Hlavní navigace

Chtějí nové digitální televize vůbec vysílat?

23. 3. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Možná kacířská otázka, ale vzhledem k počtu podaných žádostí o kompenzační licence zcela na místě. Ze šesti členů Asociace digitálních televizí (ADT) si o nárokovou licenci zatím požádali jen dva (TV Barrandov a Z 1), získal ji jeden a kromě těchto dvou případů zatím žádná z nových digitálních televizí ani nesdělila, kdy by chtěla zahájit řádné zemské digitální vysílání.

Dřívější start = déle bez konkurence

Novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která dává všem šesti novým digitálním televizím, původním vítězům licenčního řízení na programové pozice v přechodných multiplexech B a C, šanci zahájit vysílání, ať už by soudní spory o platnost původně vydaných licencí dopadly jakkoli, platí už čtvrt roku. V textu novely se sice nepíše, do kdy by měly nové televize o nové oprávnění požádat, platnost kompenzačních licencí je ale omezená do data vypnutí posledního analogového vysílače v České republice – podle aktuálního návrhu Technického plánu přechodu (TPP) tedy do 11. listopadu 2011.

Do této doby nemůže na trh vstoupit žádná jiná zemsky šířená digitální televize než těchto šest, původní programy České televize, Novy a Primy, jejich bonusové stanice a dvě sítě regionálních televizí, které si ze zákona mohou požádat také o vydání kompenzační licence. Po listopadu 2011 se multiplexy otevřou naprosto všem zájemcům a televizní trh se plně liberalizuje. Nové digitální programy by se tedy měly snažit začít vysílat co nejdříve, aby si užily čas bez další konkurence. To pochopila televize BarrandovZ 1, které chtějí odstartovat koncem jara nebo začátkem léta, aby stihly podzimní rozdělování inzertních rozpočtů na příští rok.

Čekají na Technický plán přechodu?

Požádat si o kompenzační licenci předtím, než vláda přijme definitivní verzi TPP, je ošidné. Stále ještě není jasné, zda se termín úplného vypnutí analogového vysílání neposune na prosinec 2012. Digitální televize samozřejmě potřebují, aby analog skončil co nejdříve, aby si diváci bezpodmínečně museli pořídit digitální přijímače. Co je platné, že v Praze začne vysílat TV Barrandov nebo Z 1, když tu dále poběží analogové vysílače a mnoha divákům bude stačit dosavadní nabídka čtyř celoplošných televizních programů v analogu? Je tedy lepší počkat na finální termíny a podle toho se zařídit, i kdyby měly tyto televize startovat třeba až napřesrok.

Jenže v oddalování startu nových digitálních programů je jedno velké riziko. Návrh TPP počítá s postupným spouštěním digitálních sítí 1, 2, 3 a 4 ještě v letošním roce. Operátoři „komerčních“ multiplexů se ale těžko pustí do hurá akce bez klientů, nových televizí. Kupříkladu multiplex 2, dnešní přechodná digitální síť A: podle TPP z ní musí v Praze, Brně, Domažlicích a Ústí nad Labem do konce září zmizet programy České televize a Českého rozhlasu, a zůstane v ní jenom Nova. Pakliže se do tohoto multiplexu nedostanou některé z nových televizí, sama Nova její provoz finančně neutáhne, a to ani v případě, že by se přihlásila k TPP a získala za to jeden bonusový program navíc.

Digitalizace se může zase zdržet

Nebo stačí, aby se nové televize dohodly s různými operátory multiplexů a ani jeden nebyl naplněn obsahem natolik, aby se ho vyplatilo kdekoli provozovat. Operátoři by logicky počkali na další klienty, nebo by té hrstce, co by chtěla vysílat hned, nabídli nereálné poplatky za šíření signálu. Je to vlastně taková dvousečná zbraň: nové televize chtějí začít vysílat na co největším území najednou, aby se jim to vyplatilo, ale TPP počítá se zaváděním digitálního vysílání postupně po jednotlivých oblastech. Pro televize by bylo ideální počkat, až ten který multiplex pokryje celou republiku, jenže na to operátor potřebuje právě televize, které by v něm vysílal.

Šestice digitálních nováčků jsou vlastně takoví průkopníci, co musí proklestit cestu ostatním. Vstoupit po listopadu 2011 na zcela liberalizovaný trh bude mnohem jednodušší, sítě už budou pokrývat celý stát. Teď to tak skokově udělat nelze. Jenže o tom majitelé nových digitálních televizí věděli hned od začátku a měli s tím počítat. Novela vysílacího zákona jim otevírá cestu do nejnižších programových nabídek všech kabelových a IPTV operátorů, a díky nim můžou překlenout období, po které je pozemně naladí jen zlomek českých domácností. Chce to jen odvahu a štědrého investora.

Jde už jenom o peníze

Právě investor nebo nepříliš solventní majitel může být pro většinu nových digitálních televizí problém. Vzpomeňme jen na rok 2006, krátce po udělení digitálních licencí. Televize Óčko chtěla už v květnu začít digitálně vysílat v Brně, nedohodla se ale s operátorem multiplexu C, do kterého se hlásila už v licenčním řízení, na oboustranně výhodném ceníku. Oč komplikovanější mohou být jednání o celostátním vysílání, které je neúměrně dražší? Televize Febio už začátkem tohoto roku deklarovala, že nezačne vysílat dříve než na jaře 2009. O podobném termínu uvažuje také dětská televize Pohoda. Obě měly dlouhodobé problémy se sháněním investora.

BRAND24

Regionální televizní agentura (RTA) zatím o kompenzační licenci za tu, kterou jí sebral soud, nepožádala, ale její sesterská společnost EBD nedávno získala kompenzační licenci pro programovou síť TV 7 složenou právě z regionálních studií RTA, sdílejících analogové kmitočty s televizí Prima. Podle majitele RTA i EBD Jaroslava Berky by měla TV 7 začít vysílat letos v září, což je mezní termín pro spouštění všech tří komerčních mulitplexů. Právě letos v září by měly digitální sítě 2, 3 a 4 začít vysílat v Praze, Brně, Středočeském kraji a na Ústecku. Dnes je jisté, že budou mít tři klienty z řad nových digitálních televizí: TV Barrandov, Z 1 a TV 7.

S Novou a Primou prozatím nepočítejme, protože nevíme, jestli se přihlásí k TPP a získají bonusovou licenci pro další program. Česká televize bude vysílat ve vlastním veřejnoprávním multiplexu, označovaném jako síť 1. Tři klienti na tři multiplexy s celkově dvanácti až patnácti programovými pozicemi je docela málo, nemyslíte?

Kolika multiplexům DVB-T s komerčními televizemi se letos podaří zahájit vysílání?

  • Žádnému.
    52 %
  • Jednomu.
    29 %
  • Dvěma.
    13 %
  • Třem.
    2 %
  • Nevím.
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).