Hlavní navigace

Čeští Spaceknow měří světovou ekonomiku ze satelitů, začínají Čínou

16. 3. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Spaceknow
Spaceknow dává dohromady snímky ze satelitů a umožňuje nad nimi dělat analýzu. To má přinést ekonomiku v reálném čase a další masivní zprůhlednění.

Pavel Machálek minulý týden vystupoval na konferenci SXSW v Austinu a vysloužil si článek třeba v Bloombergu. Firma Spaceknow doktorandského absolventa Johns Hopkins University a bývalého výzkumníka projektu Kepler v NASA v Česku prozatím není tolik známá, o to je ale zajímavější.

S Machálkem jsem nedávno strávil nějakou dobu v San Francisku, kde žije a odkud rozvíjí byznys. I když je původem především vědec-astrofyzik, chodí na schůzky a zabývá se i prodejem. Americké kanceláře Spaceknow jsou v co-workingových prostorách Geekdom provozovaných firmou Rackspace.

Machálek ale raději pracuje z domu poblíž Glen Parku. Jde o velmi otevřenou domácnost, kde se to neustále hemží lidmi. Žije zde mimochodem i René Morkos, český absolvent Stanfordu, který pracuje na dalším velmi zajímavém produktu. Jeho Alice Technologies pomocí umělé inteligence vypočítá náklady na stavby budov a už má investici přesahující dva miliony dolarů.

Pavel Machálek, spoluzakladatel a šéf Spaceknow.
Autor: Jan Sedlák

Pavel Machálek, spoluzakladatel a šéf Spaceknow.

Vývojová pobočka Spaceknow se nachází v Praze a stále se rozšiřuje. Vede ji Machálkův spolužák ze střední školy Jaroslav Javornický, který stojí třeba za eM Clientem či AppToCloud. Do Machálkovy firmy vložil prvotní seed investici zakladatel Mall.cz Ondřej Fryc. Aktuálně se řeší první kolo investování, má jít o miliony dolarů.

Radikální zprůhlednění ekonomiky

„Cílem je radikální zprůhlednění globální ekonomiky. Všem zemím bude denně měřena ekonomika,“ vysvětluje Machálek, o co se Spaceknow snaží. Onoho zprůhlednění chce český podnik dosáhnout prostřednictvím satelitních snímků. Sbírá je od tří provozovatelů satelitů ve vysokém, středním i nižším rozlišení. Konkrétně jde o DigitalGlobe, Planet Labs a Landsat. Za nákup snímků se platí, cena není veřejná.

Pořízené snímky se následně zpracovávají v cloudu (v jakém a na jakých technologiích firma nerozvádí), slučují a i pomocí strojového učení jsou na nich prováděny analýzy. Výsledkem je interaktivní cloudový nástroj běžící ve webovém prohlížeči, kde si můžete například vyznačit danou oblast na mapě, pár sekund počkat a na časové ose dostat její postupný vývoj a aktivity.

Takto je možné pozorovat objekty po celé Zemi a dívat se tak nejenom, dejme tomu, na vojenské akce, ale především ekonomické aktivity – rozvoj ropných polí, továren, skladů, dopravních uzlů, těžby surovin a tak dále. To může být užitečná věc – z pohledu na výrobní haly potenciálního dodavatele třeba můžete na časové ose zjistit, do kterých z nich jezdí kamiony. Z toho lze pak vyčíst, kolik hal je v provozu a jak moc vás dodavatel potřebuje či naopak.

Počítání čínské ekonomiky ve Spaceknow.
Autor: Spaceknow

Počítání čínské ekonomiky ve Spaceknow.

Scénářů použití technologie Spaceknow je mnohem více, lze například sledovat zásobníky ropy – výstavbu a skutečný stav věcí. Spaceknow do jisté míry odstraňuje terénní práci a umožní se podívat na prostředí při zvažování investic a tak dále.

Index čínské ekonomiky, pro začátek

Zde přichází na řadu i ono zprůhlednění ekonomiky. Pomocí Spaceknow je možné vidět, co jednotlivé země dělají. Firma nyní spouští takzvaný China Satellite Manufacturing Index (SMI), který podle Machálka předkládá skutečná čísla o čínské ekonomice podle tisíců analyzovaných satelitních snímků. Není třeba se spoléhat na oficiální údaje vlády a lze využít jiné metodiky.

Počítání čínské ekonomiky ve Spaceknow.
Autor: Spaceknow

Počítání čínské ekonomiky ve Spaceknow.

Tímto směrem se chce Spaceknow vydat i v dalších a zejména méně průhledných zemích. SMI Index se tak bude rozšiřovat a dostupný bude jako služba za předplatné. Na bázi Analytics-as-a-Service funguje i samotný nástroj Spaceknow pro individuální vyhledávání a zpracování informací. Předplatné se pohybuje v řádech tisíců dolarů.

Machálek službu označuje za „privatizaci vládních technologií“ s tím, že Spaceknow může jako firma produkt rozvíjet mnohem rychleji, pružněji a za menší peníze. Zákazníky mohou být ti, kdo „potřebují a chtějí vědět“, ovšem dále to příliš nerozvádí. Trochu se to podobá přístupu firmy Palantir, která rovněž nabízí analytické nástroje jako službu. „Čím budeme úspěšnější, tím méně toho o nás budeš vědět,“ podotýká Machálek.

Ekonomika v reálném čase

Česká firma patří k několika mladým technologickým firmám, které těží ze zpřístupňování satelitních technologií širší veřejnosti s tím, jak cena vysílání a provozu satelitů klesá. Možností, jak data zpracovávat a využít, je hromada. Vše lze zařadit do oblasti nazvané real-time ekonomiky (ekonomika v reálném čase).

BRAND24

U příkladů popisovaných v rámci Spaceknow to nekončí. Lze například pozorovat i produkci a distribuci drog, sledovat aktivity konkurence, dopravu, nelegální lov zvířat, vojenské operace, černé trhy a další.

Tento dohled z vesmíru samozřejmě může nahánět strach a obavy, že budeme čím dál více sledováni. Optimisté tomu říkají spíše demokratizace. Astrofyzik a triatlonista Pavel Machálek si konkrétně myslí, že význam a přínos těchto technologií převýší prvotní obavy, podobně jako je tomu třeba u GPS. „Tohle je něco, čemu nejde zabránit,“ uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).