Hlavní navigace

Chameleon proti panu Kloboukovi. SUSE se probouzí z hibernace a má chuť k růstu

29. 11. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

SUSE Autor: Jan Sedlák
Osamostatnění SUSE pod softwarovou skupinou Micro Focus má firmě zaručit růst, a to i na českém trhu.

Pro mnoho lidí je jasnou světovou open source jedničkou Red Hat. Jeho konkurent v podobě německé společnosti SUSE je tak trochu upozaděný, na mnoha trzích ale SUSE sbírá slušné úspěchy. Firma byla nějakou dobu trochu v útlumu, dostala se ale do nových vlastnických struktur a nyní má slušné plány na růst.

SUSE se v minulosti stalo součástí společnosti Novell, což dopadlo i na českou pobočku. Pod Novellem se podle zástupců firmy ne vždy investovalo tam, kam bylo potřeba. Obě značky později koupila skupina Attachment Group, která od sebe postupně Novell a SUSE začala oddělovat. Na českém trhu došlo k definitivnímu odštěpení začátkem loňského roku. Mnoho lidí si oddechlo a mluví o úlevě.

Následně celý Attachment Group přešel pod společnost Micro Focus. Ta má obecně v enterprise softwaru velké ambice. Nedávno za 8,8 miliardy dolarů koupila softwarovou divizi Hewlett Packard Enterprise, což mimo jiné přineslo to, že se nově velice autonomní SUSE stalo preferovaným partnerem HPE pro Linux. „Jsou zde i samozřejmě další diskuse o tom, jak skupina může SUSE pomoci,“ říká v rozhovoru pro Lupu obchodní prezident německého podniku Ronald de Jong.

České investice

Osamostatněné SUSE ve fiskálním roce 2016 v tržbách rostlo o 18 procent, tempo růstu chce udržet. Roste i zisk, který firma začala více investovat. Vidět je to i v Česku, kde se začalo SUSE mnohem více snažit obchodně i marketingově a ve hře je další posilování týmu. Ten vývojový, který je pro SUSE druhou největší centrálou, už rozjel nábor desítek nových lidí.

SUSE
Autor: Jan Sedlák

SUSE

Růst SUSE v České republice se může uskutečnit v zajímavé oblasti. Obchod u nás vede Miroslav Kořen, který do firmy přišel ze SAPu. Tam měl na starost rozjezd strategické in-memory platformy HANA. Do SUSE později přetáhl svého kolegu Martina Zikmunda, který měl HANA rovněž na starost. A právě SUSE nabízí technologie, pomocí kterých je například možné provádět aktualizace systému (live patching), aniž by byl chod HANA narušen.

„Zákazníky a lidi kolem HANA v Česku známe, navíc se HANA začíná rozšiřovat. Určitě zde tedy značnou příležitost vidíme,“ říká Martin Zikmund.

Pro SUSE je stále hlavním byznysem jeho enterprise Linux (SLES). S novými investicemi ale míří na další oblasti, zejména pak ukládání dat. Společnost od rovněž německého podniku it-novum koupila projekt openATTIC. Ten působí v oblasti virtuálních storage (software defined storage), který nad komoditními servery s disky vytvoří virtuální vrstvu, což pak nahrazuje tradiční úložný hardware. Predikce říkají, že by tento typ storage mohl nahrazovat tradiční SAN.

Tady firma roste z nuly, takže poslední číslo růstu 700 procent nemusí nic moc říkat. „Je to pro nás strategické zaměření a budeme zde silně investovat,“ navazuje de Jong. Výkonný ředitel SUSE Nils Brauckmann pak v rozhovoru pro Lupu potvrdil, že jsou ve hře další akvizice z této branže.

Linux pro ARM

SUSE v rámci nových trhů přidává i lidi do vývoje (i proto rozšiřování v Česku) a připojuje se k vývoji nových projektů. Například OpenStack roste o více než sto procent ročně, i na našem trhu je relevantní byznys se superpočítači (HPC) a stabilní obchody dělají mainframy. I když ne nijak zázračně růstové, proto je zde značné zaměření i na migraci z mainframů na x86 systémy.

A zajímavým technologickým krokem je zaměření se na ARM. SUSE nyní vydalo verzi svého SUSE Enterprise Linuxu na Raspberry Pi, především se ale na tento typ čipů dívá na serverové části. Tam jde obecně spíše o oťukávání, první zákazníci už ale ARM mají (provozují na něm třeba právě HANA od SAPu).

„ARM vidíme jako dobrou alternativu a propojení s HPE. Zatím podporujeme pět SoC dodavatelů, budeme to ale rozšiřovat. Potenciál je zde především díky internetu věcí,“ říká v rozhovoru technický ředitel SUSE Thomas Di Giacomo.

KL24

Do budoucna by SUSE také mohl téci větší byznys od Hewlett Packard Enterprise. Firma oznámila, že propouští lidi ze sekce OpenStacku a objevují se náznaky, že by zde roli díky propojení HPE s Micro Focus mohlo sehrát právě SUSE. Firma ale oficiálně ještě nic nepotvrzuje a podrobnosti má sdělit v blízké budoucnosti.

„Teď nás také čeká práce v cross-sellu, což znamená, že se budeme snažit zákazníkům našeho Linuxu prodávat i více dalších technologií,“ zakončuje de Jong. SUSE rovněž v Texasu zformovalo novou „solutions“ divizi, která má kombinovat virtualizované technologie a hledat pro ně místo na trhu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).