Hlavní navigace

Co hýbalo v roce 2002 českým Internetem (II.)

8. 1. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po prvním půlroce, který jsme prošli včera, se podívejme i na nejčtenější články ve zbylých měsících. Velkou porci pozornosti si ukousl Český Telecom se svým revolučním plánem Internet Plus, který měl změnit způsob účtování poplatků za přístup k Internetu, narazil však na odpor ČTÚ. Nechyběly však ani povodně, BSA a v neposlední řadě trudný osud mikroplatebních systémů.

Červenec s sebou zpravidla přináší začátek okurkové sezóny, loňský rok byl však v tomto ohledu poněkud netradiční. Největší zájem čtenářů přilákal článek o relativně levném připojení k Internetu prostřednictvím bezdrátu: Asymmetric Wireless – výrazný propad cen bezdrátů (8.716 čtenářů). Velké oblibě se však dlouhodobě těší také BSA, takže asi příliš nepřekvapí, že se text o jejím černém svědomí v jednom konkrétním případě křivého obvinění umístil hned na druhém místě žebříčku: BSA – nevyřízené účty (7.104 čtenářů). Letní období však přeci jen otevřelo prostor i pro poněkud oddychovější témata, jako byly například Neslavné výroky slavných II. (7.098 čtenářů).

Srpnové povodně výrazně zvýšily zájem o všechny zpravodajské kanály. Voda vnikla i k některým poskytovatelům připojení, což mělo nemilé důsledky i pro český Internet: Povodňová vlna zasáhla i český Internet (22.234 čtenářů). Ještě před povodněmi však nezahálel ani Český Telecom a pokusil se přivést na svět nový model poplatků za připojení k Internetu, který by – slovy tiskové zprávy – skoncoval s mýtem Internetu zadarmo: Telecom nabídne Internet za paušál, ALE… (14.668 čtenářů). ČTÚ pro tuto aktivitu projevil pramálo pochopení a nakonec ji svým rozhodnutím zatrhnul. Jeho krok byl přitom velmi vítaný, navzdory proklamovanému snížení cen se totiž zjevně jednalo o zdražení: O kolik Telecom skutečně zdraží Internet? (10.057 čtenářů).

Září už Český Telecom doslova opanoval: na prvním místě se umístila zpráva o zlevnění původního návrhu Internet Plus, který byl sotva pár týdnů starý. Ani tato verze se však nakonec – zatím? – nerealizovala: Český Telecom zlevňuje Internet Plus (10.187 čtenářů). Nepříliš velké nadšení přitom vyvolal u zákazníků IOL, kteří vinou havárie hned několikrát po sobě přišli o všechnu pošlu, kterou měli na serveru uloženou: Internet OnLine smazal uživatelům třikrát poštu (8.077 čtenářů). Smíšené pocity naproti tomu vyvolala zpráva o tom, že Quick, potažmo ČTc, opouští Daniel Dočekal. Jak se posléze ukázalo, šlo jen o první krok v rámci postupného útlumu portálových aktivit Českého Telecomu: Daniel Dočekal opouští Český Telecom a Svět namodro (5.774 čtenářů).

říjnu se v řadě médií objevily poplašné zprávy o tom, že jsou kořenové nameservery – a tím i celý Internet – ve značném nebezpečí a stávají se terčem DDoS útoků. Konec světa se ovšem nekonal, zprávy poněkud zveličovaly: Reálné ohrožení Internetu nebo novinářská kachna? (6.620 čtenářů). Další dva články v pořadí však už tradičně patřily Telecomu – nejprve shrnutí nového modelu, který měl začít platit od 1. října (Co nám Telecom přichystal k 1.10.2002?, 6.446 čtenářů), a hned druhý den zpráva o tom, že co bylo odvoláno, bude opět odvoláno, a co bylo slíbeno, zase platí: Regulátor zasahuje a vrací vše zpět (5.883 čtenářů). Nebýt kalendáře, člověk by si skoro myslel, že je to nejspíš nějaký apríl.

BRAND24

Listopad byl v tomto ohledu přeci jen poněkud klidnější. Scházet se začalo Fórum pro dial-up, kam svolal ČTÚ celou řadu zainteresovaných – i poněkud méně zainteresovaných – subjektů. Jedním z prvních plodů mnoha hodin schůzování bylo zjištění, že s paušálním poplatkem za přístup k Internetu po dial-upu se počítat nedá: Buď sbohem, paušále! (8.730 čtenářů). Na veřejnost také poprvé probleskla informace o tom, že se chystá velká změna magazínu Novinky.cz, na jehož nové podobě spolupracuje Seznam s deníkem Právo. Jak se posléze ukázalo, tuto zprávu se z Lupy poprvé dověděli i někteří pravidelní přispěvatelé Novinek, což bylo přeci jen malé faux pas: Seznam se spojí s Právem (6.017 čtenářů). Hitem podzimu se stala zkratka, kterou ještě na jaře znal málokdo: Wi-Fi. Své pokusné sítě spustilo hned několik společnosti v těsném sledu za sebou, některé z nich zatím nabízejí přístup dokonce zadarmo. To sice není případ Eurotelu, ale alespoň zatím nastavil poměrně nízké ceny: Eurotel spustil veřejnou Wi-Fi, další jsou v pořadí (5.156 čtenářů).

Předvánoční pohodu v prosinci poněkud narušila zpráva o tom, že byla přijata nová právní úprava, která s sebou nese – přinejmenším dočasný – zánik stávajících mikroplatebních systémů. K jejich provozování je totiž třeba bankovní licence, případně speciální výjimka od ČNB, o níž lze však žádat až poté, co nabude zákon účinnosti: Přežijí mikroplatební systémy 1. leden 2003? (8.760 čtenářů). Blížící se svátky naopak přilákaly zájem k recenzi webů o počítačových hrách: Pod Lupou: Magazíny o počítačových hrách (6.978 čtenářů). Bez ohlasu nezůstala ani zpráva o tom, že se objevila první možnost dial-up přístupu k Internet prostřednictvím volby operátora, kterou připravila společnost GTS. Zejména u krátkých spojení ve špičce přitom nabízí nemalou úsporu: První Internet přes volbu operátora (6.615 čtenářů).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).