáme, že se si v příštích dvou až třech měsících si bude „sedat“ a že ho budeme cizelovat. Budeme brát v potaz relevantní kritiku novinářů, která bude posuzovat schéma jako celek. Doufáme, že si novináři dají námahu a budou tu stanici poslouchat jako celek alespoň měsíc, aby si udělali jasný názor, prohlásil prozatímní šéf rozhlasu Peter Duhan. Dopad změn na posluchače a zájem o Dvojku bude sledovat interní tým v ČRo, který bude dávat vedení rozhlasu další doporučení.

DigiZone.cz v průběhu dne doplní ke zprávě elektronickou verzi celého programového schématu Českého rozhlasu Dvojka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).