Hlavní navigace

Čeští Spaceknow získali investici 4 miliony dolarů, oceněni jsou na 17,5 milionu

9. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pavel Machálek, spoluzakladatel a šéf Spaceknow. Autor: Jan Sedlák
Cílem firmy je zprůhlednění globální ekonomiky na základě analýzy dat ze satelitů. Její služby využívá například agentura Bloomberg.

Česká společnost Spaceknow získala v rámci prvního kola (series A) investici ve výši 4 milionů dolarů. Přesnou valuaci firma nekomentuje, podle informací Lupy se ale momentálně pohybuje na úrovni 17,5 milionu dolarů. Spaceknow už celkově získal 5,5 milionu dolarů investic, seed peníze předtím do firmy vložil například Ondřej Fryc.

Za aktuálním investičním kolem stojí BlueYard Capital, který se podílí i na investování Socialbakers. „Peníze chceme využít na posílení vývoje a obchodních aktivit,“ říká pro Lupu provozní ředitel Spaceknow Jaroslav Javornický. „V oblasti, kde působíme, chceme být světovým číslem jedna.“

Výši aktuálních tržeb společnost neprozrazuje, má každopádně několik velkých zákazníků. Například agentura Bloomberg Spaceknow nasazuje ve svých terminálech pro investory. Ti pak mají přístup k ekonomickým indexům a datům, které česká společnost analyzuje na základě satelitních snímků.

Analýza ekonomiky ze satelitních snímků

O tom, co Spaceknow dělá a umí, jsme psali v našem dřívějším článku. Firma nakupuje satelitní snímky od několika dodavatelů, kombinuje je a na základě strojového učení, deep learningu a umělé inteligence nad tím vším staví data. 

Nabízí třeba výrobní index, který na základě satelitních obrázků řady průmyslových center analyzuje čínskou ekonomiku, obdobným způsobem mapuje také růst hospodářství v Africe. Podobných indexů chce Spaceknow do budoucna vytvořit více.

Pavel Machálek, spoluzakladatel a šéf Spaceknow.
Autor: Jan Sedlák

Pavel Machálek, spoluzakladatel a šéf Spaceknow.

„Naším cílem je radikální zprůhlednění globální ekonomiky. Denně budeme všem zemím měřit ekonomiku,“ uvádí pro Lupu zakladatel a šéf společnosti Pavel Machálek.

Zákazníci si od Spaceknow kupují buď přímo indexy, nebo rovnou syrová data, která jsou dodávána na klíč. Informace využívají třeba hedgeové fondy na monitoring vývoje ekonomiky. Syrová data přinášejí prozatím největší tržby.

KL24

Vývoj Spaceknow je kompletně postavený v Praze v Karlíně, aktuálně v něm pracuje kolem 30 lidí. V Česku se řeší také podpora, výzkum a podobně. Najímají se zejména lidé zdatní v matematice a fyzice. Spaceknow vše zpracovává v cloudu Googlu, využívá třeba TensorFlow.

Pražskou kancelář vede Jaroslav Javornický. Pavel Machálek působí v San Francisku. Javornický stojí také za aplikací eM Client konkurující například Outlooku, dnes už se věnuje pouze Spaceknow.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).