Hlavní navigace

Co byste měli vědět o posílání peněz přátelům přes Facebook Messenger

23. 3. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Milujete-li konspirace, je Mark Zuckerberg a Facebook jedním z nelepších příkladů toho, jak využitím hlouposti ovládnout svět.

O možnosti posílat přátelům peníze přes Facebook Messenger psal Jan Beránek v článku Facebook umožní svým uživatelům posílání peněz. Začíná v USA a zmiňuje v něm podstatné základní údaje. Tedy to, že prozatím to bude možné pouze v USA, že bude nutné, aby obě strany měly platební kartu, a že to má být bezpečné. Tedy alespoň podle Facebooku.

Na nové službě je ale podstatné i to, že Facebooku musíte svěřit kompletní údaje o své platební kartě. Nesvěřujete je zde žádné bance či platební bráně, ale sociální síti, u které není zdaleka jisté, jak dokáže tyto údaje zabezpečit. Facebook totiž uloží všechny údaje o kartě, které kdokoliv může zneužít.

Aby bylo peníze možné poslat, musí mít příjemce platební kartu. Nepůjde o transakci okamžitou, to, kdy peníze dostane, bude záležet na tom, jak dlouho se bankám bude chtít peníze zadržovat. Proto nepočítejte s tím, že by se funkce dala využít pro okamžitou pomoc někomu v nouzi.

To, že příjemce musí mít platební kartu, je trochu úsměvné v souvislost s tím, jak Mark Zuckerberg tvrdí, že tato služba pomůže v rozvojových zemích v rámci jeho projektu Internet.org. Tedy v zemích, kde nemají ani internet, natož aby nosili po kapsách platební karty.

Placení přes Messenger pravděpodobně přinese novou vlnu hoaxů a podvodů, takže je asi dobré si velmi pečlivě zapamatovat, že transakci bude možné iniciovat pouze tak, že k tomu použijete přímo funkčnost (tlačítko, symbol) v aplikaci Messenger. Aplikace navíc funguje pouze v mobilním telefonu, takže jakékoliv zprávy, které budete v budoucnu dostávat na Facebooku s odkazem snažícím se vydávat za platbu přes Messenger, budou podvod.

Zásadní riziko vznikne u těch uživatelů, kteří si ochotně nechají hacknout účet (a jejich množství je den co den obrovské). Pokud si nezabezpečí posílání peněz přes Messenger, tak útočník pravděpodobně velmi rychle zkusí vyčerpat maximum peněz z jejich účtu. Co se dodatečného zabezpečení týče, tak to vypadá pouze na přidání PIN kódu.

Facebook nic nedělá pro dobro uživatelů

Facebook placením přes Messenger získá řadu věcí, které do té doby neměl. Lidé, kteří mu doposud nesvěřili platební kartu, to udělají a ve spojení s bankami a finančními institucemi bude Facebook mít další unikátní identifikátor: vedle e-mailu a telefonního čísla. A půjde o unikátní identifikátor ještě cennější než ty předchozí.

Facebook se navíc dozví, kdo posílá peníze komu, což ve spojitosti s dalšími informacemi umožní ještě lépe mapovat vztahy mezi uživateli. Součástí vašeho účtu bude také historie všech takovýchto transakcí, což může (a bude) cenný údaj nejenom pro Facebook, ale i pro případné útočníky a hackery. 

A je více než jisté, že něco takového většina uživatelů nedokáže ochránit. Pokud totiž někdo hackne účet uživatele, dozví se právě všechny tyto informace, byť se nedozví údaje o platební kartě (ty Facebook neukazuje).

Facebooku docházejí nápady, ale ne v tom, jak ovládat uživatele

Pokud si pozorně projdete poslední roky Facebooku, zjistíte, že mu docházejí nápady. Nic nového, originálního, se od něj čekat nedá. Facebook prakticky pouze buď kopíruje to, co dělá konkurence, nebo konkurenci kupuje.

BRAND24

Placení přes Messenger není žádné novátorství, už loni v listopadu se službou Snapcash přišel konkurenční Snapchat. Stejnou službu také už nějakou tu dobu nabízí WeChat.

Pro Facebook je nutné, aby ho neohrozilo něco, co dělá jeho konkurence (zejména pokud je tak velká jako Snapchat či WeChat). A pokud na tom navíc může získat další data o uživatelích, tím lépe.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).