Hlavní navigace

ČNB varuje před phishingem: e-mailem bychom vás o heslo nikdy nežádali

19. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: wk1003mike / Shutterstock
Je tu další z řady pokusů podvodníků vylákat z lidí peníze nebo přístupové údaje do internetového bankovnictví. Tentokrát se zaštiťuje jménem centrální banky.

Další vlna podvodných e-mailů míří do schránek českých uživatelů. Česká národní banka na svém webu varuje před phishingovou kampaní, jejímž cílem je aktuálně získat přístupové údaje k internetovému bankovnictví nebo například PIN. 

Česká národní banka v této souvislosti zdůrazňuje, že se nejedná o autentickou komunikaci České národní banky, ale o tzv. phishingové útoky, směřující k vylákání osobních údajů dané osoby. Na jejich základě pak mohou být z bankovních účtů daných osob zcizeny finanční prostředky.

Že něco není v pořádku, by uživatelé měli poznat už z toho, že mail s podobnou žádostí od „ČNB“ přijde – centrální banka by totiž jen těžko mohla podobné věci požadovat v e-mailu. Přesto se ale dá očekávat, že by někteří lidé mohli na podvodné maily naletět.

MMF24

Pokud už podobný mail dostanete, platí stále jediné: nikam nic neposílejte a neotevírejte přílohy. 

Česko pamatuje rozhodně sofistikovanější phishingové kampaně, které se maskovaly například jako mail od exekutora, nezaplacená faktura od mobilního operátora nebo výzva k zaplacení expirující domény.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).